За да поддържате вашия любим iPhone в добра форма, има редица неща, които трябва да правите, като например да използвате одобрени от Apple кабели за зареждане. Но има и такива, които не трябва да допускате, напомнят експерти.

Зареждането на телефона ви може да изглежда много проста задача, но всъщност има правилен и грешен начин да го правите. Единствената грешка, която никога не трябва да допускате обаче е, да чакате твърде дълго между две презареждания:

“Редовното оставяне на телефона да умре напълно не е добра идея, тъй като поддържането му между 20 и 80% през целия ден, може потенциално да удължи живота на батерията”, казва Имани Франсис, дигитален експерт, който пише за TheTruthAboutInsurance.com.

Въпреки, че можете да получите застраховка за вашия iPhone, важно е да не я използвате като резервен план при неправилна грижа и зареждане на устройството:

“Възможно е не всички планове за застраховане да предлагат подмяна на телефона, ако батерията ви отслабне и започне да умира по-бързо”, посочва още Франсис.

Въпреки, че това е един спорен съвет, Франсис съветва потребителите да зареждат телефона си през нощта, докато спят:

“Можете да го оставите да се зареди до 100% в началото на деня, защото пълното зареждане на батерията не е лошо нещо. Просто трябва да се стремите да я задържите межд 20 и 80% през остатъка от деня”.

Извън добрите навици за зареждане на любимия ни смартфон, експерти като Кристиан Бойс напомнят, че почистването на устройството по грешен начин е друг голям проблем:

“Никога не пръскайте нищо върху вашия iPhone в опит да го почистите”, казва Бойс. “Влагата, която попада в iPhone, ще причини щети и ще анулира вашата гаранция. Освен това екраните на iPhone имат специално покритие, предназначено да отблъсква пръстовите отпечатъци (олеофобно), а продукти за почистване ще нарушат това покритие. След като се изтрие, олеофобното покритие вече не може да бъде възстановено”.

За почистване на екрана, експертът съветва да използвате предварително навлажнена кърпичка, или просто мека и чиста кърпа:

“Силните почистващи препарати не са нужни и вероятно ще причинят трайни щети”, казва Бойс. “Отнасяйте се към екрана на iPhone така, както се отнасяте към скъпите слънчеви очила.”

У нас застраховките на телефони все още са рядкост, но дори и не заради тях, може би трябва да се вслушаме в тези съвети, за да се радваме на любимия си iPhone още по-дълго време.