Изберете страница

Какво знаем за бъдещия iPhone 7?

iPhone 7 е предполагаемото име на новото поколение смартфони на Apple. Единствената официална информация до момента е, че той ще бъде представен официално на 7 септември в Сан Франциско, Калифорния. За сметка на това през последните месеци слуховете и спекулациите не секват. Да обобщим какво знаем до момента – само няколко дни преди премиерата на iPhone 7.

Той няма да се отличава със значителни промени в дизайна, но почти сигурно ще дойде с редица вътрешни промени.

Как ще се казва?

Ако Apple се придържа към своя модел, който използва от 2010 година насам, iPhone 6s ще бъде наследен от iPhone 7.

iPhone – 2007

iPhone 3G -2008

iPhone 3GS – 2009

iPhone 4 – 2010

iPhone 4s – 2011

iPhone 5 – 2012

iPhone 5s – 2013

iPhone 6 – 2014

iPhone 6s – 2015

Разбира се този модел може да бъде променен, още повече след като компанията създаде прецедент тази година с пускането на iPhone SE през пролетта, който притежава същия външен дизайн като 5 и 5s, но в комбинация с мощния хардуер на 6s. По тази логика следващият модел би могъл да се нарича iPhone 6SE, след като Apple се кани да запази големите промени за своя десети юбилеен iPhone, който ще се появи през 2017 година.

Ще има ли iPhone 7 Plus?

След като през 2014 година, компанията пусна своя iPhone 6 Plus, а през 2015 – 6s Plus, можем да предположим, че тази година също ще има наследник на по-големия модел. Тези предположения са подкрепени от редица слухове и изтекли снимки на модел с 5.5 инчов дисплей и нова камера с две лещи.

Кога ще бъде премиерата на iPhone 7?

Това поне стана ясно в понеделник, след като Apple разпрати поканите си до медиите – на 7 септември 2016 година, в 20 часа българско време в Bill Graham Civic Auditorium Сан Франциско, Калифорния, ще се състои официалното събитие, на което компанията ще представи своите нови модели. Всъщност това беше ясно отдавна, а и след iPhone 5, Apple представя следващите си модели в първия или втория вторник/сряда на септември.

iPhone 5 – 12 септември 2012

iPhone 5s – 10 септември 2013

iPhone 6 -9 септември 2014

iPhone 6s – 9 септември 2015

Също така след iPhone 5, Apple доставя новите модели в магазините във втория петък след събитието, с изключение на iPhone 6s, който се появи в магазините седмица по-късно. Тази година се чуха редица слухове за забавяне на пускането на новия модел в продажба, което означава, че iPhone 7 ще бъде наличен за предварителни поръчки на 9 септември, а по магазините на 16 или 23 септември.

Какво очакваме от дизайна на iPhone 7?

След 2008 година компанията започна цикъл, в който през първата година пуска модел с нов дизайн, а през втората – с вътрешни подобрения и обозначението S след номера.

iPhone 3G – 2008 с пластмасов корпус

iPhone 4 – 2010 със стъклени панели

iPhone 5 – 2012 – 16:9 съотношение на размерите и скосени ръбове, метален корпус

iPhone 6 – 2014 – по-голям 4.7 инчов дисплей, заоблени ръбове

По тази логика би трябвало да очакваме тазгодишния модел да донесе значителни промени в дизайна, но според слуховете, това няма да се случи – Apple ще запази промените за своя следващ, десети юбилеен модел, който ще се появи през 2017 година. Външните промени, които ще видим след няколко дни се свеждат до различно място на пластмасовите ленти, подпомагащи работата на антените, по-голям сензор на задната камера и липса на 3.5 мм жак за слушалки.

В какви цветове ще дойде iPhone 7?

През последните години, моделите с буква S накрая, носят и промяна в цветовата гама.

iPhone 5s – Gold

iPhone 6s – Rose Gold

Следвайки тази логика, не би трябвало да очакваме появата на нов цветови вариант в тазгодишния модел, но слуховете упорито се опитват да ни убедят, че ще има черен или син нюанс, като веднъж става въпрос за светло син, друг път за тъмно син, а от скоро чуваме и за лъскаво черен модел.

