Изберете страница

Патент на Apple може би описва лицевото разпознаване, което ще замени Touch ID в следващите модели iPhone

Един от най-големите проблеми при технологиите е, че там няма място за носталгия. С изключение на Nintendo и може би Fujifilm, малко компании се придържат към това, което е наистина удобно за потребителите. Да вземем за пример Apple и премахването на стандартния 3.5 мм жак за слушалки в последните модели iPhone.

Когато става въпрос за сигурността обаче, Touch ID беше драстично подобрение в тази област и е трудно да повярваме, че компанията може да се откаже и от нея. По-рано тази седмица, Bloomberg съобщи, че Apple тества лицево разпознаване с помощта на 3D камерата на iPhone, което най-вероятно ще замени Touch ID. Това беше споменато за пръв път и от известния анализатор Минг-Чи Куо, преди няколко дни, когато той обяви, че следващият iPhone ще има дисплей от край до край и опция за разпознаване на лицето.

Преди това никой не се съмняваше във възможността Apple да преодолее техническите трудности по вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под дисплея, но предвид новата информация, трябва да обърнем внимание и на един нов патент на гиганта.

Документът описва метод, при който устройството може да разпознае потребителя, чрез камерата си, докато е в режим на покой и да се събуди автоматично при доближаването му до него. Системата ще използва три параметъра – разпознаване на тена на кожата, лицето и откриване на движение, за да определи дали всъщност искате да го използвате и дали сте истинския му собственик. Когато всички зададени параметри бъдат потвърдени, телефонът ще се събуди, за да ви посрещне. Всъщност в патента се посочва настолен компютър, който използва тази система за разпознаване на присъствието и може би това ще е по-лесно, от колкото тя да се приложи при iPhone и iPad, тъй като те често се движат в джоба или чантата. Все пак документът не изключва възможността системата за лицево разпознаване да бъде приложена в мобилни устройства.

Разбира се като всеки един от многобройните патенти на Apple, този също е само на хартия и не е ясно дали ще влезе в употреба, но през призмата на новите слухове за премахване на Touch ID, това изглежда много вероятно, поне в за бъдещите модели iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This