Изберете страница

Чипът A16 Bionic на iPhone 14 Pro превъзходжа новия Snapdragon 8 Gen 2

Чипът A16 Bionic на iPhone 14 Pro превъзходжа новия Snapdragon 8 Gen 2, обявен от Qualcomm по-рано тази седмица с обещанието да “революционализира флагманските модели” с “новаторски” изживявания. Очаква се Snapdragon 8 Gen 2 да захранва флагманите с Andorid, които ще бъдат представени още в края на тази година, но бенчмарковете сочат, че той не може да се конкурира с A16 Bionic на моделите iPhone 14 Pro.

Въпреки че новият чип няма да се появи официално в смартфони поне още няколко месеца, резултатите от Geekbench вече се появиха в необявен модел с Android. Snapdragon 8 Gen 2 отбелязва 1483 точки в едноядрения тест и 4709 в многоядрения. Само за сравнение дори чипът A15 Bionic в iPhone 13 Pro и базовите модели iPhone 14 отбелязва по-висок резултат.

В своето прессъобщение Qualcomm посочва, че Snapdragon 8 Gen 2 “ще дефинира нов стандарт за свързани компютри, интелигентно проектиран с новаторски AI функции, за да даде възможност за изключителни преживявания”. Старши вицепрезидентът на компанията и генерален мениджър на мобилните телефони Крис Патрик посочи, че “Snapdragon 8 Gen 2 ще революционизира пейзажа на водещите смартфони през 2023 година”.

В сравнение със своя предшественик, чипът предлага 35% увеличение на производителността на процесора, 25% на GPU и увеличена енергийна ефективност. През 2020 година A14 Bionic на Apple и дори A13 Bionic от предната година, победиха Snapdragon 888 на Qualcomm.

Чипът A16 Bionic в iPhone 14 Pro е изграден по 4 nm процес на TSMC, също като Snapdragon 8 Gen 2 и двата предлагат подобрена производителност и енергийна ефективност. A16 Bionic разполага с 16 милиарда транзистора, 6-ядрен CPU, 5-ядрен GPU и 16-ядрен Neural Engine. “Конкуренцията все още работи, за да навакса производителността на A13, който представихме с iPhone 11 преди 3 години”, каза Грег Джосуик, старши вицепрезидент на Apple, по време на събитието на компанията през септември.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This