Изберете Страница

Митове за батерията на iPhone и как да извлечем максимума от нея

Неприятното усещане, когато установите, че батерията на вашия iPhone е едва на 10% сигурно ви е добре познато. В този момент чакате важен разговор, или имате среща, която не можете да отложите, а колко още ще издържи телефона ви, докато се изключи?

Разбира се, в много от случаите възможност за зареждане има, но голяма част от потребителите все още страдат от угризения на съвестта, когато го включат в контакта извънредно. Организацията на този процес несъмнено е важна, за да можете да разчитате на устройстото, през целия натоварен ден, но намалява ли това живота на батерията му и как всъщност работи тя?

В духа на иновациите, Apple използва литиево-йонни батерии с висока плътност на зареждане, което означава повече издръжливост, по-малко тяло и по-дълъг живот като цяло. Батериите имат два режима на зареждане – бърз и бавен, кото до 80% това става по-бързо, а от 80 до 100% – по-бавно, което помага да получите нужната енергия и същевременно да се удължи живота на самата батерия. Като всяка литиево-йонна батерия и те имат цикли на презареждане, но са проектирани така, че да задържат 80% от първоначалния си капацитет за по-голям брой цикли.

Има безброй теории за това, как да се грижим за своята батерия, някои от тях са верни, други не. Ето четири мита, на които не трябва да се доверявате:

  • Вашият iPhone трябва да се разреди напълно, преди отново да бъде презареден!

Литиево-йонните батерии са много по-умно от своите предшественици и отчитайки броят цикли, процентите на които започва ново зареждане, нямат толкова голямо значение. Всъщност е много по-лошо, когато започвате от 0%, защото това означава един пълен цикъл и ще намали живота на батерията като цяло.

  • Оставянето на телефона на зарядно цяла нощ ще убие батерията!

Както вече казахме, батериите са умни и когато достигнат пълния си капацитет, те просто спират да се зареждат. При по-старите модели имаше възможност за прегряване, но iPhone спира процеса, за да запази батерията си здрава.

  • Деактивирането на Bluetooth и WiFi и затварянето на всички използвани приложения удължават живота на батерията!

Това е един от най-упоритите митове, с които трябва да се преборите. Всъщност е точно обратното – Bluetooth и WiFi консумират толкова малко енергия, че включването или изключването им не води до съществена разлика в живота на батерията. По същия начин затварянето на приложенията може да нанесе повече вреда, отколкото оставянето им във фонов режим, особено, ако ги използвате често. Операционната система е така оптимизирана, че оставени отворени, те представляват просто отпечатък, който спомага да бъдат достъпени по-бързо, но същевременно не се отразява на живота на батерията, докато когато ги отваряте на ново, те изискват съответните ресурси и това хаби енергия. Разбира се и тук има известни изключени, които касаят не добре оптимизираните приложения, но това можете да проверите в менюто за батерията, където ясно се отразява, кое от тях е работило в бекграунд и колко процента от батерията е коствало това.

  • Можете да използвате само оригинални зарядни устройства!

На края, но не на последно място ще поговорим и за зарядните устройства, които несъмнено са важна част от процеса на презареждане. Apple като всяка компания, би искала да си използват официалните й аксесоари, те са добре направени и преминали тестовете за безопасност, което доказва, че не могат да навредят нито на батерията, нито на вашето здраве. Това обаче не означава, че висококачествените аксесоари, произведени от трети страни са винаги некачествени. Напротив, има много марки, които предлагат сертифицирани зарядни, които са одобрени от компанията и отговарят на строгите й условия за качество. Тук разбира се трябва да споменем, че те определено не могат да се намерят на пазара за няколко долара, така че цената отново е водещ фактор, който ще ви покаже, наред с външните признаци, че даден аксесоар не е евтин фашификат.

След всичко гореизброено, може би ще се запитате, има ли някакъв начин да удължите живота на батерията си? Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

  • Изключвайте вашия телефон!

Както всичко останало в реалния свят, телефонът ви също се нуждае от почивка. Оставянето му да работи 24/7 води до излишен стрес на батерията, освен ако това не се изисква от професията ви разбира се. Ако не чакате важни повиквания или съобщения, спокойно можета да изключите телефона си, през нощта, или в даден момент от деня, когато и вие си почивате.

  • Включете Auto Brightness!

Дисплеят на вашия iPhone несъмнено е един от най-големите консуматори на енергия. За да съхраните живота на батерията, се налага да намалите яркостта му и именно тук ще ви помогне автоматичната функция за регулирането й, което може да спести до 50% . Тя регулира яркостта, в зависимост от околната светлина и прави употребата на телефона ви удобна и едновременно с това икономична.

  • Избягвайте екстремните температури!

Ниските температури през зимата, или силното слънце на плажа през лятото, не са полезни за човешкия организъм, но от тях страда и телефонът ви. Батерията му работи най-добре в границите от 16 до 22 градуса и всяка температура, което е много по-ниска или по-висока, се отразява на капацитета й. Не го забравяйте в колата, нито през нощта в студените месеци, нито през деня, на пряка слънчева светлина и намалете употребата му до минимум при температури много под нулата, като ограничите честите преглеждания на социалните мрежи или писането на съобщения, които и без това са неудобни при такъв студ.

  • Актуализирайте редовно операционната система!

Да, обновеният софтуер носи редица подобрения и корекции на бъгове, което означава, че телефонът ви ще работи по-добре, а батерията ще се използва по-ефективно.

  • Проверете списъка с приложения, които консумират много енергия!

В края на деня, можете да разгледате списъка с приложения, които са използавли много енергия и да прецените кои от тях, бихте могли да отваряте по-рядко, в зависимост от нуждите си. Ако забележите, че някое от тях използва много енергия във фонов режим, можете да забраните „Background App Refresh”, което означава, че то няма да може да проверява за извести, или да следи местоположението ви, докато не го стартирате. В този ред на мисли е добре да разгледате и услугите за проследяване и да ги настроите на опцията „While Using”.

За финал можем да кажем само, че не трябва да се вманиачавате на тема батерия, тя все пак е консуматив, който макар и по-трудно, може да се смени, а телефоните са предназначени да ни служат, вместо ние да се превръщаме в техни роби!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This