iPhone X има две знакови характеристики – дизйнът на екрана и TrueDepth камерата, която подсигурява новата система за лицево разпознаване Face ID. Предполага се, че Face ID е по-сигурна от всяка друга подобна система и това води до един нов начин на взаимодействие с устройството за отключване и удостоверяване на трансакции.

Вече знаем почти всичко за функционалността на Face ID и нейната сигурност, въпреки че това, което тя прави е невидимо с невъоръжено око, а един нов клип ни позволява да разберем как точно се случва магията:

В на пръв поглед странната и дори грозновата горна част на екрана на iPhone X, се крие сложе набор от лещи и сензори, които правят Face ID възможна, а Apple го нарича TrueDepth. Това е усъвършенствана система за разпознаване на лица в дълбочина, създадена за iPhone по технология на Kinect, която се вписва в устройството. Един от компонентите в масива е точков проектор, който заснема 30 000 инфрачервени точки на лицето ви, за да създаде 3D изображение в дълбочина. Можете да видите демонстрацията на TechCrunch, заснета след самото събитие на Apple и да потърсите трептенето в горния край на телефона, близо до десния ъгъл. Това е точковия проектор, който работи на инфрачервена дължина на вълната, а тестващият го потребител на Reddit обяснява всичко, което се случва, докато наблюдава активността му.

Камерата TrueDepth е и причината, поради която iPhone X се забави. Apple изпитва известни проблеми с основните й компоненти, които се произвеждат в ограничени количества, съвсем недостатъчно, за да задоволят първоначалното търсене на десетия юбилеен модел.