Изберете Страница

Лиъм, роботът на Apple, вече работи в Калифорния и Холандия

На своето пролетно събитие миналата година, Apple се похвали със системата за разглобяване на iPhone, наречена Лиъм. Сега тя вече работи в Калифорния и Холандия, като може да разглоби  1,2 милиона телефона годишно (2.4 милиона общо) и да отдели от тях ценните материали, за да бъдат те рециклирани и повторно използвани.

Информацията е част от годишния доклад на компанията, който тя публикува на 21 февруари, а „зелените облигации“ на стойност 1,5 милиарда долара, които е издала през миналата година, ще улеснят инвеститорите в борбата за опазване на околната среда.

По данни на Apple, една система Лиъм може да разглоби iPhone за едва 11 секунди, а по този начин се спестяват много повече материали от обикновеното им рециклиране:

„От всеки 10 000 телефона, които Лиъм разглобява, можем да възстановим 190 кг алуминий, 80 кг мед, 0.13 кг злато, 0.04 кг метали от групата на платината, 0.70 кг сребро, 5.5 кг калай и 2.4 кг редки земни елементи“.

Разбира се тези 2,4 милиона рециклирани от Лиъм телефони са само малка част от всичките 211 милиона, продадени само през миналата година, но все пак това е още една стъпка в борбата за опазване на околната среда от страна на една от най-зелените технологични компании в света. Ето как функционира Лиъм:

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This