Изберете страница

Нов патент на Apple описва Face ID и жестови контрол за Mac

Повечето собственици на iPhone X твърдят, че никога вече не искат да се върнат от Face ID към Touch ID и нямат търпение функцията да достигне и до останалите устройства на компанията. Според слуховете, Face ID ще е налична в новите модели iPad Pro още тази година, но нов патент сочи, че технологията ще достигне и до Mac.

Първата заявка за лицево разпознаване за Mac всъщност предшества тази за iPhone X и описва интересен начин, който ще позволи на компютъра да се актиивра автоматично, ако е бил в спящ режим, само когато се доближите до него. Патентът посочва как в този режим машините могат да използват камерата си, за да търсят лица и това ще е най-вероятно функция, добавена към Power Nap, където Mac изпълнява различни дейности на заден план, без да ползва много енергия.

В друг пример се посочва, че компютърът може да използва алгоритъм за откриване на лица и стъпка 92, за да открие образа в дълбочинна карта. Използването на жестове е нещо, което вече сме срещали в по-ранни патенти на компанията за контрол на Mac, свързани с PrimeSense. Този патент обаче е малко по-описателен и показва как езика на тялото може да се използва за целта, въпреки че фокусът му е върху дълбочинните карти и няма достатъчно информация за това какво е намислила компанията по отношеине на жестовете.

Разбира се, както и хиляди други преди него, това е само поредния патент на Apple и нищо не гарантира, че той ще се материализира в реален продукт, но ако се съди по курса, предприет от гиганта за налагане на технологията за лицево разпознаване това може би все пак ще се случи в следващите години.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This