Изберете Страница

Нов патент на Apple описва Face ID и жестови контрол за Mac

Повечето собственици на iPhone X твърдят, че никога вече не искат да се върнат от Face ID към Touch ID и нямат търпение функцията да достигне и до останалите устройства на компанията. Според слуховете, Face ID ще е налична в новите модели iPad Pro още тази година, но нов патент сочи, че технологията ще достигне и до Mac.

Първата заявка за лицево разпознаване за Mac всъщност предшества тази за iPhone X и описва интересен начин, който ще позволи на компютъра да се актиивра автоматично, ако е бил в спящ режим, само когато се доближите до него. Патентът посочва как в този режим машините могат да използват камерата си, за да търсят лица и това ще е най-вероятно функция, добавена към Power Nap, където Mac изпълнява различни дейности на заден план, без да ползва много енергия.

В друг пример се посочва, че компютърът може да използва алгоритъм за откриване на лица и стъпка 92, за да открие образа в дълбочинна карта. Използването на жестове е нещо, което вече сме срещали в по-ранни патенти на компанията за контрол на Mac, свързани с PrimeSense. Този патент обаче е малко по-описателен и показва как езика на тялото може да се използва за целта, въпреки че фокусът му е върху дълбочинните карти и няма достатъчно информация за това какво е намислила компанията по отношеине на жестовете.

Разбира се, както и хиляди други преди него, това е само поредния патент на Apple и нищо не гарантира, че той ще се материализира в реален продукт, но ако се съди по курса, предприет от гиганта за налагане на технологията за лицево разпознаване това може би все пак ще се случи в следващите години.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This