В момента тече изложението IFA в Берлин, на което най-големите технологични компании показват новите си модели, но зад кулисите му разбира се най-горещата тема е предстоящата преимера на десетия юбилеен модел iPhone. Поради голямото разнообразие на посетители и участници от цял свят, тук могат да се чуят и различни любопитни слухове и сред тях е и този, за който искаме да ви разкажем сега.

Някои източници от Китай твърдят, че имената на новото поколение смартфони ще са iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone Edition, а производителите на аксесоари вече печатат опаковки, етикети и стикери с тях, които показват на своите партньори. Разбира се тези източници искат пълна анонимност по очевидни причини.

Този слух не е от вчера, тъй като въпреки, че наричаме десетия юбилеен модел iPhone 8, всъщност никой не знае неговото истинско име. Предположенията варират между iPhone X, където Х е десет, изписано с римски числа, iPhone Pro, за който сме чували и миналата година и който така и не се появи на пазара и разбира се iPhone Edition, тъй като компанията използва това название за най-скъпите си модели смарт часовници. Пръв за него спомена японският сайт MacOtakara още през март, когато прогнозира евентуалното закъснение на десетия юбилеен модел iPhone и ограничените количества след пускането му на пазара.

Логиката сочи, че другите два модела трябва да се наричат iPhone 7s и iPhone 7s Plus, както повелява традицията, наложена от компанията през годините. Те ще бъдет просто ъпгрейд на текущото поколение смартфони, с някои вътрешни подобрения. Производителите на аксесоари обаче твърдят друго и в допълнение към това, те споменават и факта, че iPhone Edition ще разполага с по-бавния стандарт на безжично зареждане Qi, нещо, което вече сме чували. Според тях всички тазгодишни модели ще имат Lightning порт, но в бъдеще компанията ще премине към използването на USB-C. Сред слуховете, които се носят на изложението е и този, че стъклените панели на телефоните ще са подобрена версия на Gorilla Glass 5, създадена от Corning и присъстваща също така и в новия LG V30, показан тази седмица.

Както знаете, Apple не обича да споделя плановете за бъдещите си устройства предварително, така че ще трябва да приемам всички тези слухове с известно недоверие, докато чакаме голямото събитие на 12 септември, когато всичко ще се изясни.