Изберете Страница

Моята първа среща с iPhone 7

Като горд собственик на iPhone 6, аз винаги съм смятала, че той е достатъчно мощен, функционален и надежден, за да не се налага да го сменя в близко бъдеще. След като за пръв път взех в ръце новия iPhone 7 обаче, сериозно се замислих за покупката му.

Знам, че мнозина от вас също са изправени пред дилемата, дали да изберат него, или да изчакат следващата година, когато според всички слухове и спекулации, се очаква Apple да направи сериозна крачка, както по отношение на дизайна, така и на хардуера, със своя десети юбилеен модел, затова реших да ви разкажа за своята първа среща с iPhone 7.

Всъщност го купихме за мъжа ми, който след дълги години с Android, най-сетне реши да премине към iOS. Разбира се, аз трябваше да направя първоначалните настройки, а и много ми се искаше да видя с очите си, какво ново има в добре познатата ни стара, външна обвивка, която Apple налага вече трета година.

На първо място ще отбележа, че iPhone 7 е бърз, много бърз и много по-пъргав, в сравнение с моя верен iPhone 6. Разбира се, очаквах това, защото компанията всяка година обновява процесора на своите смартфони и просто нямаше как усещането да е различно но все пак се изненадах от разликата.

Когато взех телефона, за да му сваля транспортното фолио, усетих как приятно пасва добре познатата му форма в ръката ми. Избрахме матово черния модел и не съжалявам за това. Въпреки, че Jet Black е красив и лъскав, матово черният цвят има някакво особено, притегателно излъчване, което винаги ми е харесвало. Пълното сливане на корпуса и дисплея е направи магическо и телефонът е толкова съвършен, че просто не ми се искаше да го скрия в калъфче.

Когато екранът светна, усетих, че наистина има разлика! Може би недоловима за окото, но някак си реална и осезаема.

Работата новия хоум бутон първоначално остави у мен странно усещане. Имах чувството, че просто няма да се науча да го използвам, а всеки път, когато той реагираше на допира ми, аз се стрясках. Това обаче се оказа мимолетно и още след първите няколко минути, имах чувството, че цял живот съм го ползвала. Настройката за силата на вибрация помогна много, за да я наглася така, както на мен ми е удобно.

За менюто и първоначалните настройки, няма какво да ви разказвам – те са едни и същи за всички смартфони на компанията, но тук, както и при предходния модел iPhone 6s, имаме една основна разлика и това е 3D Touch.

Да, разлика и то не пренебрежимо малка! До момента само бях чела за многобройните улеснения и малки трикове, които предлага тази функци, но сега, когато имах възможност да ги пробвам на живо, те се оказаха много по-удобни, от очакваното. Интуитивните менюта, които излизат след задържане на иконката на приложението, спестяват много време и прехвърлянен на екрани, така работата с телефона става по-бърза и целенасочена, а откриването на скрити трикове за по-ефективно използване на 3D Touch, доставя огромно удоволствие. Разбира се имах малки трудности, докато уцеля правилната сила, с която трябва да натисна, задържайки върху иконата, за да извикам менюто или да предизвикам трептенето й, за да мога да я преместя, но това се дължи на почти двете години работа с iPhone 6, който за съжаление не притежава 3D Touch и просто никога не бях имала възможността да се науча как се работи с тази толкова удобна функционалност.

Мъжът ми обича да играе мобилни игри и разбира се това беше първото нещо, което пробвахме на iPhone 7. Няма как да не подчертая чистия и силен звук, който предлага този телефон, уникалната графика и забележителния геймплей, въпреки че не съм фен на игрите. Може би точно тук е мястото да спомена и батерията, чийто живот се различава значително от този на по-старите модели. Оставям на страна статистиката, в реалността тя наистина е осезаема, особено когато сравнявам с две години по-стар модел.

Поради голямото търсене и липсата на наличности в магазините, купихме 32 GB модел, но трябва да отбележа, че това е напълно достатъчно, въпреки десетките игри, които мъжът ми веднага свали, паметта така и не се запълни. Бюджетният вариант е много по-добро предложение от предните години, въпреки, че моят iPhone 6 е само с 16 GB памет и това никога не ми е пречило да го използвам пълноценно. Що се отнася до твърденията, че моделът с най-малко вградена памет е по-бавен от останалите, това е само на хартия – в реалния живот, вие никога няма да усетите разликата, при ежедневната си работа с телефона!

Що се отнася до камерата, ние не сме любители на мобилната фотография, нито си правим селфита през 5 минути, но когато се налага да се запечата момента, винаги може да се разчита на iPhone 7 и това е безспорно. Въпреки, че по-малкият модел на тазгодишния флагман на Apple, не притежава двойна камера, снимките с него са чисти и ясни, а работата с менюто е лесна и интуитивна, както сме свикнали.

Като цяло телефонът е уникален и магнетичен и просто не ми се искаше да го оставя! Едно е ясно – вече очаквам с нетърпение момента, в който ще си го купя, а цяла година чакане на следващия модел, просто ми се струва нелогично решение. Да, той ще бъде с нов дизайн, може би с така чакания OLED дисплей и стъклен корпус, но аз съм нетърпелива да дойде времето, когато Теленор ще ми предложи оферта и най-сетне ще мога да си взема именно iPhone 7.

Не твърдя, че това е правилния избор и всеки и свободен да реши за себе си, но за всички вас, които се колебаете все още, ще кажа – да, има смисъл, не чакайте, този телефон наистина си заслужава! Ние феновете нямаме търпение, не можем да чакаме с години и искаме всичко ново и интересно сега, а следващата година отново и така, докато Apple върви уверено напред и ни предлага винаги най-доброто в света на технологиите!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This