Изберете страница

Руска компания твърди, че iPhone тайно записва вашите телефонни разговори

Руската компания за сигурност Elcomsoft, постави под съмнение неприкосновеността на личния живот на потребителите, използващи iPhone. В нов доклад тя твърди, че iCloud запазва цялата история на разговорите от всеки смартфон на Apple цели 4 месеца, което я прави лесна мишена на закона и органите по правоприлагане.

Elcomsoft е открила, че докато услугата iCloud е активирана, историята на обажданията се синхронизира и записва в облака. Това включва номерата, датите и продължителността на разговорите и дори пропуснатите повиквания, но това не е всичко. Повикванията през Face Time, Facebook, WhatsApp и други подобни приложения, използващи функцията Call History, също се записват и съхраняват.

Няма опция за изключване на синхронизацията, а според Apple, тя се съхранява за удобство на клиентите, които могат да върнат бекъп по всяко време и така няма да загубят историята на своите повиквания. Разбира се всичко е криптирано и защитено с паролата на самия потребител, а както знаем, компанията не дава достъп до тези данни, дори и когато те са поискани от съда.

Бившият експерт по сигурността от ФБР, Робърт Осгуд, споделя че 4 месеца са прекалено дълъг срок за съхранение на подобна чувствителна информация, обекновена това се прави между 30 и 60 дни.

Ако името на Elcomsoft ви звучи познато, то това е защото софтуерът на компанията, Phone Breaker, беше използван от хакери при масивното изтичане на голи снимки през 2014 година. За Phone Breaker се твърди, че може да се справи с iCloud архивите, както и с такива от Microsoft One Drive и BlackBerry.

Открит остава въпросът, до колко сме защитени, използвайки нашия iPhone?

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This