Изберете Страница

След USB-C порта, ЕС може да наложи на Apple и магазини за приложения от трети страни

След като ЕС прие Закона за цифровите пазари миналото лято, новото законодателство официално влезе в сила в началото на този месец. Въпреки потенциалните последици, служител на ЕС повтори, че Apple може да бъде принудена да използва USB-C порт за своя iPhone, но може да й се наложи и да одобри магазини за приложения от трети страни.

Коментарите на Жерар де Грааф идват точно след като Съветът на министрите на Европейския парламент ратифицира вота, който ще задължи iPhone да премине към USB-C скоро. Законът за цифровите пазари обаче, може да принуди компанията и да отвори своите iPhone, iPad и iPod touch за магазини за приложения от трети страни:

“Ако имате iPhone, трябва да можете да изтегляте приложения не само от App Store, но и от други магазини или от интернет”, посочи де Грааф в конферентната зала в ирландското консулство в Сан Франциско, където се намира офисът на ЕС и добави, че “се очаква последствията да бъдат значителни”.

Въпреки че Законът за цифровите пазари вече е в сила в ЕС, на Apple и другите технологични гиганти няма да се наложи да правят промените веднага. Ще има нива, за които разпоредбите, включени в него, ще се прилагат за съответните компании. Почти сигурно е обаче, че Apple ще подлежи на най-строгите правила.

ЕС ще обяви нивото, на което всяка компания трябва да отговаря следващата пролет и след това те ще имат 6 месеца, за да направят съответните промени. Законът за цифровите пазари се стреми да попречи на големите технологични компании да налагат несправедливо собствените си приложения и услуги, а те скоро ще трябва да се съобразят и с друг законодателен акт, извън ЕС – Законът за цифровите услуги.

Де Грааф твърди, че са нужни по-строги правила за технологичните гиганти, които не само да защитят потребителите и бизнесите от нечестни практики, но и да позволят на обществото да получи пълните ползи от технологиите. Според него липсата на регулации може да подкопае доверието на обществото в технологиите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

iOS 16.4  ще добави някои нови функции

iOS 16.4 ще добави някои нови функции

След почти 6 седмици бета тестове, се очаква iOS 16.4 да бъде пусната официално тази седмица, за да добави някои нови функции за iPhone 8 и по-новите модели. С актуализацията ще пристигнат нови емотикони, въведени с Unicode 15.0, сред които треперещо лице, сърце в три...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This