Изберете страница

Инженер на Apple разкри подробности за разработката на AirPods Pro 2

Инженерът на Apple Есге Андерсен, който работи в акустичния екип на компанията, не вярва, че настоящата Bluetooth технология е ограничаващ фактор за качеството на звука за AirPods. Той разкри някои подробности за разработката на AirPods Pro 2 в интервю за списание “What Hi-Fi?”

Андерсен смята, че дори с тази технология и стандарти за кодеци, Apple все още може да направи подобрения в качеството на звука, докато фокусът на компанията остава върху надеждността. Инженерът визира това, че заради текущата Bluetooth технология в серията AirPods, продуктите не поддържат Lossless audio на Apple Music. Компанията намекна по-рано, че може да разработи свой собствен кодек и стандарт за свързване, който се основава на AirPlay и поддържа аудио стрийминг с по-високо качество, но все още не е предприела тази стъпка.

Apple Music предлага поточно предаване без загуби, което е 24-битово и до 48 KHz, без загуба на висока разделителна способност, което достига до 192 KHz и изисква външен цифрово-аналогов преобразувател. Според Андерсен, въпреки че качеството на звука винаги е приоритет, “важно е да разберем, че все още можем да направим големи крачки, без да променяме кодека. И изборът на кодек, който имаме днес, е по-скоро за надеждност във всички среди”.

“Искаме да подобрим качеството на звука и можем да направим това с много други елементи. Не смятаме, че кодекът в момента е ограничението за качеството на звука на Bluetooth продуктите”, добавя инженерът.

По време на интервюто Андерсен разкрива и интересни подробности за това как Apple разработва второто поколение AirPods Pro и как валидира качеството на звука. Той разказва, че компанията има група от “звукови експерти”, които дават обратна връзка на инженерите и в крайна сметка това е компромис, защото звукът не може да е перфектен за всички.

“Когато говорим за добър звук, всичко опира до това как се движи въздухът в продукта”, разказва Андерсен. “Което е някак странно, защото не говорим за корпуса или как изглежда, а за това да гарантираме, че ние проектираме въздушен поток”.

Едно от най-значимите подобрения във второто поколение AirPods Pro е по-доброто активно шумопотискане. Apple посочва, че ANC на новите слушалки е до 2 пъти по-добър от преди. Според Андерсен, компанията е била принудена да направи това голямо подобрение, защото е искала “да даде на всеки AirPods Max в джоба”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This