Изберете страница

Какво очакваме от Apple през 2024 година

2024 г. се очертава като историческа за Apple. Като се започнем от дългоочакваното пускане на Vision Pro до цялостното обновяване на гамата iPad, има много поводи за вълнение. Ето всичко, което очакваме от Apple тази година, разбито по продуктови категории.

Vision Pro

Очаква се 2024 г. за Apple да започне с пускането на Vision Pro, новите AR очила, които бяха обявени за първи път на WWDC 2022. Компанията посочва, че Vision Pro ще бъдат пуснати в „началото на 2024 г.“ в Съединените щати и по-късно тази година в други страни по света.

Според Bloomberg и Ming-Chi Kuo, Vision Pro в момента е са масово производство преди пускането им за клиенти някъде през февруари. Цената на Vision Pro ще започне от $3499, но Apple не е разкрила други подробности за цените за неща като лещи с рецепта, конфигурации на памет и други.

Предстои основно обновяване на гамата iPad

През 2023 г. Apple не пусна нито един нов iPad. Всъщност единственото хардуерно съобщение, свързано с iPad, беше новият Apple Pencil с USB-C.

За щастие, 2024 г. се очертава като много по-вълнуваща година за iPad. Слуховете предполагат, че Apple има нови версии на всеки iPad, който продава, в процес на разработка.

iPad Air

Една от най-големите промени в гамата iPad през 2024 г. се очаква да бъде добавянето на нов 12,9” iPad Air. В момента Apple продава един модел iPad Air 10,9”. Това ще отбележи първия път, когато компанията предлага модела в два различни размера на екрана.

Освен новата опция за форм-фактор, не очакваме много други промени в iPad Air по отношение на дизайна или характеристиките. Единствената друга забележима разлика ще бъде нов процесор, като Apple надгражда iPad Air от сегашния си чип M1 до M2 за по-добра производителност и ефективност.

Новите модели iPad Air се очаква да бъдат обявени и пуснати някъде около март.

iPad Pro

Феновете на най-добрите модели iPad Pro има какво да се вълнуват през 2024 г. Най-вече гамата iPad Pro ще премине към OLED дисплейна технология. В момента 11” iPad Pro използва LCD дисплей, докато 12,9” използва mini-LED.

Освен това гамата iPad Pro за 2024 г. ще се предлага с 11” и 13” екран. Лекото увеличение от 12,9” на 13” може да дойде под формата на по-тесни рамки, което ще позволи на Apple да увеличи размера на екрана, като същевременно запази същия общ форм-фактор.

Преминаването към OLED за гамата iPad Pro също може да отключи други промени. Например, OLED дисплеите теоретично могат да позволят на Apple да направи iPad Pro по-тънък. Има също така слухове за по-големи промени в дизайна на iPad Pro моделите, но дали тези промени в дизайна ще дебютират тази година, остава да видим.

Под капака моделите iPad Pro ще използват най-новото поколение M3 процесори. Това ще отключи подобрена производителност и ефективност за неща като приложения от професионално ниво, многозадачност и др.

Всички тези промени обаче ще увеличат цените на iPad Pro. OLED панелите не само са по-скъпи от LCD и mini-LED, но Apple също планира да използва най-модерната версия на OLED панели на пазара. Сега цената на 11” iPad Pro започва от $799, докато 12,9” iPad Pro започва от $1099.

Новите модели iPad Pro вероятно ще бъдат обявени и пуснати някъде около март.

Нови Magic Keyboard и Apple Pencil 3

За новите модели iPad Pro Bloomberg съобщи, че Apple работи върху нов аксесоар Magic Keyboard. Твърди се, че новата Magic Keyboard ще направи iPad Pro „по-скоро като лаптоп и ще включва по-здрава рамка с алуминий”.

От друга страна, новите модели iPad Air ще могат да използват и съществуващата Magic Keyboard.

Междувременно се твърди, че Apple подготвя нова версия на Apple Pencil, която да бъде пусната заедно с новия iPad Pro. Подробностите тук все още са оскъдни, но слуховете сочат хардуерна промяна, която поддържа сменяеми магнитно прикрепени накрайници, които симулират различни инструменти.

iPad mini и iPad 10: края на 2024 г

Не на последно място, Apple работи върху актуализирани версии на базовия модел iPad и iPad mini. Тези устройства ще бъдат актуализирани с по-бързи процесори, вероятно A16 за подобрена производителност и подобрения на ефективността. Не се очакват други големи промени.

Може би най-забележителното е, че представянето на iPad 11 означава, че Apple ще прекрати производството на iPad 9. iPad 9 е последният модел на iPad, който разполага с Home бутон и Lightning порт. Това също ще позволи на Apple да прекрати първото поколение Apple Pencil с конектор Lightning.

