Днес искам да ви разкажа за едно нетипично приложение за фотообработка. Става въпрос за Lucid, с чиято помощ имате възможността да превърнете своите снимки в картини на известни художници и съвсем неочаквано за мен се оказа, че един от авторите му е моят добър приятел Никола Иринчев.

Преди да премина към историята му и да ви запозная с неговите създатели, вижте за какво става дума всъщност:

Имам удоволствието да познавам Никола Иринчев от дългите години във форумите, но честно казано не знаех, че Lucid е негово дело, докато той случайно не го спомена. Вече бях изпробвала приложението и останах удивена от резултатите, затова и го помолих да ми разкаже на кратко неговата история.

cover_george-nikiРаботата му с другия разработчик, Георги Стоянов започва преди две години, когато заедно основават първата си компания Clusterize, по-късно ребрандирана на Craze. Тогава се появява и едноименното приложение, което насочва потребителите към най-горещите събития близо до тях и то също е много интересно, но не е тема на днешния ми разказ.

В средата на тази година, двамата решават да се фокусират върху нещо друго и вниманието им е привлечено от статии за изкуствения интелект и машинното обучение, като методът за прилагане на стила от една картина върху друга ги заинтригува най-много и те решават, че ще бъде наистина интересно, ако го пакетират в приложение, което всеки може да използва. Речено – сторено, готови са за около месец, но тъй като се разсейват с други неща, го публикуват едва месец по-късно.

Така се ражда Lucid, минималистично и фокусирано върху технологията за прехвърляне на стила приложение, което уверено се конкурира с Prisma и мога да твърдя, че резултатите ми харесват дори повече. За момента обработката на снимките се извършва на собствени сървъри, тъй като според разработчиците скоростта на процеса е по-важна от възможността той да се използва без достъп до интернет, а тя е наистина забележителна – докато в началото магията отнема около 30-40 секунди, сега времето за обработката на една снимка е сведено до едва 0.5 секунда!

Работата с Lucid е лесна и интуитивна. Просто избирате кадъра, който искате да обработите и стила на известен художник, който искате да приложите, цък и докато премигнете, вашият собствена шедьовър вече е готов. Чрез симулиране на начина, по който работи мозъкът на художника, Lucid превръща една съвсем обикновена снимка в картина, която приятелите ви в Instagram определено ще харесат!

Най-хубавото е, че приложението се поддържа редовно, а авторите му постоянно добавят нови и нови методи за подобряване на алгоритъма.

Можете да изпробвате Lucid, като посетите сайта или го изтеглите директно от App Store, то е напълно безплатно и ви гарантирам, че работата с него ще ви достави истинско удоволствие!