Изберете Страница

Прототип на Apple-1, използван от Стив Джобс за сключване на ключова сделка, се продава на търг

През 1976 година Стив Джобс демонстрира прототип на компютъра Apple-1 на собственика на The Byte Shop. Тази сделка отваря вратата на Apple по пътя към успеха, а сега прототипът се продава на търг, като се очаква цената му да достигне 500 000 долара.

Когато Стив Джобс и Стив Возняк за пръв път решават да направят компютър заедно, първото им изобретение е Apple-1. След това двамата се обръщат към Пол Терел, собственик на The Byte Shop в Маунтайн Вю, Калифорния, за продажба на компютърните комплекти. Тази сделка е истинското начало на Apple, като компанията, която познаваме днес.

Срещата между Джобс и Терел превръща Apple в компания. Собственикът на The Byte Shop поръчва 50 бройки, ако Джобс и Возняк ги сглобят. По-късно Возняк казва, че това е най-великия епизод в цялата история на компанията, нищо че следващите години не са така добри.

Сега RR Auction продава прототипът на Apple-1, използван именно за тази демонстрация, като разполага с убедителни доказателства за това. Платката е съпоставена със снимка на Polaroid, направена от Пол Терел през 1976 година и показваща го в употреба. Всъщност той е считан за изгубен доскоро, докато е прегледан и удостоверен тази година от експерта Кори Коен. Платката е придружена от нотариално заверен доклад на Коен в 13 страници.

Малкото останали бройки от първия компютър на Apple понякога се продават. Много от тях все още работят, особено, ако са били ремонтирани. Тази, която в момента е на търг е запазена точно такава, каквато е била в ръцете на Стив Джобс. Няколко интегрални схеми са изтръгнати от гнездата си, заедно с микропроцесора и други компоненти, вероятно използвани за части. Прототипът е стоял в имота Apple Garage в продължение на дълги години, преди да бъде предаден от самия Джобс на настоящия му собственик преди около 30 години.

Търгът започна на 20 юли и ще продължи до 18 август. До сега няма наддавания, а минималната оферта е 50 000 долара. Очаква се устройството да се продаде за половин милион долара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This