Изберете страница

Нов европейски закон може да принуди Apple да използва USB-C за iPhone

Apple премина от собствения си Lightning конектор към USB-C за iPad Pro. Това е портът, който можете да намерите в повечето електронни устройства и телефони с Android. След това компанията пусна iPad Air с USB-C миналата година, което допълнително подхрани спекулациите, че портът може да замени Lightning и на други нейни устройства.

iPhone 13 обаче ще се доставя с Lightning порт. Европейският съюз обмисля ново законодателство, което може да принуди доставчиците на смартфони да приемат стандартен порт за зареждане на мобилните устройства.

Всъщност много се говореше за това, че Apple ще приеме USB-C за iPhone в бъдеще. Дори имаше слухове, които твърдяха, че едно или друго поколение iPhone ще бъде представено с USB-C, вместо Lightning порт. Това така и не се случи, а по-новите спекулации твърдят, че компанията ще пусне смартфон без портове, който ще се зарежда изцяло безжично, вместо да приеме USB-C.

Въпреки това USB-C е практическа норма за всичик устройства с Android. Други периферни устройства използват същия порт за зареждане и пренос на данни. Кабелът, който идва с iPhone е Lightning-to-USB-C, което гарантира, че ще работи с всички USB-C съвместими зарядни. Освен това само USB-C зарядните устройства могат да осигурят по-бързи скорости на зареждане на по-новите модели iPhone.

Кабелът Lightning-to-USB-C позволява ва потребителите да свързват iPhone с MacBook, които имат само такива портове. Когато Apple за пръв път пусна модели MacBook само с USB-C, това създаде необичайни затруднения на потребителите на iPhone, които се нуждаеха от куп донгъли, за да свържат телефоните си с новите лаптопи.

Според Reuters през септември Европейската комисия ще представи законодателство за установяване на общо зарядно устройство за мобилни телефони, продавани в региона. Този ход може да засегне iPhone повече от наговите конкуренти. Повечето производители на устройства с Android вече ги доставят с USB-C портове.

Всъщност ЕС се опита да приеме подобно законодателство преди няколко години, но не успя. Проучване през 2019 година установи, че мобилните устройства в ЕС се предлагат с три опции за азреждане. Половината имат microUSB конектор, 29% имат USB-C порт, а 21% са iPhone с Lightning порт.

Не е ясно какви могат да бъдат новите разпоредби, но мнозинството депутати в Европейския парламент миналата година гласуваха в подкрепа на общо зарядно устройство. Те посочиха в подкрепа на това, че обикновеното зарядно ще е по-удобно за потребителите и ще повлияе положително на околната среда.

Apple заяви още през 2018 година, че приемането на закон за общо зарядно устройство ще навреди на иновациите и ще създаде допълнителни електронни отпадъци. Миналата година компанията спря да предлага зарядни устройства и слушалки в комплекта на iPhone, позовавайки се именно на опасения за околната среда.

В доклада се посочва още, че Apple, Samsung, Huawei и Nokia са подписали доброволен меморандум за разбирателство преди повече от десетилетие. Компаниите са се договорили да хармонизират зарядните устройства за новите смартфони, пуснати на пазара през 2011 година или по-късно. Това доведе до значително намаляване на броя на зарядните устройства. Пазарът се сближи с microUSB, но Apple представи конектора Lightning с iPhone 5 през 2012 година и продължава да го използва и до днес.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This