Изберете страница

Патент на Apple може би описва лицевото разпознаване, което ще замени Touch ID в следващите модели iPhone

Един от най-големите проблеми при технологиите е, че там няма място за носталгия. С изключение на Nintendo и може би Fujifilm, малко компании се придържат към това, което е наистина удобно за потребителите. Да вземем за пример Apple и премахването на стандартния 3.5 мм жак за слушалки в последните модели iPhone.

Когато става въпрос за сигурността обаче, Touch ID беше драстично подобрение в тази област и е трудно да повярваме, че компанията може да се откаже и от нея. По-рано тази седмица, Bloomberg съобщи, че Apple тества лицево разпознаване с помощта на 3D камерата на iPhone, което най-вероятно ще замени Touch ID. Това беше споменато за пръв път и от известния анализатор Минг-Чи Куо, преди няколко дни, когато той обяви, че следващият iPhone ще има дисплей от край до край и опция за разпознаване на лицето.

Преди това никой не се съмняваше във възможността Apple да преодолее техническите трудности по вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под дисплея, но предвид новата информация, трябва да обърнем внимание и на един нов патент на гиганта.

Документът описва метод, при който устройството може да разпознае потребителя, чрез камерата си, докато е в режим на покой и да се събуди автоматично при доближаването му до него. Системата ще използва три параметъра – разпознаване на тена на кожата, лицето и откриване на движение, за да определи дали всъщност искате да го използвате и дали сте истинския му собственик. Когато всички зададени параметри бъдат потвърдени, телефонът ще се събуди, за да ви посрещне. Всъщност в патента се посочва настолен компютър, който използва тази система за разпознаване на присъствието и може би това ще е по-лесно, от колкото тя да се приложи при iPhone и iPad, тъй като те често се движат в джоба или чантата. Все пак документът не изключва възможността системата за лицево разпознаване да бъде приложена в мобилни устройства.

Разбира се като всеки един от многобройните патенти на Apple, този също е само на хартия и не е ясно дали ще влезе в употреба, но през призмата на новите слухове за премахване на Touch ID, това изглежда много вероятно, поне в за бъдещите модели iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This