Изберете Страница

След USB-C порта, ЕС може да наложи на Apple и магазини за приложения от трети страни

След като ЕС прие Закона за цифровите пазари миналото лято, новото законодателство официално влезе в сила в началото на този месец. Въпреки потенциалните последици, служител на ЕС повтори, че Apple може да бъде принудена да използва USB-C порт за своя iPhone, но може да й се наложи и да одобри магазини за приложения от трети страни.

Коментарите на Жерар де Грааф идват точно след като Съветът на министрите на Европейския парламент ратифицира вота, който ще задължи iPhone да премине към USB-C скоро. Законът за цифровите пазари обаче, може да принуди компанията и да отвори своите iPhone, iPad и iPod touch за магазини за приложения от трети страни:

“Ако имате iPhone, трябва да можете да изтегляте приложения не само от App Store, но и от други магазини или от интернет”, посочи де Грааф в конферентната зала в ирландското консулство в Сан Франциско, където се намира офисът на ЕС и добави, че “се очаква последствията да бъдат значителни”.

Въпреки че Законът за цифровите пазари вече е в сила в ЕС, на Apple и другите технологични гиганти няма да се наложи да правят промените веднага. Ще има нива, за които разпоредбите, включени в него, ще се прилагат за съответните компании. Почти сигурно е обаче, че Apple ще подлежи на най-строгите правила.

ЕС ще обяви нивото, на което всяка компания трябва да отговаря следващата пролет и след това те ще имат 6 месеца, за да направят съответните промени. Законът за цифровите пазари се стреми да попречи на големите технологични компании да налагат несправедливо собствените си приложения и услуги, а те скоро ще трябва да се съобразят и с друг законодателен акт, извън ЕС – Законът за цифровите услуги.

Де Грааф твърди, че са нужни по-строги правила за технологичните гиганти, които не само да защитят потребителите и бизнесите от нечестни практики, но и да позволят на обществото да получи пълните ползи от технологиите. Според него липсата на регулации може да подкопае доверието на обществото в технологиите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This