Изберете страница

Навършиха се 16 години, откакто Стив Джобс представи iPhone

На 9 януари се навършиха се 16 години, откакто Стив Джобс представи iPhone на сцената на Macworld Expoв Сан Франциско, Калифорния. Тогава той изрече думи, които ще останат в историята:

“Днес Apple ще преоткрие телефона”.

iPhone се отличаваше с футуристичния за това време дизайн, мултитъч дисплей без физическа клавиатура и собствена операционна система iPhoneOS. Джобс го описа като iPod със сензорни контроли, телефон и революционно устройство за интернет комуникация, три отделни области, с които никое устройство по това време не успяваше да се справи едновременно. Оригиналният iPhone имаше 3.5” LCD дисплей, 2 МР камера и корпус от алуминий и пластмаса.

С годините Apple продължава да допълва своето емблематично устройство с нови функции. Първият редизайн дойде с iPhone 4 през 2010 година и отбеляза повратна точка в историята на iPhone, предлагайки изцяло нов дизайн с плоски ръбове, стъклен гръб, чисто нов Retina дисплей, процесор A4, 5 МР камера, LED светкавица и др.

Две години по-късно iPhone 5 отбеляза следващия редизайн на iPhone с по-голям Retina дисплей, чип А6, тънък дизай, който го направи най-тънкият смартфон по това време, нова 8 МР iSight камера и др.

В следващите години Apple предостави още иновации, които продължават да живеят и до днес, като Touch ID и Face ID, усъвършенствани камери, водеща производителност и живот на батерията, елегантен дизайн и тясно интегрирана екосистема устройства. В момента имаме пет различни модела – iPhone SE, iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro и 14 Pro Max. Те включват функции, немислими по онова време, като цял екран без хоум бутон, тънки рамки, лицево разпознаване, 4К видеозапис, 48 МР камера, Dynamic Island, дисплей с висока честотан а опресняване и разбира се всичик възможности на iOS 16.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This