Изберете страница

Приложението за мониторинг на Паркинсон чрез Apple Watch получи разрешението на FDA за клинична употреба

Приложението за мониторинг на Паркинсон чрез Apple Watch беше едно от нещата, които Apple демонстрира при обявяването на ResearchKit през 2015 година. Сега нов партньор разработчик изведе идеята на съвсем друго ниво. Вместо просто да събира обобщени данни, за да помогне на изследователите, ново приложение може да събира персонализирани данни, за да предостави на лекарите много по-надеждна информация за индивидуално лечение.

Болестта на Паркинсон е вид нарушение на движението, което може да повлияе на способността за извършване на обичайни, ежедневни дейности. Това е хронично, прогресиращо заболяване, чийто симптоми се влошават с течение на времето. Характеризира се най-често с двигателни симптоми – тремор и скованост на мускулите и забавяне на движението, но се проявява и в немоторни симптоми – проблеми със съня, тревожност, умора и др.

Приблизително 1 милион души в САЩ живеят с болестта на паркинсон и над 10 милиона по света, а симптомите се развиват найй-често след 50-годишна възраст, но заболяването може да засегне и по-младите хора.

Оригиналното приложение на Apple предлага специфични тестове, при които наблюдава движението по време на определени последователности на движение, като ходене по 20 стъпки в двете посокки например. Така то може да засече вариациите в походката и да събере информация за лицето, подпомагайки по-широки изследвания.

През 2018 Apple добави нов API за Movement Disorder към ResearchKit, за да позволи непрекъснат мониторинг. Новият API предостави на разработчиците възможност да предлагат пасивно, целодневно наблюдение чрез Apple Watch, работещ с watchOS 5 и наблюдение на два много често срещани симптома на болестта на Паркинсон – тремор и треперене, както и дискинезия, страничен ефект от лечението на болестта, който причинява неспокойни и люшкащи се движения при пациентите.

Новото сега е, че разработчика е получил разрешение от FDA (Американската администрация по храните и лекарствата) да използва приложението за наблюдение и събиране на индивидуални данни, които ще помогнат на лекарите да направят по-надеждна оценка на симптомите и да съставят по-добър план за лечение, пише Reuters.

Базирания в Сан Франциско стартъп Rune Labs обяви, че е получил разрешение да използва Apple Watch за наблюдение на тремор и други често срещани симптоми при пациенти с болестта на Паркинсон. Софтуерът използва сензорите за движение на часовника, които вече могат да откриват падане.

Главният изпълнителен директор на компанията Брайън Пипин заяви, че данните от Apple Watch ще бъдат комбинирани с данни от други източници, включително имплант Medtronic, който може да измерва мозъчни сигнали. Целта на Rune Labs е лекарите да използват тези данни, за да решат как далекуват пациентите и да прецезират подхода си.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This