Изберете Страница

Рокерите от Airplane Mode са вдъхновени от Apple

Инди рок групата Airplane Mode дължи името си на една от функциите на iPhone, която изключва мобилните функции. Всъщност музикантите са iOS разработчици, които създават пародия на музика за Apple културата.

В текстовете на техните песни, няма да откриете имената на i-стройства или оди за Стив Джобси, но те са пропити от високо технологичната култура и социално ангажирани.

Групата е създадена в Ню Йорк преди 11 месеца от Дейв Уискъс, Джо Сиплински, Агнес Чен и Патрик Спенсър, а музиката й е повлияна дълбоко от Стив Джобс, бизнес перспективата, технологиите и начинът, по който гигантът от Купертино успява да грабне публиката със своите презентации. Музиката й вече е достъпна в iTunes, Spotify и Amazon, заедно с електронни книги (iBooks), които представят различни истории с музика и текст, вдъхновили музикантите да създадат своите 4 песни.

Airplane Mode има и проект в GarageBand, където други музиканти могат да добавят своите издеи в песента.

Бандата записва редовно клирпове и седмични подкасти, спонсорирани от различни компании, а от гледна точка на технологиите, създаде приложение метроном, на име Clickarus, което вече е на разположение, за да бъде използвано и от други музиканти.

Силно повлияна от Apple, групата има своята екосистема. Парите, спечелени от предавания, песни, албуми, реклами и клипове, се влагат в следващите им музикални проекти.

Всъщност, дори начинът, по който Airplane Mode записват музика е необичаен. Вместо да се събират в студио, членовете на групата си разменят песните помежду си, записвайки отделните части в Logic Pro – цифровата аудио работна станция за Mac OS X и ги споделят, чрез Dropbox. Така всеки е свободен да добави и запише своята идея, а след това заедно подреждат и записват парчето.

Соло китаристът Уискъс е бил член на екипа на Black Pixel при създаването на Kaleidoscope 2 и е помогнал за създаването на мобилното приложение Vesper, което носи титлата „Best of App Store”, но наскоро поддръжката му беше прекратена. Работил е и по проекта за приложение на National Hockey League, NBA и Major League Soccer.

Басистът Сиплински е част от екипа на Bombing Brain Interactive, малка независима компания за разработка на приложения, чието дело е успешната Teleprompt + за iPad и OS X.

Чен е кийбордистът на групата и е част от дизайнерското студио FeltTip, създало популярното приложение Couch Potato to 5K.

Групата често наема и външни музиканти за своите проекти, а за най-новия си клип, в който е нужен компютърен аниматор, за да интегрира живи емотикони във видеото, се налага Уискъс да се научи да програмира анимации и видеото вече е налично в You Tube. То е създадено с помощта на Emojipedia, която също използва своите канали в социалните мрежи, за да го популяризира.

Уискъс се запознава със Сиплински на конференцията за разработчици на iOS и се премества от Денвър в Ню Йорк, за да работят заедно, вдъхновени от представената на WWDC 2015 Apple Music и социалната мрежа Connect. През декември същата година, групата прави своя първи концерт. Airplane Mode свири на живо в няколко държави, сред които Испания и Холандия, а концертите им в Ню Йорк са по няколко пъти в месеца.

Тази годиня тя е сред поканените да свирят на WWDC 2016.

Така влечението към технологиите и силното влияние на Apple като визия, успяват да сбъднат мечтата на Уискъс да има своя група.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This