Изберете Страница

Лиъм, роботът на Apple, вече работи в Калифорния и Холандия

На своето пролетно събитие миналата година, Apple се похвали със системата за разглобяване на iPhone, наречена Лиъм. Сега тя вече работи в Калифорния и Холандия, като може да разглоби  1,2 милиона телефона годишно (2.4 милиона общо) и да отдели от тях ценните материали, за да бъдат те рециклирани и повторно използвани.

Информацията е част от годишния доклад на компанията, който тя публикува на 21 февруари, а „зелените облигации“ на стойност 1,5 милиарда долара, които е издала през миналата година, ще улеснят инвеститорите в борбата за опазване на околната среда.

По данни на Apple, една система Лиъм може да разглоби iPhone за едва 11 секунди, а по този начин се спестяват много повече материали от обикновеното им рециклиране:

„От всеки 10 000 телефона, които Лиъм разглобява, можем да възстановим 190 кг алуминий, 80 кг мед, 0.13 кг злато, 0.04 кг метали от групата на платината, 0.70 кг сребро, 5.5 кг калай и 2.4 кг редки земни елементи“.

Разбира се тези 2,4 милиона рециклирани от Лиъм телефони са само малка част от всичките 211 милиона, продадени само през миналата година, но все пак това е още една стъпка в борбата за опазване на околната среда от страна на една от най-зелените технологични компании в света. Ето как функционира Лиъм:

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This