И трите модела iPhone тази година се очаква да дойдат с дизайна на iPhone X, независимо от факта, че единият от тях все още ще е с LCD екран, твърдят източници по веригата за доставки на компоненти на Apple.

Digitimes съобщава, че японската компания Nichia е спечелила статут на единствен доставчик на системата за подсветка на 6.1 инчовия модел iPhone с LCD дисплей и причината за това е именно водещата й технология от ново поколение. Докато LTPS-LCD екраните се осветяват с помощта на 0.4t LED чипове, които имат рамена от 4 до 4.5 мм, то използването на 0.3t LED чипове може да ги намали до 2 – 2.5 мм, подобрявайки конкурентноспособността на екрана срещу OLED панелите, обясняват източниците. Използването на този вид чипове за странично фоново осветяване е по-трудно по отношеине на точонстта и стабилността, но Nichia тества технология за прилагането им в скъпи модели смартфони от началото на тази година. Като се има предвид необходимостта от други технологии, все още е много вероятно LCD iPhone да има малко по-широки рамки, от своите OLED събратя, но разликата няма да е голяма.

В доклада се посочва, че въпреки, че Nichia е доставяла чипове и за други марки, Apple ще има почти ексклузивен достъп да компонентите през оставащата част от годината. Компанията ще има по-голям избор доставчици през 2019 година, тъй като множество фирми са готови, или почти готови да предложат подобни технологии, а сред тях са базираната в Тайван Epistar и китайската Sanan Optoelectronics, които са готови да произвеждат 0.3t LED чипове, наред с Everlight Electronics и Unity Opto Technology, както и китайските производители Foshan Nationstar Optoelectronics и Shenzhen Refound Optoelectronics.