Миналия месец студентът от Нюйоркския университет Деджиан Зенг разказа за това, което става в заводите за производство на iPhone. Всъщност това е един свят, далеч от представите ви – дълги досадни дни работа на армия от служители, които живеят в странни общежития. Едно нещо обаче, само се споменаваше и това е сигурността, която Pegatron, партньорът на Apple използва, за да запази бъдещите продукти в тайна. Производството им започва месеци преди премиерата и винаги е сложна игра между Apple и лейкърите, в която гигантът се опитва да опази своите тайни.

В интервю за Business Insider, Зенг описва процедурите за сигурност във фабриката, които се променят, в зависимост от устройството, върху което се работи.

Работниците имат съблекалня, в която се преобличат и оставят телефоните, ключовете и всички свои метални вещи. С картата си се иденитфицират при лицевата проверка, а след като влязат минават през детектор за метал. Всъщност така е било по времето, когато се произвеждаше iPhone 6s, за iPhone 7 нивото на сигурност е повишено и детекторите вече са два, а чувствителността им е увеличена, като улавя дори металните закопчалки на сутиените на някои служителки, които съответно биват върщани да се преоблекат, защото в завода не се допускат никакви метални предмети, за да не може никой дори и да си помисли да внесе камера, или нещо подобно.

Зенг разказва, че дори и мениджърите, които имат право да внасят телефони във фабриката, трябва да докажат, че не се опитват да изнесат прототип.

Независимо от всички мерки за сигурност, през последните години ставаме свидетели на все повече изтичания, свързани с новите модели на Apple, като най-известният случай може би е точно преди премиерата на iPhone 4, когато инженер случайно забрави прототипа му в бар, където той беше открит и продаден на Gizmodo. Дали всичко това е случайно? Отговорът на този въпрос оставям на вас…