Изберете страница

Какво трябва да знаем за олефобния дисплей?

Ако сте фен на Apple, или просто любител на технологиите, със сигурност сте се натъквали на термина „олеофобен дисплей“.

Какво означава това и как работи?

Най-просто казано олеофобен се отнася до материал, който осигурява определено количество устойчивост на отпечатъци и размазване и обикновено се свързва с дисплея на телефон, или друго устройство. Работи под формата на тънко покритие, нанесено върху повърхността, върху което естествената мазнина от пръстите и кожата трудно се задържа. Това означава, че стъклото по-трудно ще се зацапва при употреба. Крайният резултат е дисплей, който може лесно да бъде забърсан от замърсявания и отпечатъци. Ако някога сте се опитвали да направите нещо подобно на обикновено стъкло, ще знаете каква е разликата.

От друга страна, олеофобното покритие се надрасква по-трудно, защото е по-хлъзгаво и намалява триенето, като по-този начин предпазва от драскотини.  Apple първа прокара идеята, като приложи този олеофобен слой в своя iPhone 3GS през 2009 година и от тогава тя става все по-разпространена.

Кои устройства имат олеофобен дисплей?

Най-лесно е да кажем, че това са всички съвременни смартфони, таблети и други електронни устройства, както и Gorilla Glass стъклата, които се използват в смартфоните на Apple и много други марки. Всъщност поради голямото си разпространение в индустрията, често няма да го срещнете в описанието на продуктите. Разбира се не всяко устройство има такова олеофобно покритие и поради факта, че слоят има способността да изчезва след известно време употреба, макар че издържа повече от нормалния двугодишен цикъл на използване на едно джаджите. Има някои фактори, които могат да повлияят на тази продължителност и това са честотата и интензивността на употреба на екрана, киселинността на човешката пот и разликите в качеството на слоевете, използвани от различните производители.

Как можете да запазите олеофобното покритие по-дълго?

Очевидно следващият въпрос е как да се възползваме от качествата на този слой по-дълго? Въпреки, че няма как да го правим вечен, има няколко стъпки, които удължават живота му.

Избягвайте употребата на разтворители на базата на алкохол и домакински почистващи препарати върху екрана. Използвайте само чиста кърпа и малко вода. Другата възможност е да поставите протектор, който обаче трябва да е качествен и без лепило, защото то също може да повреди олеофобния слой.

Как можем да разберем дали дадено устройство все още има олеофобно покритие?

Ако това е толкова важно за вас, има някои тестове за изпробване дали слоят вече се е изтрил, или не. Макари и удобно, използването на маркер на маслена основа върху дисплея не е препоръчително, въпреки че при наличие на този слой, мастилото ще се разлее на капчици, които незабавно могат да бъдат изтрити. Най-лесният и безопасен начин е с вода – поставете капчица вода и, ако тя запази сферичната си форма, значи олеофобното покритие е все още на лице. Ако се пръсне на по-малки капчици, значи слоят е захабен. Всъщност най-простият и безопасен начин е самото усещане за хлъзгавост на екрана, ако го има, значи и покритието съществува, ако не – захабено е.

Какво да правим, ако олеофобният слой на дисплея на нашия телефон вече е изтрит?

За съжаление в този случай не можете да направите нищо. Apple не извършва повторно нанасяне на слоя и можете да се възползвате единствено от протекторите от трети страни, предлагани на пазара, въпреки че техните качества не са така трайни и ефективни, както на оригиналното покритие.

Въпреки, че според начина на употреба, дълготрайността на олеофобното покритие може да варира, липсата му означава просто, че екранът на телефона ви ще е по-податлив на зацапване и пръстови отпечатъци, което разбира се не е фатално за работата му.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This