Изберете Страница

Някои нови функции на iOS 16 няма да са достъпни за по-старите модели iPhone

Въпреки че iOS 16 ще пристигне за всички модели iPhone от 8 насам, някои от новите й функции няма да са достъпни за по-старите телефони. Част от тях са предназначени само за по-новите модели, които разполагат с по-бърз Neural Engine или повече RAM. Ето кои са те:

Live Text for Video

Функцията Live Text дебютира за пръв път с iOS 15, но сега идва и за клипове. Поставяйки на пауза даден клип ще можете да копирате, превеждате, извършвате визуално търсене и дори да изолирате обект за приложения като Photos, Quick Look и Safari, за да намерите повече подробности за него с помощта на Visual Look Up. Тя поддържа бързи действия. Вашият телефон ще разпознае автоматично телефонен номер или адрес в снимка и ще покаже опция за обаждане или навигация до него. Live Text вече беше ограничена до iPhone с A12 Bionic или по-нов в iOS 15, така че не е изненада, че iPhone Xs и по-нови модели ще могат да се възползват от подобренията, които тя получава с iOS 16.

Visual Look Up

Visual Look Up в iOS 16 може да разпознава обекти като птици, насекоми и статуи, работи във връзка с Live Text, за да ви позволи да изолирате обект и да намерите повече информация за него. Тя също ще е достъпна за iPhone Xs и по-нови модели.

Spotlight search improvements

Функцията става все по-интелигентна и получава поддръжка за резултати от изображения от приложения като Message, Notes и Files. Можете също така да стартирате директно таймер или пряк път от самия Spotlight. Тези подобрения обаче също идват само за iPhone с A12 Bionic или по-нов чип.

Smarter dictation

Диктовката в iOS 16 се грижи за въвеждане на пунктуация вместо вас и можете само да назовете името на емотикон, за да бъде добавен към текста. За да улесни въвеждането, клавиатурата все още се показва когато говорите, така че можете безпроблемно да въвеждате текст или да редактирате. Тези подобрения ще са налични само за iPhone Xs или по-нови модели, захранвани от чип A12 Bionic и ще трябва да изтеглите предварително модели на речта.

Live Captions

Това е нова функция за достъпност в iOS 16, която превръща аудиото в текст в реално време и трябва да улесни хора с увреден слух да следят разговорите и медийното съдържание. За разлика от останалите в този списък, Live Captions изисква по-нов модел телефон – iPhone 11 и нагоре, с поддръжка на английски.

Landscape Face ID support

Apple най-сетне добави поддръжка на пейзажен режим за отключване с Face ID, но изглежда това ще засегне само iPhone 12 и по-новите модели, тъй като при бета версията на софтуера функцията не работи при по-старите телефони и е малко вероятно това да се промени в бъдеще, тъй като отключването с маска на лицето примерно, беше възможно само за iPhone 12 и 13.

Door Detection

Функцията ще идентифицира врати, но само ако имате по-мощен iPhone, тъй като тя използва LiDAR скенерите, за да идентифицира колко далеч сте от вратата и как да я отворите. Може също така да прочете на глас номер на стая и символи за достъп за инвалидни колички, кагота такива бъдат открити. Всичко това означава, че ще работи само на iPhone 12 Pro и 13 Pro.

Improved Portrait Photos and Cinematic mode за iPhone 13

iOS 16 допълнително ще подобри камерата на iPhone 13 и снимките в портретен режим, както и кинематографичния режим, който използва различни изчислителни трикове за създаване на зашеметяващи изображения. В портретен режим обектите пред основния обект ще бъдат замъглени, за да придадат в крайна сметка естествен ефект боке на снимката. Що се отнася до кинематографичния режим, ефектът дълбочина на полето ще е по-точен за ъгли на профила и около ръбовете на косата и очилата, твърди компанията.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This