Изберете Страница

Навършиха се 16 години, откакто Стив Джобс представи iPhone

На 9 януари се навършиха се 16 години, откакто Стив Джобс представи iPhone на сцената на Macworld Expoв Сан Франциско, Калифорния. Тогава той изрече думи, които ще останат в историята:

“Днес Apple ще преоткрие телефона”.

iPhone се отличаваше с футуристичния за това време дизайн, мултитъч дисплей без физическа клавиатура и собствена операционна система iPhoneOS. Джобс го описа като iPod със сензорни контроли, телефон и революционно устройство за интернет комуникация, три отделни области, с които никое устройство по това време не успяваше да се справи едновременно. Оригиналният iPhone имаше 3.5” LCD дисплей, 2 МР камера и корпус от алуминий и пластмаса.

С годините Apple продължава да допълва своето емблематично устройство с нови функции. Първият редизайн дойде с iPhone 4 през 2010 година и отбеляза повратна точка в историята на iPhone, предлагайки изцяло нов дизайн с плоски ръбове, стъклен гръб, чисто нов Retina дисплей, процесор A4, 5 МР камера, LED светкавица и др.

Две години по-късно iPhone 5 отбеляза следващия редизайн на iPhone с по-голям Retina дисплей, чип А6, тънък дизай, който го направи най-тънкият смартфон по това време, нова 8 МР iSight камера и др.

В следващите години Apple предостави още иновации, които продължават да живеят и до днес, като Touch ID и Face ID, усъвършенствани камери, водеща производителност и живот на батерията, елегантен дизайн и тясно интегрирана екосистема устройства. В момента имаме пет различни модела – iPhone SE, iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro и 14 Pro Max. Те включват функции, немислими по онова време, като цял екран без хоум бутон, тънки рамки, лицево разпознаване, 4К видеозапис, 48 МР камера, Dynamic Island, дисплей с висока честотан а опресняване и разбира се всичик възможности на iOS 16.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This