Изберете страница

С watchOS 4, Apple Watch най-накрая ще се освободи от iPhone

Следващата версия на операционната система за Apple Watch ще позволи по-бързи, по-интелигентни и по-малко зависими от iPhone приложения.

Когато стартира през 2015 година, Apple Watch трябваше да е нещо повече от фантастичен фитнес тракер с модерна каишка и имаше задачата да ни освободи от телефоните, поддържайки връзката ни със света. Нещата обаче не се развиха точно така, защото останалите елементи на часовника се оказаха не толкова атрактивни, а насоката му се промени драстично през последните две години, като със Series 2 компанията направи именно фитнес функциите основни, намалявайки акцента върху приложенията от трети страни.

watchOS 4, която беше обявена в понеделник, не изглежда като голяма промяна, поне на пръв поглед. Отвъд новите си функции, като Siri watch face, по-доброто проследяване на тренировките и възможността за извличане на данни от фитнес оборудване, тя носи много промени, особено за приложенията от трети страни. Заедно те ще допринесат за значителна крачка към това, Apple Watch да се доближи много повече до първоначалния си замисъл.

Приложенията от трети страни до сега бяха почти безполезни, а навигирането в системата, за да ги намерите беше толкова тромаво, че съвсем естествено всеки посягаше първо към телефона си за целта. watchOS 4 има за цел да се превърне в пробив за самите приложения. Въпреки, че Apple вече позволи те да се появяват директно на часовника, следващата актуализация ще комбинира кодовете и елементите на интерфейса на всяко приложение в един процес, който се зарежда по време на изпълнение. Вградените апликации автоматично ще станат по-гладки, отзивчиви и по-бързи при зареждането на нови екрани и това ще позволи съществена разлика в представянето им.

Apple направи и няколко промени, за да облекчи навигирането при използване на часовника. Потребителите ще имат възможността да сортират приложенията в дока по последно използвани, вместо да се налага да избират любими, а началният екран ще ви предложи списък, като алтернатива на сегашната кръгла решетка. Следващата промяна изглежда по-незначителна, но предизвика бурни реакции у разработчиците на WWDC: приложенията, които използват хоризонтално оформление на страницата, ще могат да се пускат на всяка такава, а не само на най-лявата, което ще позволи по-доброто им оформление.

Преработеният док може да бъде сортиран по реда на последно използваните приложения, а междувременно компанията се опитва да опрости собствените си апликации, като пример за разработчиците. Workout например ще позволи на потребителите да пускат нови упражнения и по подразбиране те ще се използват за каквато и да е било цела, която те са задали предварително с минимален брой движения за едно по-добро изживяване, където не става дума само за актуализиране на данните, а и за тълкуването им по-нататък.

Освен подобряването на производителността, Apple ще даде възможност на разработчиците и да използват нови трикове. Например те ще могат да събират данни за местоположението на заден план и след това да използват звуци или хаптична връзка, за да съобщят когато се случва нещо важно. Приложението за навигация би могло да сигнализира по този начин за предстоящи завои, а игри с добавена реалност като Pokemon Go – да предупреждават за близка дейност.

watchOS рационализира поведението на приложенията от трети страни, за да станат те по-бързи. Компанията ще позволи и привилегията да се записва звук, докато часовника е с изключен екран, което ще намали консумацията на батерия при такива операции. Една от най-значимите промени е в т.нар. Face, като при поискване приложенията ще могат да останат отворени за период от 8 минути, вместо стандартните 2 и след това да се затварят когато задачата бъде приключена. Лицето на приложението за пазаруване например, би могло да се появява при повдигане на китката, докато всички нужни продукти бъдат отметнати, или това за колоездене ще актуализира местоположението, докато целта бъде достигната, което ще помогне да се избегнат случаите, когато приложението се затваря и трябва отново да бъде търсено и отворено, за да се довърши започнатата задача.

И най-накрая, но определено не и на последно място – много от приложенията няма да функционират напълно без близостта на iPhone, но докато слуховете за Apple Watch с възможност за клетъчна свързаност се разпространяват повече от година, Apple може би не трябва да стига толкова далеч, за да направи своя часовник по-малко зависим от телефона. Apple Watch вече може да стартира самостоятелни приложения и да извършва плащания чрез Apple Pay, без връзка за данни, като използва WiFi, когато сдвоения iPhone не е наблизо. С watchOS 4, компанията прави крачка напред към тази независимост, като позволява на часовника да се свързва директно с близките Bluetooth устройства. Тим Баярин, президента на аналитичната компания Creative Strategies твърди, че това е от особен интерес например за диабетици, които имат имплантирани устройства, измерващи кръвната захар, като така те ще могат да предават данните директно към часовника. Core Bluetooth ще позволи на Apple Watch да се свързва директно с други фитнес уреди и специализирани устройства за мониторинг, както може би и с бъдещото такова за добавена реалност на самата компания. Способността на часовника да извлича тренировъчни данни от уредите предвещава по-голяма независимост, а извън Apple Pay това е първия опит на Apple да използва NFC чипа за взаимодействия с обекти в реалния свят. В iOS 11 компанията позволява достъпа да NFC чипа, така че е разумно да се предположи, че часовникът може да е следващата стъпка в тази насока.

Фитнесът безспорно все още е в центъра на вниманието при продажбите на Apple Watch, но watchOS 4 е най-сигурния знак, че мечтата той да е независим от телефона, не е утопия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This