Изберете страница

Придобиването на Shazam ще бъде от голяма полза за HomePod

В понеделник Apple потвърди, че придобива Shazam, базираната в Обединеното кралство компания, която стои зад едноименното приложение за разпознаване на музика. Този й ход е абсолютно логичен, като имаме предвид, че компанията разполага с близо 300 милиарда долара, но въпросъте защо точно сега?

В края на краищата, Shazam съществува още от времето, когато Стив Джобс обръщаше специално внимание на приложенията. Компанията е основана през 1999 година и започва да действа като текстова услуга през 2002, като бързо се преориентира към приложения от трети страни когато Apple пусна своя първи iPhone.

Придобиването й има особен смисъл, като вземем предвид талантите на Shazam, а Apple се фокусира върху това да придобива нови технологии. Всъщност Shazam има опит и активи в няколко ключови области – разпознаване на музика по специален алгоритъм за съвпадение в част от парчето, разпознаване на видео и добре индексирана база данни на медии, които да сравнява с фрагментите. Освен това е и едно невероятно приложение, което препраща милиони клиенти месечно към стрийминг услугите.

Най-очевидната причина за стъпката на Apple е да запази съществуващата услуга на Shazam, но да я фокусира върху себе си. Това означава, че когато приложението разпознае успешно музиката, ще ви препраща към Apple Music, а не към Spotify или Pandora. Това ще е още един начин да се поддържат абонаментите в стрийминг услугата на гиганта. В по-дългосрочен план обаче, Apple може да спре приложението изцяло и да пусне услугите му директно в Siri, като разшири платформата за всичките си операционни системи.

Това обаче най-вероятно не е всичко, което компанията палнира да направи с Shazam и нейните 250 служители, които ще се присъединят към екипите й след придобиването. Apple изостава от конкурентите си в една област и това са интелигентните говорители и виртуални помощници, които са така популярни напоследък на пазара. Siri е превъзхождана от гледна точка на функционалността от Alexa на Aпazon, а говорителят HomePod на Apple все още не се е появил на пазара, въпреки че беше обявен по-рано тази година, докато тези на Google и Amazon са вече второ поколение. Служителите на Shazam биха могли да осигурян нужния тласък в усилията на гиганта да настигне конкурентите си, като същевременно ще допринесат и за краткосрочен бум при Apple Music, а това ще е още един печеливш ход, свързан с HomePod и неговата скорошна поява на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This