Всеки нов флагман на конкурентите е обяваван за „убиец“ на iPhone и ние вече отдавна свикнахме с този термин, но реално такъв смартфон все още не съществува. Сега обаче анализаторите твърдят, че самата компания ще трябва да надскочи себе си и да представи футуристично устройство, което да докаже, че тя не се е изчерпала от към идеи и иновации.

Появиха се много коменатри относно отминалата „златна ера“ на Apple и злите езици вече предричат нейния залез, но дали това е така?

Сега компанията е изправена пред повратна точка, а причината за пореден път е iPhone, но този път не в добрия смисъл на думата. Пазарът на смартфони отдавна е пренаситен и нейните съперници създават все по-мощни устройства, които вече напълно реално си съперничат с емблематичния смартфон, който преди десет години промени начина, по който си взаимодействаме се телефона си. Apple е изправена пред същото предизвикателство, както някога в далечната 2007 година, а iPhone вече се превърна в средство за извличане на печалба, независимо дали става дума за App Store, която е най-печелившата услуга в историята на компанията, или за Apple Music например.

Това може би е знак, че гигантът вече трабва да „убие“ iPhone, създавайки ново революционно устройство, което да го замести. Емблематичният смартфон бързо се превърна в неизменна част от живота ни, а неговата функционалност е ограничена само от въображението на разработчиците, тъй като той е портал за предлаганите услуги и хардуерът и софтуерът му се променя, само за да разшири възможностите.

Фактът, че iPhone навлезе и се вкорени така дълбоко във всекидневието ни обаче, означава, че без значение какъв ще е неговия наследник и какви иновации ще ни донесе, той няма как да бъде убит толкова лесно. Т.е. Компанията само ще усъвършенства своя смартфон с впечатляващи технологии и огромни скокове в хардуера, ще подобри потребителското изживяване, натрупано в продължение на десет години, ще промени дизайна, но няма как да надскочи себе си и да предложи нещо, което да го замести. iPhone 8 или iPhone X, или както и да се казва тазгодишният десети, юбилеен модел, ще е само поредния наследник на първия iPhone, който промени мисленето ни и проправи път за всичко, което имаме сега.