След като в понеделник Apple пусна официалната версия на iOS 10.3, основните отзиви са, че с нея устройствата сякаш са по-бързи, но изглежда има и още нещо, скрито в самата система и това е възможността тя да използва по-малко памет, благодарение на новата файлова система APFS.

Така потребителите, избрали да закупят базовите модели с 16GB вградена памет, ще могат да се чувстват една идея по-спокойни по отношение на совбодното място в телефоните си.

Въпреки, че компанията най-сетне премахна тези модели от гамата си, заменяйки ги с 32GB версии, те все още са в употреба и собствениците им не рядко се сблъскват с проблема с недостатъчното място.

Като пример за ефекта след актуализацията можем да посочим снимката на колегите от Apple Insider, които са тествали 256 GB iPhone 7 Plus, който има над 40 000 снимки и повече от 200 инсталирани приложения. След ъпдейта можем да забележим, че свободното място в него се е увеличило значително – около 7.81 GB.

Всъщност това не означава, че ако имате 16 GB версия, също ще получите толкова, защото с колкото повече памет разполага устройството, толкова по-голяма е разликата след ъпдейта, но все пак вие ще имате около 1 GB свободно място повече от преди, което съвсем не е малко.

Причината за това, както вече споменахме, се крие в новата файлова ситема на Apple APFS, която замени използваната от 1998 година насам HFS+, и която всъщност прави актуализацията толкова важна. APFS управлява начина, по който се съхраняват файловете в iPhone и е оптимзирана за флаш памет, което очевидно е по-ефективно от гледна точка на консумианото от самата система и приложенията място.