Както стана ясно вчера, ЦРУ е поддържала голям арсенал хакерски инструменти, използвани за правителствен шпионаж, чрез мобилни устройства. Хиляди страници, предоставени от WikiLeaks сочат, че агенцията умишлено не е осветлила уязвимости в най-популярните мобилни операционни системи, за да се възползва от тях в свои тайни операции по света.

Това обаче не трябва да е причина за паника сред потребителите на iOS устройства, според един от най-известните хакери на планетата Уил Страфач, който е главен изпълнителен директор на Verify.ly, компания за сигурност, специализирана в областта на мобилните устройства. Страфач е прегледал документите, свързани с iPhone, публикувани от WikiLeaks и смята, че няма причини за притеснение към днешна дата, ако се използва най-новата версия на iOS.

Гарантирам ви, че ако някой използва този теч, за да се опита да проникне в устройството ви, ще се провали“. Отбелязва Страфач.

Опитният експерт по сигурността държи и да изясни някои погрешни схващания за правителството и неговата политика:

Някои предполагат, че запазването в тайна на тези уязвимости е опасно за потребителите, но това е етичен, а не технически дебат и е въпрос на лично мнение, а това което мога да кажа е, че на практика специалистите по сигурността имат достатъчно голям достъп да бъдещите версии на операционните системи, за да продължат своите изследвания за откриване на бъдещи слабости и да ги предоставят на компаниите, или да създават инструменти за Jailbreak. Съгласен съм, че този въпрос може да бъде зададен на правителството в определени ситуации и да се разглежда като евентуална злоупотреба, но има известна равнопоставеност и според мен етичният въпрос няма място тук.“