Новите iPad 11 и iPad mini 7 се очаква да бъдат обявени и пуснати някъде по-късно през 2024 г.

WWDC 2024 г

През юни Apple ще проведе своята годишна световна конференция на разработчиците. Това ще включва представяне на следващите версии софтуерни платформи: iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, tvOS 18, macOS 15 и visionOS 2.

iOS 18

Основният акцент на WWDC 2024 ще бъде iOS 18. През октомври Марк Гърман от Bloomberg съобщи, че амбициите на Apple за iOS 18 са фокусирани най-вече върху нови функции за изкуствен интелект.

Софтуерният екип на Apple и Крейг Федериги работят за запълване на iOS 18 „с функции, базирани на големия езиков модел на компанията“.

Сред промените ще са:

  • Подобрена версия на Siri, която използва нова AI система, използваща технология за голям езиков модел за по-интелигентни отговори.
  • Интегрирането на AI в приложението Messages, което му позволява да отговаря на въпроси и да допълва изречения автоматично.
  • Нови AI функционалности в Apple Music за генериране на персонализирани плейлисти.
  • Въвеждането на генериращ AI в iWork приложения като Keynote и Pages
  • Включването на генеративни AI инструменти в Xcode, подпомагащи разработчиците при по-ефективно разработване на приложения

Освен това, в изненадващ ход, Apple обяви през октомври, че iPhone ще започнат да поддържат RCS през 2024 г. RCS, съкращение от Rich Communication Services, е модерната алтернатива на традиционните SMS и MMS. Тази актуализация ще внесе няколко функции, типични за iMessage, към текстови взаимодействия между потребителите на iPhone и Android.

Apple посочи, че поддръжката на RCS ще бъде въведена в iPhone „по-късно следващата година“ чрез софтуерна актуализация. Това време намеква за възможността за интегриране на тази функция в iOS 18.

iOS 18 вероятно ще бъде пуснат на разработчиците за бета тестване през юни, последвана от публична бета версия през юли и пускане за широката публика през септември.

За съжаление, няма никакви подробности за това какво ще дойде от другите софтуерни актуализации на Apple тази година. Очакваме повече фокус върху visionOS, но няма налична допълнителна информация.

iPhone 16 и iPhone 16 Pro

Нова година означава нов iPhone и тази година той ще дойде под формата на iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max.

За моделите iPhone 16 Pro една от най-големите промени ще бъде, че дисплеите ще са малко по-големи.

Очаква се iPhone 16 Pro да разполага с 6,3” дисплей, увеличение от 6,1” дисплей на iPhone 15 Pro. Твърди се, че iPhone 16 Pro Max ще разполага с 6,9” дисплей, увеличение от 6,7” дисплей на iPhone 15 Pro Max.

Съобщава се, че всеки модел iPhone 16 ще разполага с нов „capture button“ от дясната страна под бутона за включване. Той ще бъде предназначен за заснемане на видео, с акцент върху заснемането на пространствено видео, което може да се гледа на Vision Pro.

В съответствие с това, iPhone 16 ще разполага с преработено оформление на камерата, което му позволява да заснема пространствено видео. В момента само моделите iPhone 15 Pro могат да заснемат такова. Apple очевидно се стреми да разшири обхвата на функциите за пространствено видео, тъй като ускорява пускането на Vision Pro и по-широката гама „Apple Vision“.

По отношение на други промени в камерата, Минг-Чи Куо съобщи, че гамата iPhone 16 ще получи подобрена 48 МР ултра широк сензор.

iPhone 16 Pro ще получи същата 5x телефото камера, която в момента е налична в iPhone 15 Pro Max.

Освен това се съобщава, че iPhone 16 и iPhone 16 Plus ще разполагат с надстроена версия на Action Button, който в момента е ексклузивен за моделите iPhone 15 Pro. Твърди се, че новият бутон ще включва неща като сензор за сила за повече гъвкавост.

Към момента очакваме iPhone 16 да бъде обявен и пуснат през септември, но тази времева линия може да се промени въз основа на неща като прекъсвания на производството и веригата за доставки.

Apple Watch

Какво точно да очакваме от Apple Watch тази година не е ясно. Слуховете сочат, че Apple работи върху основен нов продукт “Apple Watch X“, но все още има известна неяснота относно това дали Apple Watch X ще бъде готов за пускане тази година.

Apple Watch X е описан от Bloomberg като най-големият. Това е редизайн на Apple Watch от пускането му на пазара през 2015 г. Една от от специфичните цели на Apple е да направи Apple Watch по-тънък.

