Изберете страница

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане.

Скоро след пускането на линията iPhone 15 много потребители откриха, че телефоните им прегряват. Проблемът засягаше и четирите модела iPhone 15, като някои от собствениците твърдяха, че телефоните им стават твърде горещи, за да се държат дори без калъф, а измерванията с термална камера достигнаха температури до 116F (46.66 градуса по Целзий).

Разбира се не е необичайно да усетите по-високи от нормалните температури през първите 24 часа на използване, тъй като телефонът е зает с извършване на фонови задачи като преинсталиране на приложения и повторно индексиране, но проблемът продължи много по-дълго от това. И докато някои потребители се оплакваха от прегряване по време на взискателни задачи като игри например, то други съобщаваха, че това се е случило и по време на по-обикновени задачи като сърфиране в социални медии.

Някои източници предположиха, че това се дължи на хардуерни проблеми, предизвикани от преминаването от шаси от неръждаема стомана към титаниево в моделите Pro.

Apple отрече тези слухове, като каза, че това е комбинация от грешка в iOS 17 и някои приложения на трети страни, които натоварват процесора. Компанията дори посочи, че титанът всъщност е по-добър от неръждаемата стомана за разсейване на топлината и обеща софтуерна корекция, която по-късно пристигна като част от iOS 17.0.3, без това да повлияе на производителността на телефона.

Въпреки настояването на гиганта, че няма проблем с хардуера и последващото оправдание, колекционерът на прототипи на Apple Kosutami твърди, че компанията работи върху две хардуерни подобрения за iPhone 16, предназначени да подобрят пасивното охлаждане.

Става въпрос за графенова термична система на iPhone 16, която ще реши съществуващия преди това проблем със загряването, а батерията на моделите Pro ще има метална обвивка по същата причина.

Текущият радиатор е меден, а графенът предлага около четири пъти по-добра топлопроводимост, като същевременно намалява теглото. Това не означава непременно пропорционално подобрение в употребата в реалния живот, тъй като материалът може да абсорбира толкова много топлина, но вероятно ще доведе до подобрение, което си заслужава.

Въпреки че много от прототипите, получени от Kosutami, са за по-стари или изоставени продукти, той успява да получи и някои на предстоящи продукти, което в известна степен придава тежест на твърдението му. Разбира се всичко това към момента са само слухове и спекулации, а какво ще се случи с iPhone 16, ще разберем едва следващата есен.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This