Изберете страница

Патент на Apple може би описва лицевото разпознаване, което ще замени Touch ID в следващите модели iPhone

Един от най-големите проблеми при технологиите е, че там няма място за носталгия. С изключение на Nintendo и може би Fujifilm, малко компании се придържат към това, което е наистина удобно за потребителите. Да вземем за пример Apple и премахването на стандартния 3.5 мм жак за слушалки в последните модели iPhone.

Когато става въпрос за сигурността обаче, Touch ID беше драстично подобрение в тази област и е трудно да повярваме, че компанията може да се откаже и от нея. По-рано тази седмица, Bloomberg съобщи, че Apple тества лицево разпознаване с помощта на 3D камерата на iPhone, което най-вероятно ще замени Touch ID. Това беше споменато за пръв път и от известния анализатор Минг-Чи Куо, преди няколко дни, когато той обяви, че следващият iPhone ще има дисплей от край до край и опция за разпознаване на лицето.

Преди това никой не се съмняваше във възможността Apple да преодолее техническите трудности по вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под дисплея, но предвид новата информация, трябва да обърнем внимание и на един нов патент на гиганта.

Документът описва метод, при който устройството може да разпознае потребителя, чрез камерата си, докато е в режим на покой и да се събуди автоматично при доближаването му до него. Системата ще използва три параметъра – разпознаване на тена на кожата, лицето и откриване на движение, за да определи дали всъщност искате да го използвате и дали сте истинския му собственик. Когато всички зададени параметри бъдат потвърдени, телефонът ще се събуди, за да ви посрещне. Всъщност в патента се посочва настолен компютър, който използва тази система за разпознаване на присъствието и може би това ще е по-лесно, от колкото тя да се приложи при iPhone и iPad, тъй като те често се движат в джоба или чантата. Все пак документът не изключва възможността системата за лицево разпознаване да бъде приложена в мобилни устройства.

Разбира се като всеки един от многобройните патенти на Apple, този също е само на хартия и не е ясно дали ще влезе в употреба, но през призмата на новите слухове за премахване на Touch ID, това изглежда много вероятно, поне в за бъдещите модели iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This