Изберете Страница

Инженер на Apple разкри подробности за разработката на AirPods Pro 2

Инженерът на Apple Есге Андерсен, който работи в акустичния екип на компанията, не вярва, че настоящата Bluetooth технология е ограничаващ фактор за качеството на звука за AirPods. Той разкри някои подробности за разработката на AirPods Pro 2 в интервю за списание “What Hi-Fi?”

Андерсен смята, че дори с тази технология и стандарти за кодеци, Apple все още може да направи подобрения в качеството на звука, докато фокусът на компанията остава върху надеждността. Инженерът визира това, че заради текущата Bluetooth технология в серията AirPods, продуктите не поддържат Lossless audio на Apple Music. Компанията намекна по-рано, че може да разработи свой собствен кодек и стандарт за свързване, който се основава на AirPlay и поддържа аудио стрийминг с по-високо качество, но все още не е предприела тази стъпка.

Apple Music предлага поточно предаване без загуби, което е 24-битово и до 48 KHz, без загуба на висока разделителна способност, което достига до 192 KHz и изисква външен цифрово-аналогов преобразувател. Според Андерсен, въпреки че качеството на звука винаги е приоритет, “важно е да разберем, че все още можем да направим големи крачки, без да променяме кодека. И изборът на кодек, който имаме днес, е по-скоро за надеждност във всички среди”.

“Искаме да подобрим качеството на звука и можем да направим това с много други елементи. Не смятаме, че кодекът в момента е ограничението за качеството на звука на Bluetooth продуктите”, добавя инженерът.

По време на интервюто Андерсен разкрива и интересни подробности за това как Apple разработва второто поколение AirPods Pro и как валидира качеството на звука. Той разказва, че компанията има група от “звукови експерти”, които дават обратна връзка на инженерите и в крайна сметка това е компромис, защото звукът не може да е перфектен за всички.

“Когато говорим за добър звук, всичко опира до това как се движи въздухът в продукта”, разказва Андерсен. “Което е някак странно, защото не говорим за корпуса или как изглежда, а за това да гарантираме, че ние проектираме въздушен поток”.

Едно от най-значимите подобрения във второто поколение AirPods Pro е по-доброто активно шумопотискане. Apple посочва, че ANC на новите слушалки е до 2 пъти по-добър от преди. Според Андерсен, компанията е била принудена да направи това голямо подобрение, защото е искала “да даде на всеки AirPods Max в джоба”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This