Изберете страница

След USB-C порта, ЕС може да наложи на Apple и магазини за приложения от трети страни

След като ЕС прие Закона за цифровите пазари миналото лято, новото законодателство официално влезе в сила в началото на този месец. Въпреки потенциалните последици, служител на ЕС повтори, че Apple може да бъде принудена да използва USB-C порт за своя iPhone, но може да й се наложи и да одобри магазини за приложения от трети страни.

Коментарите на Жерар де Грааф идват точно след като Съветът на министрите на Европейския парламент ратифицира вота, който ще задължи iPhone да премине към USB-C скоро. Законът за цифровите пазари обаче, може да принуди компанията и да отвори своите iPhone, iPad и iPod touch за магазини за приложения от трети страни:

“Ако имате iPhone, трябва да можете да изтегляте приложения не само от App Store, но и от други магазини или от интернет”, посочи де Грааф в конферентната зала в ирландското консулство в Сан Франциско, където се намира офисът на ЕС и добави, че “се очаква последствията да бъдат значителни”.

Въпреки че Законът за цифровите пазари вече е в сила в ЕС, на Apple и другите технологични гиганти няма да се наложи да правят промените веднага. Ще има нива, за които разпоредбите, включени в него, ще се прилагат за съответните компании. Почти сигурно е обаче, че Apple ще подлежи на най-строгите правила.

ЕС ще обяви нивото, на което всяка компания трябва да отговаря следващата пролет и след това те ще имат 6 месеца, за да направят съответните промени. Законът за цифровите пазари се стреми да попречи на големите технологични компании да налагат несправедливо собствените си приложения и услуги, а те скоро ще трябва да се съобразят и с друг законодателен акт, извън ЕС – Законът за цифровите услуги.

Де Грааф твърди, че са нужни по-строги правила за технологичните гиганти, които не само да защитят потребителите и бизнесите от нечестни практики, но и да позволят на обществото да получи пълните ползи от технологиите. Според него липсата на регулации може да подкопае доверието на обществото в технологиите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This