Изберете страница

Смяната на батерията при по-старите модели iPhone може да реши проблемите с производителността им

Едно от най-честите оплаквания на потребителите на iPhone е забавянето на телефона с течение на времето, след пускане на новите версии на операционната система. Миналата седмица в Reddit се появи една интересна теория, свързана с това.

Както си спомняте, миналата година много потребители съобщиха, че техните iPhone 6s се самоизключват на случаен принцип. В следствие на това, Apple стартира програма за безплатна замяна на батерията на засегнатите устройства, твърдейки, че те са „много малко на брой“.

Няколко месеца по-късно обаче, Apple промени становището си, като потвърди, че броят на засегнатите потребители е значително повече, от първоначалните й предположения и пусна поправка, под формата на софтуерна актуализация, изтъквайки, че с iOS 10.2.1 случайните рестарти са намалени с 80% при iPhone 6s и със 70% при iPhone 6.

По това време се спекулираше, че актуализацията прави корекции в системното управление на захранването в iOS, но темата в Reddit, която визираме в тази статия, предлага някои доказателства за това как тази промяна в крайна сметка се отразява на производителността на самото устройство. Според постовете на потребители, след ъпдейта, производителността на телефоните, измерена с GeekBench е спаднала драстично, а самите те имат усещането за забавяне при използването им.

Няма да се спираме подробно на вскичките над 400 поста в темата, но идеята, която се промъква е, че след смяна на батерията, производителността на по-старите смартфони се повишава значително, както във всекидневната употреба, така и в бенчмарк тестовете.

Очевидно начинът, по който компанията се е опитала да фиксира проблемите с батерията е динамичен и променя максималната честота, спрямо напрежението. Потребителите твърдят, че Apple е затрупана с искания за замяна на батерията поради подобни проблеми с произволно самоизключване и вместо да ги удовлетвори, добавя в актуализациите си подобни „решения“, които просто фиктивно ги разрешават.

Ако смятате, че сте засегнати от подобен проблем, можете да използвате приложението CPU Dasher X, за да видите честотата на процесора и да прецените дали тя намалява със спадане на заряда на батерията.

Докато Apple твърди, че използването на режима за ниска консумация на енергия може да забави устройството, за да спести батерия, то изгледжда със своите софтуерни добавки, тя прави точно това, като засяга потребителите, без да ги е уведомила. Всъщност тези проблеми не са дефекти. Животът на батерията, според самата компания е около 2 години, в зависимост от циклите на презареждане, което означава, че много от по-старите устройства вече са извън този период и се нуждаят от замяната й. Apple има подобна практика с MacBook, чиято производителност е обвързана с износването на батерията и macOS работи за оптимизирането на поризводителността, спрямо живота на батерията. Ако се питате защо iPhone 7 и по-новите модели нямат подобни проблеми, то отговорът се крие в структурата на чиповете А10 и А11, чиито ядра обработват задачите с висока интензивност и ниска мощност, а тази настройка спомага за компенсиране на производителността и живота на батерията.

В крайна семтка, ако все още използвате iPhohe 6/6s, нова батерия би била едно добро решение, в случай че не планирате покупката на ново устройство скоро.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна снощи iOS 17.4 и iPadOS 17.4 - важна актуализация, целяща да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС, който скоро ще влезе в сила. Тази версия на операционната система въвежда поддръжка за магазини за приложения на трети страни и носи...

Apple пуска нови 13″ и 15″ MacBook Air с чип М3

Apple пуска нови 13″ и 15″ MacBook Air с чип М3

Apple обяви снощи своята гама от следващо поколение M3 MacBook Air, в 13" и 15" размери. Новите модели вече са налични за поръчка и ще започнат да се доставят на 8 март. Новите лаптопи разполагат с чип M3 с по-висока производителност на CPU и GPU, надграден Neural...

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This