Изберете страница

Без много шум Apple представи новите си таблети

Както и се очакваше, Apple обяви нов iPad Pro с чип М2 без много шум, а само с прессъобщение в Apple Newsroom. Всъщност iPad Pro е по-скоро актуализация, отколкото изцяло нов модел, тъй като 8-ядреният процесор М2 въвежда увеличение от около 15% в скоростта на обработка в сравнение с предишния модел, докато графичният процесор е с 35% по-мощен от М1, което е малко вероятно да бъде усетено при ежедневната му употреба. По-важното обаче е, че М2 е по-ефективен от своя предшественик и това несъмнено ще се отрази на живота на батерията.

Новият iPad Pro се предлага в два размера – 11” и 12.9”, но само по-големият има mini-LED панел. И двата модела са оборудвани с ProMotion технологията за адаптивна честота на опресняване до 120 Hz. Конфигурациите на паметта остават същите – 128/256/512 GB и 1/2ТВ, като последните два имат допълнителна RAM памет.

Компанията е добавила и нтересна нова функция, която ще улесни плавното изживяване с Apple Pencil, тъй като iPad Pro вече може да разпознава кръжащ стилус, стига да е на разстояние 12 мм от екрана. Така потребителите ще могат да видят ясна визуализация на работата си, още преди да осъществят контакт с дисплея. Според Apple, новата функция ще позволи по-голяма прецизност и ще доведе до по-лесно скициране и рисуване. Компанията отваря новата функционалност и за разработчици от трети страни.

iPad Pro 2022 поддържа WiFi 6E, което обещава скорости на изтегляне до два пъти по-бързи от тези на предшественика й. Клетъчните модели пък вече ще поддържат 5G. Разбира се най-новите таблети ще работят с iPadOS 16, което включва достъп до приложения от настолен клас, ново меню за документи, възможност за промяна на файлови разширения и персонализирани ленти с инструменти.

Две от интересните нови функции са и Stage Manager и Reference Mode. Reference Mode ще позволи на фотографите и видео редакторите да показват HDR съдържание по начин, който отразява качественото заснемане и да ги редактират, а Stage Manager е най-сложната многозадачна функция на iPad до момента, която позволява на потребителите да превключват едновременно между няколко приложения и да организират прозорците им. Съвсем скоро компанията планира да осигури и пълна поддръжка на външен дисплей чрез Stage Manager.

Цената на новите модели iPad Pro остава почти непроменена – базовият 11” iPad Pro започва от 799 долара, а по-голямата 12.9” версия – от 1099 долара. Клетъчните модели ще са с 200 долара по-скъпи. Новите таблети отново ще се предлагат само в две цветови опции – сребристо и сиво. Предварителните поръчки вече са отворени, а доставките започват на 26 октомври.

Apple добави към гамата си и освежен iPad с по-висока цена. Таблетът идва с обновен дизайн и подобрени спецификации – по-голям 10.9” дисплей Liquid Retina с разделителна способност 2360 х 1640 пиксела и плоски ръбове, подобни на тези на iPad mini, Air и Pro.

Вътрешата камера вече е в пейзажна ориентация за по-добро изживяване при FaceTime разговори, а скенерът за пръстови отпечатъци е вграден в бутона за включване, което увеличава съотношението екран-тяло.

iPad 10-то поколение се захранва от чип на две години, който обаче все още е 5 пъти по-бърз от този на най-добрия Android таблет, твърди компанията. Става въпрос за 5nm A14 Bionic, който ще донесе до 20% подобрение в производителността на процесора и 10% при графиката в сравнение с предишния модел.

Интересно допълнение е замяната на Lightning порта с USB-C, което означава, че устройството ще е съвместимо с по-широка гама аксесоари и ще поддържа по-бързи скорости на зареждане и трансфер на данни. Новият модел поддържа и WiFi 6, което ще направи връзките с 30% по-бързи.

Предната камера на iPad 10-то поколение все още е 12 МР ултраширока със 122-градусово зрително поле, но 8 МР задна камера вече е заменена с 12МР. Таблетът от начално ниво също идва с новата iPadOS 16, което означава нови функции като отказ от изпращане или редактиране на съобщения, ново приложение наречено Freeform, iCloud Shared Photo Library и др.

Новият iPad ще се предлага в четири свежи цвята – синьо, розово, жълто и сребристо. Цената му започва от 449 долара и ще е наличен на пазара от 26 октомри.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This