Изберете Страница

Патент на Apple може би описва лицевото разпознаване, което ще замени Touch ID в следващите модели iPhone

Един от най-големите проблеми при технологиите е, че там няма място за носталгия. С изключение на Nintendo и може би Fujifilm, малко компании се придържат към това, което е наистина удобно за потребителите. Да вземем за пример Apple и премахването на стандартния 3.5 мм жак за слушалки в последните модели iPhone.

Когато става въпрос за сигурността обаче, Touch ID беше драстично подобрение в тази област и е трудно да повярваме, че компанията може да се откаже и от нея. По-рано тази седмица, Bloomberg съобщи, че Apple тества лицево разпознаване с помощта на 3D камерата на iPhone, което най-вероятно ще замени Touch ID. Това беше споменато за пръв път и от известния анализатор Минг-Чи Куо, преди няколко дни, когато той обяви, че следващият iPhone ще има дисплей от край до край и опция за разпознаване на лицето.

Преди това никой не се съмняваше във възможността Apple да преодолее техническите трудности по вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под дисплея, но предвид новата информация, трябва да обърнем внимание и на един нов патент на гиганта.

Документът описва метод, при който устройството може да разпознае потребителя, чрез камерата си, докато е в режим на покой и да се събуди автоматично при доближаването му до него. Системата ще използва три параметъра – разпознаване на тена на кожата, лицето и откриване на движение, за да определи дали всъщност искате да го използвате и дали сте истинския му собственик. Когато всички зададени параметри бъдат потвърдени, телефонът ще се събуди, за да ви посрещне. Всъщност в патента се посочва настолен компютър, който използва тази система за разпознаване на присъствието и може би това ще е по-лесно, от колкото тя да се приложи при iPhone и iPad, тъй като те често се движат в джоба или чантата. Все пак документът не изключва възможността системата за лицево разпознаване да бъде приложена в мобилни устройства.

Разбира се като всеки един от многобройните патенти на Apple, този също е само на хартия и не е ясно дали ще влезе в употреба, но през призмата на новите слухове за премахване на Touch ID, това изглежда много вероятно, поне в за бъдещите модели iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This