Изберете страница

Прототип на Apple-1, използван от Стив Джобс за сключване на ключова сделка, се продава на търг

През 1976 година Стив Джобс демонстрира прототип на компютъра Apple-1 на собственика на The Byte Shop. Тази сделка отваря вратата на Apple по пътя към успеха, а сега прототипът се продава на търг, като се очаква цената му да достигне 500 000 долара.

Когато Стив Джобс и Стив Возняк за пръв път решават да направят компютър заедно, първото им изобретение е Apple-1. След това двамата се обръщат към Пол Терел, собственик на The Byte Shop в Маунтайн Вю, Калифорния, за продажба на компютърните комплекти. Тази сделка е истинското начало на Apple, като компанията, която познаваме днес.

Срещата между Джобс и Терел превръща Apple в компания. Собственикът на The Byte Shop поръчва 50 бройки, ако Джобс и Возняк ги сглобят. По-късно Возняк казва, че това е най-великия епизод в цялата история на компанията, нищо че следващите години не са така добри.

Сега RR Auction продава прототипът на Apple-1, използван именно за тази демонстрация, като разполага с убедителни доказателства за това. Платката е съпоставена със снимка на Polaroid, направена от Пол Терел през 1976 година и показваща го в употреба. Всъщност той е считан за изгубен доскоро, докато е прегледан и удостоверен тази година от експерта Кори Коен. Платката е придружена от нотариално заверен доклад на Коен в 13 страници.

Малкото останали бройки от първия компютър на Apple понякога се продават. Много от тях все още работят, особено, ако са били ремонтирани. Тази, която в момента е на търг е запазена точно такава, каквато е била в ръцете на Стив Джобс. Няколко интегрални схеми са изтръгнати от гнездата си, заедно с микропроцесора и други компоненти, вероятно използвани за части. Прототипът е стоял в имота Apple Garage в продължение на дълги години, преди да бъде предаден от самия Джобс на настоящия му собственик преди около 30 години.

Търгът започна на 20 юли и ще продължи до 18 август. До сега няма наддавания, а минималната оферта е 50 000 долара. Очаква се устройството да се продаде за половин милион долара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This