Повечето собственици на iPhone X твърдят, че никога вече не искат да се върнат от Face ID към Touch ID и нямат търпение функцията да достигне и до останалите устройства на компанията. Според слуховете, Face ID ще е налична в новите модели iPad Pro още тази година, но нов патент сочи, че технологията ще достигне и до Mac.

Първата заявка за лицево разпознаване за Mac всъщност предшества тази за iPhone X и описва интересен начин, който ще позволи на компютъра да се актиивра автоматично, ако е бил в спящ режим, само когато се доближите до него. Патентът посочва как в този режим машините могат да използват камерата си, за да търсят лица и това ще е най-вероятно функция, добавена към Power Nap, където Mac изпълнява различни дейности на заден план, без да ползва много енергия.

В друг пример се посочва, че компютърът може да използва алгоритъм за откриване на лица и стъпка 92, за да открие образа в дълбочинна карта. Използването на жестове е нещо, което вече сме срещали в по-ранни патенти на компанията за контрол на Mac, свързани с PrimeSense. Този патент обаче е малко по-описателен и показва как езика на тялото може да се използва за целта, въпреки че фокусът му е върху дълбочинните карти и няма достатъчно информация за това какво е намислила компанията по отношеине на жестовете.

Разбира се, както и хиляди други преди него, това е само поредния патент на Apple и нищо не гарантира, че той ще се материализира в реален продукт, но ако се съди по курса, предприет от гиганта за налагане на технологията за лицево разпознаване това може би все пак ще се случи в следващите години.