Изберете Страница

Какво очакваме от WWDC 2018?

Отново неусетно изтече една година и е време за WWDC 2018, която стартира в понеделник, за да разкрие бъдещето на любимите ни операционни системи. Слуховете за това, какво се очаква по време на годишната конференция за разработчици на Apple обаче, са нетипично малко.

Като се има предвид естеството й, по традиция компанията ще покаже новите версии на своите операционни системи, които ще станат официални есента. Звездата на вечерта обикновено е iOS, а според слуховете, следващата й акуализация е съсредоточена върху подобряване на надеждността и производителността, имайки предвид безкрайните проблеми с iOS 11, след пускането й миналата есен.

iOS 12 обаче ще бъде и първата голяма актуализация след дебюта на iPhone X, така че е възможно да получим нови функции, които ще ни помогнат да се възползваме по-пълно от жестовия интерфейс на телефона, някои нови AR и здравни характеристики, както и може би преработен начален екран или актуализация на пакетни приложения, която първоначално беше забавена. Доклад на Bloomberg потвърждава слуховете, че подобно на Google и Android P, Apple ще представи функцията Digital Health, предназначена да ви помогне да управлявате по-добре времето, прекарано с устройството, като основен фокус на iOS 12. Има спекулации, че компанията може да отвори NFC на своите устройства за разработчиците на продукти като интелигентни брави например, а има и шанс най-сетне да получим по-добри нотификации или поддръжка за множество потребители за iPad, въпреки че се очаква една по-добре работеща версия на iOS вместо по-добре изглеждаща.

Що се отнася до macOS, единственото голямо нещо, което се очаква е интеграцията между приложенията за нея и iOS, за която се говори отдавна.

При watchOS слуховете визират пристигането на Spotify, заедно с новата рамка StreamKit, което би било достатъчно голяма стъпка, ако се окаже истина.

Що се отнася до Siri, тук наистина има нужда от доста работа. Виртуалният асистент на Apple, който стартира през 2011 година с iPhone 4s, все още изостава спрямо конкурентите си Alexa и Google Assistant и би могъл да стане по-отворен за приложения и услуги от трети страни.

Apple TV със сигурност не е сред звездите на събитието, но се очаква да ноучим повече за Dolby Atmos, която компанията обяви, че ще дойде в някакъв бъдещ момент, както и за родителската услуга, която вероятно ще бъде в основата на обновлението за следващата година, но все пак Apple може би ще намекне и за нея.

Хардуерат не е сред основните фокуси на това събитие, но все пак сме ставали свидетели на премиерата на някои продукти в миналото. Говори се за опресняване на MacBook Pro, след проблемите с butterfly-style клавиатурата, както може би и за актуализация на процесорите и RAM паметта. Може би компанията работи и върху някакъв вид ъпгрейд за своята серия MacBook Air, като по-евтина версия на остарелия вече модел, или нов 13 инчов MacBook с ретина дисплей.

Едно от най-очакваните от потребителите устройства обаче е iPhone SE 2, наследникът на хитовия малък модела, за който слушаме отдавна. Вече сме достатъчно близо до септември, когато ще дебютират останалите три модела iPhone и е съвсем възможно Apple да го представи, ако разбира се той наистина същестувава.

Другото устройство, което дебютира миналата есен, заедно с iPhone X е AirPower, подложката за безжично зареждане, която обаче все още не е на пазара и може би ще научим нещо повече за нея по време на WWDC 2018. Слуховете сочат и възможността гигантът да предсатви нов интелигентен високоговорител с марката Beats и цена от около 250 долара, но все пак всичко това са само предположения, а останалото ще стане ясно в понеделник.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini, твърди южнокорейското издание The Elec. Според доклада, компанията е започнала да разработва и 20-инчово сгъваемо устройство, което вероятно ще се превърне в MacBook Pro. 20-инчовото сгъваемо...

Apple пусна iOS 16.2 RC

Apple пусна iOS 16.2 RC

Малко повече от седмица след четвъртите бета версии, Apple пусна iOS 16.2 RC и iPadOS 16.2 RC. Те предлагат криптиране от край до край с възможност за избор на допълнителни функции на iCloud, като опцията ще пристигне за всички потребители в САЩ с официалните версии...

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple отдавна работи по свой собствен автоомбил, наричан Apple Car. Проектът носи името Titan и последните слухове сочат, че стартът на автомобила е отложен за 2026 година, а цената му ще е под 100 000 долара. Преди това се очакваше Apple Car да излезе на пазара през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This