Apple информира някои от своите доставчици на компоненти, че търсенето на моделите от серията iPhone 13 се забавя преди празниците, съобщава Bloomberg. Докладите за отслабване на търсенето идват, тъй като оценките за доставките на iPhone 13 и 13 Pro започнаха да се подобряват, а устройствата могат да бъдат доставени преди Коледа.

През октомври компанията намали производството на iPhone 13 за 2021 година с цели 10 милиона бройки поради недостиг на чипове в цялата индустрия. Apple планираше да произведе 90 милиона iPhone 13 тази година, но Broadcom и Texas Instruments не успяха да доставят достатъчно компоненти.

Според Bloomberg, Apple се е стремяла да компенсира недостига през 2022 година, когато доставките се подобрят, но сега гигантът информира доставчиците, че може да не получи необходимите поръчки от клиенти.

По време на отчета за печалбите на Apple за четвъртото тримесечие през октомври, главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук каза, че ограничените доставки на iPhone, iPad и Mac вече са стрували на Apple около 6 милиарда долара и, че проблемите с доставките ще продължат и през декември.

При пускането им на пазара наличните модели iPhone 13 и 13 Pro се разпродадоха бързо и в продължението на един месец след старта имаше дълги срокове за доставка на пратките. Кук каза по време на отчета, че Apple “работи трескаво” за увеличаване на доставките на iPhone 13 и изглежда, че запасите за сега наваксват търсенето.