Изберете Страница

Прототип на Apple-1, използван от Стив Джобс за сключване на ключова сделка, се продава на търг

През 1976 година Стив Джобс демонстрира прототип на компютъра Apple-1 на собственика на The Byte Shop. Тази сделка отваря вратата на Apple по пътя към успеха, а сега прототипът се продава на търг, като се очаква цената му да достигне 500 000 долара.

Когато Стив Джобс и Стив Возняк за пръв път решават да направят компютър заедно, първото им изобретение е Apple-1. След това двамата се обръщат към Пол Терел, собственик на The Byte Shop в Маунтайн Вю, Калифорния, за продажба на компютърните комплекти. Тази сделка е истинското начало на Apple, като компанията, която познаваме днес.

Срещата между Джобс и Терел превръща Apple в компания. Собственикът на The Byte Shop поръчва 50 бройки, ако Джобс и Возняк ги сглобят. По-късно Возняк казва, че това е най-великия епизод в цялата история на компанията, нищо че следващите години не са така добри.

Сега RR Auction продава прототипът на Apple-1, използван именно за тази демонстрация, като разполага с убедителни доказателства за това. Платката е съпоставена със снимка на Polaroid, направена от Пол Терел през 1976 година и показваща го в употреба. Всъщност той е считан за изгубен доскоро, докато е прегледан и удостоверен тази година от експерта Кори Коен. Платката е придружена от нотариално заверен доклад на Коен в 13 страници.

Малкото останали бройки от първия компютър на Apple понякога се продават. Много от тях все още работят, особено, ако са били ремонтирани. Тази, която в момента е на търг е запазена точно такава, каквато е била в ръцете на Стив Джобс. Няколко интегрални схеми са изтръгнати от гнездата си, заедно с микропроцесора и други компоненти, вероятно използвани за части. Прототипът е стоял в имота Apple Garage в продължение на дълги години, преди да бъде предаден от самия Джобс на настоящия му собственик преди около 30 години.

Търгът започна на 20 юли и ще продължи до 18 август. До сега няма наддавания, а минималната оферта е 50 000 долара. Очаква се устройството да се продаде за половин милион долара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This