Изберете страница

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до момента се оказаха верни и новите устройства нямаха този изненадващ Wow ефект като преди години, но да не се отплесвам в приказки, а да ви разкажа на кратко:

Очаквано двата базови модела предлагат подобрена производителност, Те са снабдени с Dynamic Island, който преди беше привилегия само на iPhone 14 Pro/14 Pro Max, идват в обновен набор цветове и вместо Lightning имат USB-C порт. Цената на двете устройства остава същата – започва от 799 долара.

Както и миналата година, двата базови модела имат са с 6.1” и 6.7” дисплеи, но максималната им яркост вече достига 2000 нита. новите цветните покрития вече са вградени в цялото стъкло и образуват впечатляващи нюанси – розово, жълто, зелено, синьо и черно.

Големи подобрения е претърпяла камерата, която вече включва 48 МР основен сензор с 1х и 2х оптично приближение, заедно с 0.5х ултраширокия обектив. Портретният ежим е обновен и според Apple снимките със синтетично боке са по-добри на слаба светлина от всякога. Интересна подробност е, че той се активира автоматично, когато снимате обект в режим основна камера и можете да промените фокуса, след като снимката вече е направена.

Под капака iPhone 15/15 Plus се захранват от миналогодишния чип A16 Bionic. Животът на батерията за стандартния модел остава същия, а този на Plus би трябвало да е по-дълъг заради по-мощната батерия. И двата телефона могат да се похвалят с Ultra-Wideband чип за подобряване обхвата при локализиране, което позволява вече директно да навигирате до човек с Precision Finding, а не само до свързан AirTag.

Компанията е преработила и функцията SOS чрез сателит, за да я приспособи към пътна помощ в САЩ. Устройствата ще са налични на пазара на 22 септември.

Както  гласяха слуховете, iPhone 15 Pro/15 Pro Max пристигат с нови титаниеви корпуси, вместо познатата до сега неръждаема стомана. Това ги прави по-леки, като според Apple, iPhone 15 Pro е най-лекият Pro модел до сега. Общият размер на устройствата е намален, но без това да влияе на този на дисплея. Голяма промяна е появата на  Action Button, вместо традиционния превключвател за тих режим. Той може да се стартира камерата, различни шорткъти и функции за достъпност, гласови бележки и др.

За двата си Pro модела Apple е използвала новия чип A17 Pro – първият 3 nm чип. Освен това USB-C I/O поддържа до 10 Gbps трансфер на данни с опционалния USB3 кабел, а GPU е до 20% по-бърз и включва мрежесто засенчване и хардуерно ускорено проследяване на лъчи.

По отношение на камерата, Apple казва, че тя има еквивалент на седем реални обектива. Ново нано покритие намалява отблясъците, а 48 МР сензор е с подобрена производителност при слаба светлина. Телефото обективът разполага с 5х оптично увеличение при 120 мм фокусно разстояние. Перископната леща се нарича дизайн тетра призма и се използва за пръв път в iPhone. Оптичната стабилизация също е подобрена с движение в три посоки, за пръв път при смартфон. Свръхширокият сензор заснема макро и 13 мм снимки, завършвайки седемте фокусни разстояния. новост е и фактът, че снимките вече могат директно да се записват на Мас или външно хранилище. ProRes достига 4К60.

Както подсказваха някои слухове, за Vision Pro iPhone 15 Pro вече ще може да заснема пространствено видео, като използва ултрашироката и основната камера за създаване на 3D клипове, но тази функция ще стане достъпна по-късно.

Новите цветовите опции включват титаниеви нюанси – черен титан, бял титан, син титан и естествен титан. Цената на iPhone 15 Pro започва от 999 долара, а на 15 Pro Max – от 1199 долара. По-малкият модел започва от 128 GB памет, а по-големият от 256 GB. И двата ще пристигнат на пазара на 22 септември.

