Изберете Страница

Полицията в САЩ вече може да отключва iPhone

Дискусията за неприкосновеността на личния живот, свързана с технологиите, продължава във времето, а позицията на Apple по отношение на сигурността не е се е променила, особено когато става въпрос за правоприлагане.

Докато директорът на ФБР, Кристъфър Уейър посочи, че данните, съхранявани в криптирани устройства са все по-недостъпни, то според Motherboard, това не е съвсем вярно. Изданието посочва, че местните полицейски управления и федерални агенции в цялата страна вече са закупили сравнително евтин инструмент, който им позволява да отключват по-новите модели iPhone и най-новите версии на операционната система.

„Това показва, че държавата и местната полиция имат достъп до тези данни в много ситуации“ обяви Матю Грийн, асистент криптограф в Инстиутта за информационна сигурност Джон Хопкинс. „И естествено си противоречи с твърденията на ФБР, че нямат достъп до телефоните“.

Всъщност става въпрос за компанията Grayshift и създаденото от нея миналата година устройство GrayKey, което успешно отключва iPhone без нужната парола. Разположената в Атланта, Джорджия компания има по-малко от 50 служители и до сега така и не беше известно дали GrayKey представлява услуга или устройство, но MalwareBytes успя да се сдобие със снимка, като отбеляза, че сайтът е защитен портал, който показва екран за принадлежност към правоприлагащите органи. Самият апарат представлява кутийка, широка 4 инча с два lightning кабела, излицащи от нея и позволява включването на два телефона едновременно в даден момент. Отключването може да отнеме от 2 часа до 3 дни, в зависимост от дължината и сложността на паролата, а след като телефонът бъде оключен, съдържанието и файловата система могат да бъдат изтеглени на самото устройство. GrayKey се предлага в два варианта с цена 15 000 и 30 000 долара, като първият изисква връзка с интернет, а вторият предлага неограничен брой опити за също толкова устройства, най-вероятно до запушване на пробивите в сигурността.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар