Изберете страница

Ето жестовете, с които можете да управлявате Apple Vision Pro

Apple определя Vision Pro като “пространствено изчислително” устройство. Очилата нямат контролер и се разчита на очите, жестовете на ръцете и гласа на потребителя, които му позволяват да манипулира обекти във виртуалното пространство пред себе си. В скорошна сесия за разработчици дизайнерите на Apple разкриха жестовете, които можете да използвате с Vision Pro и как ще работят някои от взаимодействията.

Tap – докосването на палеца и показалеца показва на очилата, че искате да докоснете виртуален елемент на дисплея, който гледате. Жестът се описва още като щипване и е еквивалентен на докосване на екрана на iPhone.

Double Tap – двойно пощипване инициира двойно докосване.

Pinch and Hold – щипване и задържане е подобен на жест с докосване и задържане и прави неща като подчертаване на текст например.

Pinch and Drag – щипване и плъзгане може да се използва за превъртане и преместване на прозорци. Можете да превъртате хоризонтално или вертикално, а ако движите ръката си по-бързо, това ще се случва по-бързо.

Zoom – увеличаването е един от двата основни жеста с две ръце. Можете да съберете пръстите си и да раздалечите ръцете си, за да увеличите мащаба и вероятно намаляването ще е като притискане. Прозорците могат да се регулират чрез плъзгане в ъглите.

Rotate – завъртането е другият жест с две ръце и въз основа на диаграмата на Apple включва прищипване на пръстите заедно и завъртане на ръцете за манипулиране на виртуални обекти.

Жестовете работят в тандем с очите, а многото камери на Vision Pro ще следят къде гледате с голяма точност. Позицията на очите ще е ключов фактор при насочване към това, с което искате да взаимодействате, като използвате жестове с ръце. Например гледането на икона на приложение или елемент на екрана го посочва и подчертава, след което можете да продължите със съответния жест.

Не е нужно жестовете с две ръце да са големи и можете да ги държите в скута си. Всъщност Apple окуражава това, защото ще предпази ръцете ви от умора от държането във въздуха. Имате нужда само от мъничко щипване като еквивалент на докосване, защото камерите могат да проследят прецизни движения.

@macrumors

Eye tracking and pinching is the interface on the new #AppleVisionPro and we could to try jt out! #Apple #VR #AR

♬ original sound – MacRumors

Apple предвижда сценарии, при които искате да ползвате по-големи жестове, за да контролирате обекти, които са точно пред вас. Можете да протегнете ръка и да използвате върховете на пръстите си за взаимодействие. Например, ако имате прозорец на Safari пред вас, можете да протегнете ръка и да превъртите оттам, вместо да ползвате пръстите си в скута.

В допълнение към жестовете, очилата ще поддържат и движения с ръцете като въздушно писане, въпреки че изглежда, че тази функция не е изпробвана до момента в демонстрациите. Жестовете ще работят заедно, а за да създадете рисунка, ще трябва да погледнете към платното, да изберете четка с ръка и да използвате жест във въздуха, за да рисувате. Ако насочите поглед другаде, ще можете да преместите курсура незабавно там, където има нужда.

Въпреки че това са 6-те основни жеста, които Apple описва, разработчиците могат да създават персонализирани жестове за совите приложения, различни от системните, като ще трябва да се уверят, че това е така, за да не се налага потребителите да ги повтарят често и да напрягат ръцете си. Като допълнение може да се използват Bluetooth клавиатури, тракпад, мишки и контролери, свързани към очилата, както и гласово търсене и инструменти за диктовка. Според хората, които вече са тествали Vision Pro, системата е интуитивна, а дизайнерите на компанията са се постарали тя да работи подобно на мултитъч жестовете на iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This