Изберете страница

Лиъм, роботът на Apple, вече работи в Калифорния и Холандия

На своето пролетно събитие миналата година, Apple се похвали със системата за разглобяване на iPhone, наречена Лиъм. Сега тя вече работи в Калифорния и Холандия, като може да разглоби  1,2 милиона телефона годишно (2.4 милиона общо) и да отдели от тях ценните материали, за да бъдат те рециклирани и повторно използвани.

Информацията е част от годишния доклад на компанията, който тя публикува на 21 февруари, а „зелените облигации“ на стойност 1,5 милиарда долара, които е издала през миналата година, ще улеснят инвеститорите в борбата за опазване на околната среда.

По данни на Apple, една система Лиъм може да разглоби iPhone за едва 11 секунди, а по този начин се спестяват много повече материали от обикновеното им рециклиране:

„От всеки 10 000 телефона, които Лиъм разглобява, можем да възстановим 190 кг алуминий, 80 кг мед, 0.13 кг злато, 0.04 кг метали от групата на платината, 0.70 кг сребро, 5.5 кг калай и 2.4 кг редки земни елементи“.

Разбира се тези 2,4 милиона рециклирани от Лиъм телефони са само малка част от всичките 211 милиона, продадени само през миналата година, но все пак това е още една стъпка в борбата за опазване на околната среда от страна на една от най-зелените технологични компании в света. Ето как функционира Лиъм:

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This