Една от най-големите промени с Apple Watch X ще бъде новата магнитна система за закрепване на каишки. Съобщава се, че компанията планира да се откаже от сегашния механизъм за закрепване на лентата, като инженерите определят, че той просто заема твърде много вътрешно пространство. Вместо това Apple се надява, че може да използва това пространство за други неща, като например по-голяма батерия.

Недостатъкът на тази промяна обаче е, че тя ще наруши съвместимостта с всички съществуващи каишки на Apple Watch. Това означава, че всяка каишка на Apple Watch, която имате днес, няма да работи с Apple Watch X.

Възможно е обаче актуализацията да не дойде преди 2025 г.

Ако Apple е готова да пусне нов Apple Watch тази година, бихме очаквали той да дебютира заедно с гамата iPhone 16 през септември.

Mac

Ако сте фен на Mac, не се притеснявайте. Apple има няколко за вас и през 2024 г. Първите Mac с M3 дебютираха миналия октомври, започвайки с 14” и 16” MacBook Pro и 24” iMac. Тази година се очаква преходът към M3 да продължи.

Първо, Apple работи върху нови версии на 13” и 15” MacBook Air, захранвани от чипа M3. Новата гама MacBook Air се очаква да бъде пусната някъде около март 2024 г.

Също така очакваме нова версия на Mac Studio и Mac Pro, задвижвани от чиповете M3 Max и M3 Ultra. Съвсем наскоро обаче Bloomberg съобщи, че тези нови настолни компютри Mac се очакват „най-рано до края на 2024 г., ако не и през 2025 г.“

Всъщност Bloomberg съобщи през ноември, че M3 Ultra дори не е започнал „широко тестване“ в Apple.

Що се отнася до Mac mini, ситуацията все още е неясна. В момента Mac mini се предлага в конфигурации M2 и M2 Pro. Бихме предположили, че актуализация на M3 и M3 Pro идва в някакъв момент, но все още няма подробности кога.

Нови AirPods

Не на последно място, имаме гамата AirPods на Apple. Съобщава се, че за 2024 г. Apple подготвя голяма актуализация на своите базови AirPods и не толкова голяма промяна за AirPods Max.

AirPods 4

Според Bloomberg AirPods 3 не са били толкова успешни в продажбите, колкото Apple се надяваше, което кара компанията да преоцени продуктовата си гама, започвайки през 2024 г. Докладът уточнява, че както AirPods 2 и AirPods 3 ще бъдат спрени тази година, с планове за две различни версии на AirPods 4, които са в процес на разработка.

Очаква се предстоящите модели AirPods 4 да покажат „хибриден дизайн“, който обединява елементи както от AirPods 3, така и от AirPods Pro. Въпреки това, за разлика от AirPods Pro, тези нови модели няма да включват взаимозаменяеми и персонализирани накрайници за уши. Друга значителна промяна е преминаването от Lightning към USB-C за зареждане.

Двете версии на AirPods 4 ще се различават в определени ключови аспекти. Вариантът от по-висок клас на AirPods 4 ще има функции като шумопотискане и надстроен калъф за зареждане с разширена интеграция Find My и високоговорители за предупреждения Find My.

Новата гама AirPods 4 вероятно ще бъде пусната някъде по-късно през 2024 г.

AirPods Мax

За феновете на AirPods Max историята е далеч по-малко вълнуваща. Bloomberg съобщи, че новите AirPods Max идват някъде в края на 2024 г., но единствената промяна ще бъде преминаването от Lightning към USB-C за зареждане. Може да има и нови цветове.

Ако сте се надявали на AirPods Max с по-модерен чип вътре, изглежда нямате късмет. AirPods Max бяха представени за първи път през декември 2020 г. и оттогава не са актуализирани. Те разполагат с Lightning порт за зареждане и пропускат почти всички нови функции, които Apple обяви за AirPods на WWDC миналата година.

Ето някои други по-малки неща, върху които Apple работи, които могат или не могат да се материализират през 2025 г.

Новите AirPods Pro с нови функции за проследяване на здравето са в процес на разработка, но не се очакват до 2024 г.

Apple работи върху нова версия на Apple TV, но няма подробности за датата на стартиране.

Разработват се и нови продукти за интелигентен дом, включително актуализиран HomePod с екран. Отново, няма подробности кога този продукт може да бъде наличен.

Множество слухове предполагат, че Apple работи върху разширяването на гамата си от външни дисплеи извън Studio Display и Pro Display XDR. Остава да видим дали тези усилия ще се материализират през 2025 г.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This