Както обикновено, заедно с iPhone 15 пристига и новото поколение Apple Watch Series 9. За съжаление часовниците идват с добре познатия ни дизайн, но получават по-бърз процесор и подобрени сензори. Тази година SiP S9 разполага с по-бърз GPU и CPU, което за потребителите ще се отрази под формата на намалено време за реакция при отваряне на приложения или рестарт на системата. Процесорът има нова версия на ултра-широколентовия чип на Apple, който осигурява пространствена осведоменост и позволява на часовника да открива точно местоположението на околните устройства, оборудвани със същата технология, подобрявайки по този начин Find My.

Няма нови здравни функции, но сензорът за сърдечен ритъм е подобрен, за да е по-точен, има нов жироскоп, който позволява използването на жест с два пръста за управление без да докосвате екрана. Дисплеят е по-ярък и достига до 2000 нита, но яркостта му спада на 1 нит, когато часовникът не се използва.

Цените на Watch Series 9 започват от 399 долара, налични са две версии – 41 и 45 мм с алуминиев или стоманен корпус, които ще са на пазара на 22 септември.

Новият Apple Watch Ultra 2 получава същия S9 процесор за супер-гладки анимации и U2 ултрашироколентов чип за местоположение. новост е, че Siri вече се обработва на устройството, благодарение на нов невронен двигател в чипа S9 и ще може да предоставя достъп до данните за вашето здраве, но това ще се случи по-късно тази година.

Чипът U2 намира вашият iPhone с ултра-прецизност и има медийни приложения когато се доближите до HomePod. Часовникът също позволява жест с два пръста за неща като прекратяване на обаждане, отлагане на аларми и др. Животът на батерията му вече е до 72 часа.

След като тази година Phone 15  за пръв път получи USB-C порт, Apple логично актуализира и някои от своите аксесоарите със същия порт. Сред тях са AirPods Pro 2, което вече се предлагат с нов USB-C кейс, наличен по подразбиране за нови клиенти.

За съжаление самите слушалки не получават хардуерни подобрения и надстройки, но това е съвсем нормално, тъй като те като дебютираха на пазара едва миналата година. Разликата е само в кейса, който вместо стандартния Lightning порт вече е с USB-C. Така слушалките удобно ще могат да се зареждат със същия кабел, като iPhone, iPad и Mac.

Цената на AirPods Pro 2 все още е 249 долара, но лошата новина е, че компанията няма да продава кейса отделно и ще трябва да си купите целия комплект. Предварителните поръчки за AirPods pro 2 вече са отворени, а доставките започват на 22 септември, както за всички нови устройства на компанията.

Другата важна информация, която Apple съобщи по време на есенното си събитие е, че iOS 17 и iPadOS 17 ще излязат официално на 18 септември. Както знаете, новите версии вече са в процес на бета тестове от юни и идват с множество нови функции.

Новост е Contact Posters, която позволява да персонализирате начинът, по който се показва вашият профил при взаимодействие с друг потребител на iPhone. Можете да добавите картинка и да зададете уникална типография, цветове на шрифта и други елементи, които ще го направят уникален и лично ваш.

Вече се поддържа гласова поща за аудио и видео разговори FaceTime, което означава, че можете да оставите съобщение така, както на стандартната гласова поща. Добавени са и 3D реакции – сърца, фойерверки, балони, лазерни лъчи и дъжд.

Подобрена е  претърпяла и AirDrop и е добавена и много подобната NameDrop, която улеснява споделянето на контакти с други потребители в екосистемата на Apple. С тази функция това се случва само с доближаване на двете устройства. Можете да активирате по този начин и SharePlay за видеа, музика и игри – отново само като държите телефоните един до друг.

Друга любопитна функция е StandBy, при която с поставяне на зарядно, iPhone показва персонализиран интерфейс с лесно достъпни и интерактивни уиджети за вревме, календар, аларми и прочие.

Двата ъпдейта ще са налични съответно за iPhone Xr и по-нови модели и за iPad с чип А10 и по-нови.

 

 

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This