Изберете страница

Лиъм, роботът на Apple, вече работи в Калифорния и Холандия

На своето пролетно събитие миналата година, Apple се похвали със системата за разглобяване на iPhone, наречена Лиъм. Сега тя вече работи в Калифорния и Холандия, като може да разглоби  1,2 милиона телефона годишно (2.4 милиона общо) и да отдели от тях ценните материали, за да бъдат те рециклирани и повторно използвани.

Информацията е част от годишния доклад на компанията, който тя публикува на 21 февруари, а „зелените облигации“ на стойност 1,5 милиарда долара, които е издала през миналата година, ще улеснят инвеститорите в борбата за опазване на околната среда.

По данни на Apple, една система Лиъм може да разглоби iPhone за едва 11 секунди, а по този начин се спестяват много повече материали от обикновеното им рециклиране:

„От всеки 10 000 телефона, които Лиъм разглобява, можем да възстановим 190 кг алуминий, 80 кг мед, 0.13 кг злато, 0.04 кг метали от групата на платината, 0.70 кг сребро, 5.5 кг калай и 2.4 кг редки земни елементи“.

Разбира се тези 2,4 милиона рециклирани от Лиъм телефони са само малка част от всичките 211 милиона, продадени само през миналата година, но все пак това е още една стъпка в борбата за опазване на околната среда от страна на една от най-зелените технологични компании в света. Ето как функционира Лиъм:

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This