Изберете страница

Скрита функция на iOS 10.3 ще направи живота на потребителите с 16GB iPhone по-лесен

След като в понеделник Apple пусна официалната версия на iOS 10.3, основните отзиви са, че с нея устройствата сякаш са по-бързи, но изглежда има и още нещо, скрито в самата система и това е възможността тя да използва по-малко памет, благодарение на новата файлова система APFS.

Така потребителите, избрали да закупят базовите модели с 16GB вградена памет, ще могат да се чувстват една идея по-спокойни по отношение на совбодното място в телефоните си.

Въпреки, че компанията най-сетне премахна тези модели от гамата си, заменяйки ги с 32GB версии, те все още са в употреба и собствениците им не рядко се сблъскват с проблема с недостатъчното място.

Като пример за ефекта след актуализацията можем да посочим снимката на колегите от Apple Insider, които са тествали 256 GB iPhone 7 Plus, който има над 40 000 снимки и повече от 200 инсталирани приложения. След ъпдейта можем да забележим, че свободното място в него се е увеличило значително – около 7.81 GB.

Всъщност това не означава, че ако имате 16 GB версия, също ще получите толкова, защото с колкото повече памет разполага устройството, толкова по-голяма е разликата след ъпдейта, но все пак вие ще имате около 1 GB свободно място повече от преди, което съвсем не е малко.

Причината за това, както вече споменахме, се крие в новата файлова ситема на Apple APFS, която замени използваната от 1998 година насам HFS+, и която всъщност прави актуализацията толкова важна. APFS управлява начина, по който се съхраняват файловете в iPhone и е оптимзирана за флаш памет, което очевидно е по-ефективно от гледна точка на консумианото от самата система и приложенията място.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This