Преди премиерата на iPhone 7, а дори и след нея, се наслушахме на коментари за това, колко скучен е новия модел на Apple. Това най-вероятно се дължи на желанието на феновете да видят свеж нов дизайн, след двете години с iPhone 6 и 6s, но компанията така и не изпълни желанието им. Защо ли? Защото тя планира своята голяма изенада за тази година, когато празнува десетия юбилей на своя емблематичен смартфон и ще съсредоточи усилията си върху него.

Дали Apple направи грешка с това си решение?

Компанията все още не е обявила резултатите от продажбите си за последното тримесечие, но по данни на Kantar Worldpanel ComTech, новите й модели отново са хит на пазара.

Според данните, публикувани тази седмица от водещата компания за пазарни проучвания, iPhone e откраднал значителна част от пазарния дял на Android през периода на празничното пазаруване миналата година. От десетте пазара, обхванати от проучването, Apple отбелязва ръст в шест ключови области, спрямо същия перод на миналата година, а Android е увеличил своя дял само в четири региона.

В САЩ iPhone 7, iPhone 7 Plus и iPhone 6s са трите най-продавани смартфона през последното тримесечие, приключило в края на ноември. Според Kantar, тези три модела заедно отчитат 31.3% от всички продажби в страната, докато Galaxy S7 и S7 Edge са на четвърто и пето място, с 28.9% общо.

Като цяло, общия пазарен дял на смартфоните с iOS в САЩ се е повишил с 6.4% на годишна база до 43.5% през това тримесечие, докато този на Android е намалял с 5.1% до 55.3%.

iPhone се радва на големи продажби и в Обединеното кралство, където те са нарастнали с 9.1% до 48.3%, спрямо същия период на миналата година. Kantar посочва, че делът на Android смартфоните е намвалял с 1.8% до 49.6%. Подобни са резултатите и във Франция, Италия, Испания и целия европейски регион. Делът на операционната система на Google е нарастнал леко в Германия, Италия и Китай.

Това може би е достатъчно, за да прекрати спекулациите на тема колко скучен и непривлекателен е iPhone за поредна година, а изненадите от страна на Apple тепърва предстоят!