Изберете страница

Какво представи Apple на събитието Scary Fast

По време на нощното си събитие Scary Fast, Apple обяви следващото поколение 14” и 16” MacBook Pro. Новите машини пристигат и с новите чипове M3, M3 Pro и M3 Max, които също бяха обявени тази нощ.

Всички модели от новата гама разполагат с дисплей Liquid Retina XDR с 20% по-ярко SDR съдържание, вградена 1080p камера и звукова система с шест високоговорителя. Новите MacBook Pro предлагат до 22 часа живот на батерията, а дисплеят им е с 1000 нита поддържана и 1600 нита пикова яркост за HDR съдържание.

Стандартният M3 чип идва с до 8-ядрен CPU и до 10-ядрен GPU, M3 Pro чипът има до 12-ядрен CPU и до 18-ядрен GPU, а M3 Max чипът има до 16-ядрен CPU и до 40-ядрен GPU. Чиповете M3, M3 Pro и M3 Max поддържат съответно до 24GB, 36GB и 128GB обединена памет.

Apple твърди, че 14” M3 MacBook Pro е до 60% по-бърз от 13” MacBook Pro с M1, а за по-взискателните потребители са предназначени 14” и 16” M3 Pro MacBook Pro, които са с до 40% по-бързи от 16” модел с M1 Pro.

Освен това 14” и 16” модели M3 Max MacBook Pro предлагат до 2,5 пъти по-бързи скорости от 16” MacBook Pro с M1 Max и до 11 пъти по-бързи скорости от най-бързия Intel-базиран MacBook Pro.

Новите чипове M3, M3 Pro и M3 Max са създадени по 3nm технология и предлагат по-бърз и по-ефективен GPU от следващо поколение. Те разполагат с технология „Dynamic Caching“ – GPU разпределя използването на локалната памет в хардуера в реално време, като гарантира, че за всяка задача се използва само точното количество памет.

Освен всичко това серията има и нов цвят – Space Black, който обаче е наличен само за M3 Pro и M3 Max версиите. Според Apple, покритието значително намалява пръстовите отпечатъци благодарение на анодизирането. Моделите M3 Pro и M3 Max се предлагат и в цвят Silver, а 14” модел M3 се предлага в Silver и Space Gray.

Новите модели MacBook Pro вече са налични за поръчка и ще бъдат пуснати на пазара във вторник, 7 ноември. Цената на 14” M3 MacBook Pro започва от $1599, на 14” M3 Pro MacBook Pro започва от $1999, а 16” MacBook Pro започва от $2499.

Заедно с тях Apple анонсира и нов iMac с чип М3, който е до 2 пъти по-бърз от предишния ‌iMac‌, който включваше чипа M1. За тези, които надграждат от базиран на Intel ‌iMac‌, Apple посочва, че новият ‌iMac‌ е до 2,5 пъти по-бърз от предишните 27” модели и 4,5 пъти по-бърз от предишните 21,5” модели.

‌iMac‌ вече поддържа до 24 GB памет, а изцяло новият графичен процесор на чипа M3 предоставя за първи път хардуерно ускорено мрежесто засенчване и проследяване на лъчи в ‌iMac‌.

Новата машина разполага и с Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3. Тя ще продължи да се предлага в същите зелени, жълти, оранжеви, розови, лилави, сини и сребристи цветови опции като предишния модел, но идва с нови тапети в тон с тях.

Цената на ‌iMac‌ остава същата и започва от $1299. Той вече е наличен предварителна поръчка, а ще бъде на пазара във вторник, 7 ноември.

По време на събитието стана ясно, че USB-C/MagSafe кабелът на Apple вече ще се предлага в цвят Space Black в тон с новите 14” и 16” модели MacBook Pro, които са конфигурирани с чипове M3 Pro или M3 Max. Цената му е $49 и може да бъде поръчан отделно, като е съвместим и с 13” и 15” модели MacBook Air с чип M2.

Освен това компанията обяви, че прекратява производството на 13” MacBook Pro Touch Bar и той вече не е наличен за продажба в магазина й. Това беше и последният Mac с Touch Bar.

Цените на новия M3 14” MacBook Pro започват от $1599, което означава, че ‌M2‌ ‌MacBook Air‌ остава единствената опция за тези, които търсят по-достъпен вариант, но 13” MacBook Pro все още може да бъде намерен при някои търговци на дребно до изчерпване на количествата.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This