На своето пролетно събитие миналата година, Apple се похвали със системата за разглобяване на iPhone, наречена Лиъм. Сега тя вече работи в Калифорния и Холандия, като може да разглоби  1,2 милиона телефона годишно (2.4 милиона общо) и да отдели от тях ценните материали, за да бъдат те рециклирани и повторно използвани.

Информацията е част от годишния доклад на компанията, който тя публикува на 21 февруари, а „зелените облигации“ на стойност 1,5 милиарда долара, които е издала през миналата година, ще улеснят инвеститорите в борбата за опазване на околната среда.

По данни на Apple, една система Лиъм може да разглоби iPhone за едва 11 секунди, а по този начин се спестяват много повече материали от обикновеното им рециклиране:

„От всеки 10 000 телефона, които Лиъм разглобява, можем да възстановим 190 кг алуминий, 80 кг мед, 0.13 кг злато, 0.04 кг метали от групата на платината, 0.70 кг сребро, 5.5 кг калай и 2.4 кг редки земни елементи“.

Разбира се тези 2,4 милиона рециклирани от Лиъм телефони са само малка част от всичките 211 милиона, продадени само през миналата година, но все пак това е още една стъпка в борбата за опазване на околната среда от страна на една от най-зелените технологични компании в света. Ето как функционира Лиъм: