Наскоро се появиха първите снимки, на които виждаме SUV на Lexus, които се използват от Apple за събиране на данни, чрез набор сензори и камери отгоре.

Както вече знаете компанията използва подобна технология от известно време, но тази система изглежда доста по-сложна и напреднала. Колата беше забелязана за пръв път близо до офисите на Apple в Сънивейл, Калифорния, където гигантът работи върху проекта си за собствена кола, който според последните слухове, може би вече се фокусира върху системите за самоуправление.

Първите снимки на оборудваните лексуси се появиха по-рано тази година, но системата LIDAR на покрива им беше много по-проста и малка.

Трудно е да се разбере какви промени точно са извършени в нея, но компанията смени и използваните автомобили. Новите лексуси са модел RX450h SUV и разполагат с цели две системи LIDAR в предната и задната си част, заедно с други сензори.

Системата LIDAR се използва за събиране на данни за земната повърхност, които в последствие се обработват, за да се подпомогне разработваето на системата за самоуправление, а колата разбира се е нужна за самото шофиране. Тим Кук потвърди, че Apple работи върху голям проект, в който се развиват автономни системи, отбелязвайки, че основната цел на такава технология е самоуправлението на автомобилите, като тактично избягна темата за Project Titan и собствената кола на компанията. Множество предишни доклади подчертаха интереса на гиганта към технологията за самоуправление, която според тях е изместил фокуса от разработването на колата.