Изберете страница

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети.

Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно устройство и техника на защита на екрана чрез откриване на изпускане”, описва начини за защита на бъдещите сгъваеми устройства на гиганта. Независимо дали те ще се сгъват чрез панта, или самият дисплей ще се изтегля от основното шаси, идеята е при необходимост да се сгъват по такъв начин, че екранът да остава защитен.

Патентът се концентрира върху това как телефонът ще реагира при падане, но включва чертежи на различни видове сгъваеми устройства. Според документите, “мобилни устройства със сгъваеми и изтеглящи се дисплеи могат да използвант сензор за откриване на вертикално ускорение, за да установят изпускане. Ако сензорът открие, че мобилното устройство е изпуснато, то може да се прибере поне частично, за да осигури защита на крехкия дисплей при удар в земята“.

Има две опции – прибиране на екрана или освобождаване. Процесът може да включва активиране на механизъм за освобождаване на шарнирната връзка между двата панела, когато вертикалното ускорение надвиши предварително зададен праг, което ще намали ъгъла между двата дисплея под определн лимит. Това очевидно би могло да се приложи при сгъваем iPad или iPhone, където наистина има два дисплея, свързани с панта. Ако това не е възможно с конкретното устройство, Apple посочва, че екранът може да се прибере обратно.

“Дори сгъването на дисплея до ъгъл, по-малък от 180 градуса, може да осигури известна защита”, се посочва в патента, “защото мобилното устройство може да се удари в ръбовете, вместо в самия дисплей”. В другия случай “изтеглящо се устройство може да прибере екрана, ако предварително определените граници на ускорение бъдат превишени”.

Разбира се всичко зависи от това колко бързо устройството ще може да реагира при падане и съответно от каква височина е паднало. Не може да има пълна защита срещу изпускане, но тези предложения биха помогнали на сгъваемите и изтеглящи се устройства, които определено са по-крехки от стандартните модели.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This