Изберете страница

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес.

Някои потребители са имали проблеми със свързването с USB хъбове и монитори с USB портове след актуализирането до macOS 14.4, има няколко доклада и за мишки, клавиатури и други периферни устройства, които вече не се откриват. Докато Apple работи по корекция, временно решение се оказва промяна на настройката „Разрешаване на свързване на аксесоари“ на „Попитайте за нови аксесоари“ в секцията „Сигурност“ на Системни настройки ➝ Поверителност и сигурност.

Oracle миналата седмица предупреди, че актуализацията на macOS 14.4 може да доведе до „неочаквано прекратяване“ на процесите на Java на Mac. Проблемът засяга всички версии на Java от Java 8 до компилациите за ранен достъп на JDK 22 и няма налично решение. Засегнатите потребители може да не са в състояние да се върнат към стабилна конфигурация, освен ако нямат пълно архивиране на своите системи преди актуализацията на операционната система.

Друг проблем с актуализацията е, че тя може да премахне или повреди драйверите на принтера. По-конкретно, основният софтуер CUPS за печатни операции по мрежа изглежда е премахнат. Най-често засегнати са принтерите на HP. Временно решение за заобикаляне на проблема е предоставянето на пълен достъп до диска на определени процеси в Системни настройки ➝ Поверителност и сигурност.

Има съобщения и за проблеми със съвместимостта с продуктите на PACE, включително iLok License Manager, свързани с Apple silicon Mac, работещи с macOS 14.4. Проблемът конкретно засяга плъгини от различни производители, които са защитени от PACE/iLok, включително тези, направени от Universal Audio, когато се използват с хост DAW, като Logic Pro. Временното настройване на DAW и приложението iLok License Manager да работят в режим Rosetta изглежда заобикаля проблема.

Ако очаквате, че някой от тези проблеми може значително да повлияе на ежедневните ви операции или производителност, би било разумно да отложите актуализирането до най-новата версия на macOS Sonoma, докато Apple не пусне последваща корекция.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This