Изберете страница

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Слуховете, че AR/VR очилата, върху които Apple работи, ще бъдат пуснати тази година, стават все по-настойчиви. Сега Bloomberg сподели малко информация за техния интерфейс, приложения и начин на работа.

Очаква се очилата да имат интерфейс, подобен на iOS, който ще включва множество функции, налични на iPhone и iPad. Освен това те ще могат да служат за втори дисплей на Mac. Така потребителите ще виждат дисплея на своя Мас във VR, контролирайки машината с физическа клавиатура и тракпад, или мишка. Познатият интерфейс пък ще направи използването на очилата познато и интуитивно. Ще има начален екран с икони и приложения, които могат да бъдат пренареждани, както и персонализирани уиджети.

Проследяването на очите и ръцете ще е основен акцент в очилата, като Apple използва външни камери, които могат да анализират жестовете и мимиките на потребителя. Според Bloomberg, потребителят ще може да контролира устройството , като погледне елемент на екрана, за да го избере, след което използва жестове, за да активира елемента. За разлика от другите предложения на пазара, Apple няма да разчита на физически контролери.

Устройството вероятно ще се нарича Reality Pro и ще може да превключва между добавена реалност и виртуална реалност, като ще наслагва виртуални обекти върху реалния свят, или ще изключва обкръжението на потребителя за изцяло виртуална среда. Функциите ще работят чрез режим на преминаване, който ще използва външните камери, а смяната между AR и VR ще се извършва чрез копче за управление, подобно на Digital Crown.

Друг фокус на очилата ще са видеоконференциите, като Apple ще добави възможности за чат и стаи за срещи, базирани на FaceTime. Лицето и тялото на потребителя ще бъдат изобразени във виртуална реалност за интерактивни срещи с реалистични аватари, налични за чатовете един срещу друг. FaceTime с повече участници ще използва по-малко детайлни икони като Memoji.

Apple работи върху VR съдържание с медийни партньори като Disney и Dolby, както и актуализира Apple TV+ предавания и филми, за да могат да работят с очилата. Целта на компанията е да предостави на зрителите изживяването да гледат големия екран в среда като пустиня или открит космос например.

Приложенията ще включват Safari, Photos, Mail, Messages, ‌Apple TV+‌, Apple Music, Podcasts и Calendar, а очилата ще имат специален App Store за съдържание от трети страни. Siri ще може да се използва за въвеждане на текст, заедно с клавиатура на ‌iPhone‌, ‌iPad‌ или Mac. Apple работи и върху функция за въздушно писане, но не се очаква тя да е готова за пускане първоначално.

За тези, които носят очила, Apple ще предостави персонализирани лещи, които могат да се поставят в кутията. Компанията очаква потребителите да носят AirPods, за да получат подходящо аудио изживяване наравно с визуалното, въпреки че очилата ще имат вградени високоговорители.

Както се говореше по-рано, устройството ще има външен пакет батерии, за да се предотврати прегряване на лицето на потребителя поради висококачествените Mac чипове, използвани за него. Батерията ще е приблизително с размера на два модела iPhone 14 Pro Max, подредени един върху друг, и ще захранва очилата за около два часа. Това ще позволи на потребителите да сменят една батерия и да зареждат друга, за да използват устройството за по-дълъг период от време.

Други функции на AR/VR очилата, за които се говори, включват 4K microOLED дисплеи, повече от дузина камери, проследяване на ириса, разпознаване на изражението на лицето и други. Премиерата им се очаква по-късно тази година, може би през пролетта, а цената ще е около $3000.

За да накарат хората да се заинтересуват от очилата, Apple Store ще имат специална зона, където те могат да бъдат демонстрирани и тествани след пускането им на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This