Изберете Страница

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети.

Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно устройство и техника на защита на екрана чрез откриване на изпускане”, описва начини за защита на бъдещите сгъваеми устройства на гиганта. Независимо дали те ще се сгъват чрез панта, или самият дисплей ще се изтегля от основното шаси, идеята е при необходимост да се сгъват по такъв начин, че екранът да остава защитен.

Патентът се концентрира върху това как телефонът ще реагира при падане, но включва чертежи на различни видове сгъваеми устройства. Според документите, “мобилни устройства със сгъваеми и изтеглящи се дисплеи могат да използвант сензор за откриване на вертикално ускорение, за да установят изпускане. Ако сензорът открие, че мобилното устройство е изпуснато, то може да се прибере поне частично, за да осигури защита на крехкия дисплей при удар в земята“.

Има две опции – прибиране на екрана или освобождаване. Процесът може да включва активиране на механизъм за освобождаване на шарнирната връзка между двата панела, когато вертикалното ускорение надвиши предварително зададен праг, което ще намали ъгъла между двата дисплея под определн лимит. Това очевидно би могло да се приложи при сгъваем iPad или iPhone, където наистина има два дисплея, свързани с панта. Ако това не е възможно с конкретното устройство, Apple посочва, че екранът може да се прибере обратно.

“Дори сгъването на дисплея до ъгъл, по-малък от 180 градуса, може да осигури известна защита”, се посочва в патента, “защото мобилното устройство може да се удари в ръбовете, вместо в самия дисплей”. В другия случай “изтеглящо се устройство може да прибере екрана, ако предварително определените граници на ускорение бъдат превишени”.

Разбира се всичко зависи от това колко бързо устройството ще може да реагира при падане и съответно от каква височина е паднало. Не може да има пълна защита срещу изпускане, но тези предложения биха помогнали на сгъваемите и изтеглящи се устройства, които определено са по-крехки от стандартните модели.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16, която беше пусната през септември миналата година, сочи сайтът за разработчици на Apple, броени дни преди премиерата на iOS 17. 13% са устройствата с iOS 15, която все още получава корекции за сигурност и само 6% работят с...

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone, сочи доклад на Cnalys. Най-търсен е iPhone 14 Pro Max, следван от iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13. 31% от всички доставени от януари до март смартфони са били премиум устройства с...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This