Известният анализатор Минг-Чи Куо прогнозира, че подобрена TrueDepth камера ще бъде внедрена в следващите модели iPhone, които ще видим през септември 2019 година. В бележките си към инвеститорите, анализаторът пише, че Apple ще увеличи изходната мощност на системата за лицево разпознаване на ултразвукова повърхност, излъчваща лазер (VCSEL), а подобренията ще намалят въздействието на невидимата инфрачервена светлина в околната среда и ще направят самата система по-точна.

В същия доклад се твърди още, че „time of flight“ ще бъде добавено към задната камерна система, като потенциално ще достигне и до iPad още през последното календарно тримесечие на следващата година, но Куо не очаква да види това подобрение в iPhone до втората половина на 2020 година.

„Тime of flight“ не само ще подобри обхвата на намирането на устройството, но ще има и възможност за по-голяма прецизност при графичното разполагане на AR, както и по-добро качество на снимките. По-добрият елемент ще изчисли колко време отнема сигнала, излъчен от iPhone да се върне обратно, което позволява много точни изчисления за отдалечеността на обекта от камерата. Това от своя страна увеличава прецизността при наслагванията и прави алгоритмите за фокусиране по-добри при дълбочина.

VCSEL е диод с лазер, излъчващ перпендикулярно от горната повърхност на устройството, а не с насочваща леща. Приложенията му включват оптични мишки и лазерни принтери, а при по-висока мощност, може да се използва за прецизни далекометри и картографи за текстура.

Понастоящем Apple използва VCSEL масиви за захранване на TrueDepth камерата и Face ID в последните си модели iPhone за съставяне на точкова проекция и 3D моделиране. Основният доставчик на VCSEL, Lcadem е основана през 2015 година компания, която твърди, че нейните продукти са включени в почти всички видове телекомуникации и центрове за данни, а главният й отговорник за качеството, Миша Розенберг е заемал пост на висш инженер в Apple между 1989 и 1994 година.