Изберете страница

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, tvOS 18, watchOS 11 и visionOS 2, за които вече се появиха редица слухове и изтичания.

WWDC 2024 ще е онлайн събитие, безплатно за всички разработчици, но Apple отново провежда специално събитие за избрани разработчици, студенти и представители на медиите, което ще се проведе на 10 юни в кампуса на Apple Park в Купертино, Калифорния. Присъстващите ще могат да гледат основната бележка и презентациите в Apple Park, както и да се срещнат със служители на Apple и да присъстват на Apple Design Awards.

На WWDC Apple предлага на разработчиците и потребителите първи поглед върху новите версии на iOS, iPadOS, macOS, watchOS и tvOS, а тази година ще видим и нова версия на visionOS. Разработчиците могат да се общуват с инженерите на Apple чрез инженерни сесии, индивидуални срещи и форумите за разработчици на Apple, за да научат как да интегрират нови функции на ОС в своите приложения.

Apple винаги предава основната бележка на WWDC на Apple.com, в приложението Apple Developer, на уебсайта на Apple Developer, Apple TV и YouTube. Сесиите на разработчиците през цялата седмица ще бъдат споделяни в приложението Apple Developer и за първи път в YouTube.

Както обикновено софтуерът е основният фокус на WWDC и слуховете за 2024 г. предполагат, че iOS 18 може да бъде най-голямата актуализация на iPhone от много години насам, благодарение на AI, а много от тези функции вероятно също ще бъдат включени в macOS.

iOS 18 и iPadOS 18

Apple иска да настигне конкурентите си, що се отнася до AI, а Марк Гурман от Bloomberg твърди, че iOS 18 ще бъде „сравнително новаторска“ софтуерна актуализация с „основни нови функции и дизайн“, фокусирани основно върху AI, а Apple ще го използва за:

  • Ретуширане на снимки, като премахване на нежелани обекти.
  • Транскрипции на гласови бележки.
  • Предложени отговори на имейли и съобщения.
  • Автоматично генерирани персонализирани емотикони въз основа на съдържанието на съобщенията на потребителя.
  • Интелигентно обобщение за пропуснати известия и съобщения.
  • Подобрено уеб търсене в Safari и по-бързи търсения в Spotlight.
  • Автоматично генерирани плейлисти на Apple Music въз основа на информация от потребителя, като настроение.
  • Подпомогнато от AI писане в Pages.
  • Подпомогнато от AI създаване на слайд в Keynote.
  • Писане на AI код в Xcode за разработчици.
  • Подобрения на Siri, които интегрират широкоезични модели (LLM), като възможности за естествен разговор и подобрена персонализация на потребителя.

iOS 18 ще предложи и някои промени в дизайна, може би възприемайки някои дизайнерски насоки от visionOS, но няма да получи цялостен редизайн. Очаква се актуализацията да включва по-персонализиращ се начален екран, давайки на потребителите на iPhone повече опции за външния вид на iPhone и повече контрол върху това как са подредени иконите на техните приложения и цветовете на отделните икони.

Иконите на приложенията ще останат заключени към невидима мрежа, но актуализацията може да добави опция за създаване на празни пространства, редове и колони между тях. iOS 18 вероятно ще донесе най-значимата актуализация на началния екран от години, наравно с промените на заключения екран, които Apple въведе в iOS 16.

Очаква се iOS 18 да предложи и актуализации за няколко от вградените приложения, сред които бележки, поща, снимки и фитнес. Приложението Photos ще има нови AI възможности за редактиране, Apple Music ще получи автоматично генерирани плейлисти, Calendar ще има по-добра интеграция за напомняния, а приложението Apple Maps може да получи нови функции като поддръжка за топографски карти и опция за запазване на персонализирани маршрути като алтернатива на предварително избраните маршрути, които предлага при въвеждане на упътвания.

Apple ще въведе RCS за приложението Messages в iOS 18, подобрявайки разговорите между потребителите на iPhone и Android. Изпращането на снимки и видеоклипове до потребители на Android от iPhone вече няма да води до грешки, а груповите чатове ще имат по-добра производителност. Ще бъдат добавени и функции като междуплатформени емоджи реакции, отчети за четене и индикатори за въвеждане в реално време.

macOS 15

macOS и iOS често имат много общи функции, така че повечето слухове, които сме чували за iOS 18, ще са налични и на Mac.

Що се отнася до името, Apple все още използва забележителностите на Калифорния. През годините Apple е ползвала няколко имена, свързани с Калифорния, но много от тях са останали неизползвани.

Сред възможните варианти са Redwood, Grizzly, Sequoia, Mammoth, Pacific, Rincon, Farallon, Miramar, Condor, Diablo и Shasta.

Други актуализации

Ще видим също watchOS 11, tvOS 18, HomePod Software 18 и visionOS 2, но няма много слухове за това какво може да бъде включено в тези актуализации.

Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple не планира да обявява нови хардуерни продукти на WWDC 2024, а фокусът на конференцията ще бъде изцяло върху предстоящите софтуерни актуализации.

Основното събитие на WWDC 2024 може да се гледа тази вечер от 20 часа българско време на Apple.com, в YouTube, чрез приложението TV на Apple TV или чрез приложението Apple Developer.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This