Изберете Страница

Какво трябва да знаем за олефобния дисплей?

Ако сте фен на Apple, или просто любител на технологиите, със сигурност сте се натъквали на термина „олеофобен дисплей“.

Какво означава това и как работи?

Най-просто казано олеофобен се отнася до материал, който осигурява определено количество устойчивост на отпечатъци и размазване и обикновено се свързва с дисплея на телефон, или друго устройство. Работи под формата на тънко покритие, нанесено върху повърхността, върху което естествената мазнина от пръстите и кожата трудно се задържа. Това означава, че стъклото по-трудно ще се зацапва при употреба. Крайният резултат е дисплей, който може лесно да бъде забърсан от замърсявания и отпечатъци. Ако някога сте се опитвали да направите нещо подобно на обикновено стъкло, ще знаете каква е разликата.

От друга страна, олеофобното покритие се надрасква по-трудно, защото е по-хлъзгаво и намалява триенето, като по-този начин предпазва от драскотини.  Apple първа прокара идеята, като приложи този олеофобен слой в своя iPhone 3GS през 2009 година и от тогава тя става все по-разпространена.

Кои устройства имат олеофобен дисплей?

Най-лесно е да кажем, че това са всички съвременни смартфони, таблети и други електронни устройства, както и Gorilla Glass стъклата, които се използват в смартфоните на Apple и много други марки. Всъщност поради голямото си разпространение в индустрията, често няма да го срещнете в описанието на продуктите. Разбира се не всяко устройство има такова олеофобно покритие и поради факта, че слоят има способността да изчезва след известно време употреба, макар че издържа повече от нормалния двугодишен цикъл на използване на едно джаджите. Има някои фактори, които могат да повлияят на тази продължителност и това са честотата и интензивността на употреба на екрана, киселинността на човешката пот и разликите в качеството на слоевете, използвани от различните производители.

Как можете да запазите олеофобното покритие по-дълго?

Очевидно следващият въпрос е как да се възползваме от качествата на този слой по-дълго? Въпреки, че няма как да го правим вечен, има няколко стъпки, които удължават живота му.

Избягвайте употребата на разтворители на базата на алкохол и домакински почистващи препарати върху екрана. Използвайте само чиста кърпа и малко вода. Другата възможност е да поставите протектор, който обаче трябва да е качествен и без лепило, защото то също може да повреди олеофобния слой.

Как можем да разберем дали дадено устройство все още има олеофобно покритие?

Ако това е толкова важно за вас, има някои тестове за изпробване дали слоят вече се е изтрил, или не. Макари и удобно, използването на маркер на маслена основа върху дисплея не е препоръчително, въпреки че при наличие на този слой, мастилото ще се разлее на капчици, които незабавно могат да бъдат изтрити. Най-лесният и безопасен начин е с вода – поставете капчица вода и, ако тя запази сферичната си форма, значи олеофобното покритие е все още на лице. Ако се пръсне на по-малки капчици, значи слоят е захабен. Всъщност най-простият и безопасен начин е самото усещане за хлъзгавост на екрана, ако го има, значи и покритието съществува, ако не – захабено е.

Какво да правим, ако олеофобният слой на дисплея на нашия телефон вече е изтрит?

За съжаление в този случай не можете да направите нищо. Apple не извършва повторно нанасяне на слоя и можете да се възползвате единствено от протекторите от трети страни, предлагани на пазара, въпреки че техните качества не са така трайни и ефективни, както на оригиналното покритие.

Въпреки, че според начина на употреба, дълготрайността на олеофобното покритие може да варира, липсата му означава просто, че екранът на телефона ви ще е по-податлив на зацапване и пръстови отпечатъци, което разбира се не е фатално за работата му.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This