Изберете Страница

Придобиването на Shazam ще бъде от голяма полза за HomePod

В понеделник Apple потвърди, че придобива Shazam, базираната в Обединеното кралство компания, която стои зад едноименното приложение за разпознаване на музика. Този й ход е абсолютно логичен, като имаме предвид, че компанията разполага с близо 300 милиарда долара, но въпросъте защо точно сега?

В края на краищата, Shazam съществува още от времето, когато Стив Джобс обръщаше специално внимание на приложенията. Компанията е основана през 1999 година и започва да действа като текстова услуга през 2002, като бързо се преориентира към приложения от трети страни когато Apple пусна своя първи iPhone.

Придобиването й има особен смисъл, като вземем предвид талантите на Shazam, а Apple се фокусира върху това да придобива нови технологии. Всъщност Shazam има опит и активи в няколко ключови области – разпознаване на музика по специален алгоритъм за съвпадение в част от парчето, разпознаване на видео и добре индексирана база данни на медии, които да сравнява с фрагментите. Освен това е и едно невероятно приложение, което препраща милиони клиенти месечно към стрийминг услугите.

Най-очевидната причина за стъпката на Apple е да запази съществуващата услуга на Shazam, но да я фокусира върху себе си. Това означава, че когато приложението разпознае успешно музиката, ще ви препраща към Apple Music, а не към Spotify или Pandora. Това ще е още един начин да се поддържат абонаментите в стрийминг услугата на гиганта. В по-дългосрочен план обаче, Apple може да спре приложението изцяло и да пусне услугите му директно в Siri, като разшири платформата за всичките си операционни системи.

Това обаче най-вероятно не е всичко, което компанията палнира да направи с Shazam и нейните 250 служители, които ще се присъединят към екипите й след придобиването. Apple изостава от конкурентите си в една област и това са интелигентните говорители и виртуални помощници, които са така популярни напоследък на пазара. Siri е превъзхождана от гледна точка на функционалността от Alexa на Aпazon, а говорителят HomePod на Apple все още не се е появил на пазара, въпреки че беше обявен по-рано тази година, докато тези на Google и Amazon са вече второ поколение. Служителите на Shazam биха могли да осигурян нужния тласък в усилията на гиганта да настигне конкурентите си, като същевременно ще допринесат и за краткосрочен бум при Apple Music, а това ще е още един печеливш ход, свързан с HomePod и неговата скорошна поява на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This