Спцификации

Тъй като компанията работи със свои процесори, всеки нов модел идва с нов чип от серията А. Ако се придържаме към тази логика, би трябвало iPhone 7 да е с процесор А10, който от своя страна ще донесе редица подобрения в енергоефективността, повече мощност и бързина. Apple използва и копроцесори, които да се грижат за движението и гласовата активация и можем да предположим, че ще надгради и тях в следващия си модел.

В миналогодишните си модели тя увеличи оперативната памет на 2 GB, тъй като новите екстри на операционната система изискват повече памет, но дали сега ще прибегне до 3 GB не е ясно.

Говорейки за памет, не може да не споменем и вградената, която до момента започваше от 16 GB за базовия модел – количество, което носи редица ограничения за потребителите. Добрата новина тази година е, че Apple най-сетне ще се откаже от този размер и базовия вариант на iPhone 7 ще бъде с цели 32 GB, а максималният размер на паметта, който до сега беше 128 GB, ще достигне до 256 GB. Предвид липсата на слот за microSD карти, това е един наистина добър ход от страна на Apple.

Ще има ли iPhone 7 стандартен 3.5 мм жак за слушалки?

Не! Според всички слухове и спекулации, компанията ще предприеме рискования ход да премахне добре познатият ни жак и да прехвърли функциите му на Lightning порта, като за сметка на това ще предложи в комплекта нови слушалки с Lightning конектор и преходник, за тези, които не искат да купуват нови такива. Има информация, че Apple е сертифицирала AirPods – безжични слушалки, но най-вероятно те ще бъдат пуснати като самостоятелно устройство на пазара.

Smart Connector?

Apple обикновено въвежда една технология първоначално само в едно устройство, след което я прилага в останалите си модели. Така беше с Retina при iPhone 4 и Touch ID при iPhone 5s. Smart Connector дебютира с iPAD Pro през есента на 2015 година, а много спекулации сочеха, че той ще се появи в iPhone 7 Pro, модел който компанията явно тестваше през определен период време, но може би изостави реализацията му поне за тази година. Според изтеклите снимки и клипове, тазгодишните iPhone 7 няма да имат Smart Connector.

Какво да кажем за дисплея?

Липсата на основен редизайн тази година ни навежда на мисълта, че възможността за по-голяма разделителна способност на дисплея и по-голяма плътност на пикселите също е малка. Можем само да се надяваме, че компанията ще добави True Tone технологията, която дебютира през март с iPAD Pro.

Водоустойчивост?

Apple Watch е защитен от пръски, дъжд, пот и други минимални излагания на вода. iPhone 6s е малко по-устойчив на потапяне от своите предшественици, въпреки че официално не притежава сертификация. Има редица слухове, че iPhone 7 най-сетне ще предостави на своите потребители удобството да не се притесняват, ако случайно завали или когато взимат своя телефон на басейна през лятната почивка.

Камерата?

Възоснова на факта, че Apple наскоро придоби няколко компании, сред които и Prime Sense, можем да спекулираме, че тя работи върху редица подобрения в областта на камерата. От изтеклите снимки и клипове виждаме, че iPhone 7 е с по-голям сензор на задния капак, а iPhone 7 Pro дори с двойна камера, но какви точно ще бъдат подобренията , все още няма конкретна информация. Може мда предположим, че по-големият модел ще получи възможността за широкоъгълни снимки, по-добри кадри на слаба осветеност и повече детайлност.

Безжично зареждане?

До средата на миналата година не беше възможно безжичното (индуктивно) зареждане на телефони с метален гръб, което автоматично изключваше тази опция за моделите на Apple. Сега вече съществуват методи за индукция чрез метал, което означава, че е възможно компанията да запази алуминиевия корпус и въпреки това да предложи тази функционалност. Още повече, че след решението за премахване на 3.5 мм жак за слушалки, няма да бъде възможно едновременно да зареждате телефона и да слушате музика, освен ако не използвате безжични слушалки. Последните слухове сочат, че Apple работи върху резонансната индуктивна връзка, която би позволила зареждане от разстояние, но надали това ще се случи тази година.

Това е всичко, което благодарение на многобройните слухове и спекулации през последните месеци успяхме да съберем като информация. Разбира се нищо не е потвърдено, тъй като практиката на компанията е да не говори за своите нови устройства преди премиерата им. За щастие остават още само няколко дни до момента, в който ще разберем какви изненади ни е приготвила тя. Едно е сигурно – iPhone 7 няма да бъде скучен!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This