Apple премина от собствения си Lightning конектор към USB-C за iPad Pro. Това е портът, който можете да намерите в повечето електронни устройства и телефони с Android. След това компанията пусна iPad Air с USB-C миналата година, което допълнително подхрани спекулациите, че портът може да замени Lightning и на други нейни устройства.

iPhone 13 обаче ще се доставя с Lightning порт. Европейският съюз обмисля ново законодателство, което може да принуди доставчиците на смартфони да приемат стандартен порт за зареждане на мобилните устройства.

Всъщност много се говореше за това, че Apple ще приеме USB-C за iPhone в бъдеще. Дори имаше слухове, които твърдяха, че едно или друго поколение iPhone ще бъде представено с USB-C, вместо Lightning порт. Това така и не се случи, а по-новите спекулации твърдят, че компанията ще пусне смартфон без портове, който ще се зарежда изцяло безжично, вместо да приеме USB-C.

Въпреки това USB-C е практическа норма за всичик устройства с Android. Други периферни устройства използват същия порт за зареждане и пренос на данни. Кабелът, който идва с iPhone е Lightning-to-USB-C, което гарантира, че ще работи с всички USB-C съвместими зарядни. Освен това само USB-C зарядните устройства могат да осигурят по-бързи скорости на зареждане на по-новите модели iPhone.

Кабелът Lightning-to-USB-C позволява ва потребителите да свързват iPhone с MacBook, които имат само такива портове. Когато Apple за пръв път пусна модели MacBook само с USB-C, това създаде необичайни затруднения на потребителите на iPhone, които се нуждаеха от куп донгъли, за да свържат телефоните си с новите лаптопи.

Според Reuters през септември Европейската комисия ще представи законодателство за установяване на общо зарядно устройство за мобилни телефони, продавани в региона. Този ход може да засегне iPhone повече от наговите конкуренти. Повечето производители на устройства с Android вече ги доставят с USB-C портове.

Всъщност ЕС се опита да приеме подобно законодателство преди няколко години, но не успя. Проучване през 2019 година установи, че мобилните устройства в ЕС се предлагат с три опции за азреждане. Половината имат microUSB конектор, 29% имат USB-C порт, а 21% са iPhone с Lightning порт.

Не е ясно какви могат да бъдат новите разпоредби, но мнозинството депутати в Европейския парламент миналата година гласуваха в подкрепа на общо зарядно устройство. Те посочиха в подкрепа на това, че обикновеното зарядно ще е по-удобно за потребителите и ще повлияе положително на околната среда.

Apple заяви още през 2018 година, че приемането на закон за общо зарядно устройство ще навреди на иновациите и ще създаде допълнителни електронни отпадъци. Миналата година компанията спря да предлага зарядни устройства и слушалки в комплекта на iPhone, позовавайки се именно на опасения за околната среда.

В доклада се посочва още, че Apple, Samsung, Huawei и Nokia са подписали доброволен меморандум за разбирателство преди повече от десетилетие. Компаниите са се договорили да хармонизират зарядните устройства за новите смартфони, пуснати на пазара през 2011 година или по-късно. Това доведе до значително намаляване на броя на зарядните устройства. Пазарът се сближи с microUSB, но Apple представи конектора Lightning с iPhone 5 през 2012 година и продължава да го използва и до днес.