Изберете Страница

Нов доклад обяснява върху какво ще се съсредоточи Apple в следващите версии на софтуера

През миналия месец чухме, че Apple ще се фокусира върху качеството и надеждността на iOS 12, вместо върху въвеждането на повече атрактивни функции. Всъщност компанията работи върху актуализации на началния екран, CarPlay и приложението за електронна поща, както и върху подобрения при редактирането и споделянето на снимки. Тези проекти обаче, очевидно са били отложени, за да освободят нужните инженерни ресурси за съсредоточаване върху решаването на проблеми, свързани с производителността и качеството, с цел iPhone да стане по-отзивчив и по-малко склонен да предизвиква проблеми за клиентите.

Нов доклад на Bloomberg предоставя повече подробности за промяната и това как тя ще бъде приложена.

На първо място в него се посочва подобрението на цялостното качество на софтуера, като първо компанията ще трябва да се увери, че новите фонкции на iOS, които обещава работят идеално, вместо да въвежда нов набор ежегодно на всяка цена. Екипът на Крейг Федериги ще има повече време за работа и съсредоточаване върху подобренията, без да е обвързан със списъка нови функции за годината, а този фокус върху качеството ще гарантира, че компанията ще изпълни обещанията, направени на ежегодната конференция за разработчици и, че функциите ще работят така надеждно, както са рекламирани.

Тази промяна е признание към клиентите, които вече забелязаха, че някои програми са предразположени към бъгове и слабо развити функции. През последните месеци потребителите се оплакваха от проблеми с текстовите съобщения и дори входящите обаждания при iPhone X. Инженерите ще получат правомощия да отлага функциите, които смятат за недостатъчно надеждни към момента. Промяната беше обявена от Федериги миналия месец и представлява основно преосмисляне на приоритетите на компанията.

Решението да се формализира процеса и да се даде на инженерите повече време за усъвършенстване на софтуера е основна промяна, след като в продължение на години компанията беше съсредоточила цялата си енергия в бързи и атрактивни ъпдейти, предназначени да ухажват клиентите и да направят съперниците й да изглеждат бавни. Тази промяна обаче поставя огромни изисквани към инженерите, които ще бъдат подложени на конфликти. Някои неща ще закъснеят, заради неправилна преценка на нужното време, а за някои ще трябва да се бърза и те ще работят по натоварен график. Оразявайки новата стратегия, кодовото име на iOS 12 е Peace (мир).

Има обаче някои нови функции, планирани за тази година, въпреки засиления акцент върху производителностат и стабилността. Bloomberg посочва, че компанията ще преработи приложението си за търговия с акции и ще актуализира Do Not Disturb, като даде на потребителите повече опции за отхвърляне на повиквания или нотификации за включения режим. Освен това Apple работи върху по-дълбокото интегриране на Siri в търсенето на iOS, както и върху добавяне на поддръжка за мултиплейър ARKit игри. Планирана е и актуализаця за Animoji, които ще получат нови знаци и по-лесно навигационно меню. Анимираните емотикони ще достигнат и до iPad, тъй като гигантът работи върху нов модел с TrueDepth камера и Face ID. Apple планира също да ги пусне и във Face Time, като позволи на потребителите да използват виртуални аватари по време на видео разговор.

Последно според слуховете преработеният начарен екран е една от отложените онви функции, но в този доклад се посочва, че и някои възможности за iPad също ще се забавят. Потребителите ще трябва да изчакат до следващата година за значима актуализация, фокусирана върху таблета, като няколко прозореца в едно приложение и управлението им, подобно на това в браузъра, нови функции за Apple Pencil и превключване в имейл приложението, което дава възможност да бъде заглушена определена кореспонденция. За сметка на това обаче, плановете на компанията да направи достъпни приложенията за iOS на Mac се движат по график.

След всичко това остава само да изчакаме WWDC 2018, за да разберем какво конкретно ще ни предложи компанията тази есен.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This