Изберете страница

Всичко, което трябва да знаете за формата HEIF, с който Apple ще замени JPEG

HEIF е новият формат за снимки, който Apple изолзва за замяната на JPEG и най-вероятно ще се наложи, защото камерата на iPhone е най-използваната в света, а с iOS 11 повечето iPhone ще преминат към HEIF. Какво представлява този формат и какво го прави по-добър от JPEG?

HEIF е по-малък и по-добър

Форматът на файловете HEIF (High Efficiency Image File Format) e версия на видео формата HVEC или H.265. Основното му предимство за всички нас е, че снимките записани в него, са приблизително на половина като размер от тези в JPEG и с по-добро качество. Това съответно означава, че можете да съхранявате два пъти по-голямо количество на своя iPhone, преди да ви се наложи да ги качите в облака, или свалите на компютъра си.

Защо? Компресията на изображенията е станала много по-добра от както JPEG се появи през далечната 1992 година и това отчасти се дължи на факта, че днешните компютри са много по-мощни и могат да „смачкат“ файла по много по-сложен начин, като го правят почти веднага. Новите устройства на Apple имат вградена хардуерна поддръжка за HVEC и следователно HEIF, което означава, че изображенията могат да бъдат кодирани и декодирани изключително бързо, без да се натоварва системата.

HEIF е гъвкав

Докато HEIF прави живите снимки (Live Photos) лесно, той може да замени GIF и предлага други предимства пред JPEG. За начало това не е толкова файлов формат, колкото контейнер за файлове. JPEG е единично изображение, но HEIF може да е както единично, така и последователност от множество изображения. Това го прави перфектен за Live Photos на Apple, но и потенциален заместител на GIF. HEIF също така поддържа прозрачност и цвят на изображението до 16 бита, в сравнение с 8 битовия цвят на JPEG. На практика това означава, че HEIF може да покрие целия разширен обхват цветове, осигурени от 10 битов изход на камерата и вече няма да виждате грозна лента над синьото небе например.

Този формат е добър и за редактиране, защото изображението може да се завърта и изрязва, без да се променя и да се възстановява след това отново, което прави редакциите незадължителни в бъдеще.

Съвместимост с останалите формати по света

В момента живеем в JPEG свят, а за да се приспособи Apple ще конвертира своите HEIF изображения в JPEG при експортиране напирмер за споделяне с устройства, които не поддържат този формат, защото не са с iOS, или към приложения. Това обаче няма да ни засегне като потребители, защото няма да го забележим. Снимките ще се качват и изтеглят към/от iCloud много по-бързо, ще заемат по-малко място и ще изглеждат много по-добре и ние ще усетим само ползата от този формат, а ако останалата част от света го приеме, цялата мрежа ще работи по-бързо.

Важно е да се отбележи, че HEIF изобщо не е технология, собственост на Apple, което би могло да се разбере погрешно, както мнозина смятат, че AAC е патентован формат на компанията, а това всъщност не е точно така. JPEG вече е на около четвърт век и е време да се пенсионира, а HEIF е неговият мощен наследник, благодарение на огромната потребителска база на iOS.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This