След като призна публично, че забавя софтуерно своите по-стари модели iPhone, Apple не само се извини за това, но и намали цената за извънгаранционна замяна на батерията. Въпреки това гневът на потребителите се изля върху нея под формата на десетки съдебни дела, което принуди Тим Кук да излезе с ново извинение и обещанието, че в следващата актуализация, компанията ще позволи на потребителите не само да виждат състоянието на батерията си, но и да изключват забавянето на процесора на собствена отговорност.

Добра идея ли е това всъщност?

Официалната причина, която гигантът посочи за решението си да забави телефоните, беше, че иска да предпази нас потребителите от неочаквани самоизключвания или рестарти, заради износването на батериите. Контролът върху захранването, вграден в самата операционна система, добронамерен или не, винаги е бил най-правилното решение, а всички ние отдавна сме свикнали Apple да ни казва кое е най-добро за нас. Няма как да преценим последствията от подобна стъпка, но това безпрецедентно решение определено е против една от основните фолософии на компанията, че „нещата просто трябва да работят“. Всъщност добавянето на подобна настройка означава много повече гъвкавост, подобно на Android устройствата, при които определени опции позволяват влияние върху живота на батерията и точно тук може би е слабото място – частичното прехвърляне на контрола върху хардуера и софтуера в ръцете на потребителите. С предстоящата актуализация, вместо iPhone автоматично да коригира производителността когато е нужно, собственикът му ще трябва да поеме тази отговорност, а една от причините всички ние да сме фенове на марката е може би точно това, че не искаме да се тревожим за подобни неща, както при Android. Спомням си момента, когато се колебаех дали да пробвам iPhone и един приятел ми каза: „Ще видиш, че ще останеш доволна, той просто работи“. И настина се оказа така, вече нямаше нужда да рестартирам телефона си, когато започне да зацикля, да мисля дали трябва да намаля яркостта на дисплея, за да спестя батерия, дали някоя игра, или програма ще работи добре, дали скоро ще получа новия ъпдейт и прочие… Именно в това се изразява уникалността на продуктите на Apple – те се грижат сами за себе си, а ние само ги ползваме с удоволствие.

Разбира се компанията предупреждава, че използването на новата настройка не е препоръчително, а и всичко ще зависи от това как тя ще бъде въведена – ще може ли да се изключва по всяко време, ще има ли диалог, ще има ли таймер, позволяващ да се въведе времето, за което искаме да се изключи и най-вече каква ще бъде цената, която ще платим за „свободата“ си да се месим в работата на операционната система. Дали няма да станем свидетели на още повече проблеми и оплаквания, подобно на тези при iPhone 6s, който преди известно време масово се рестартираше и беше оправен със същия този спорен ъпдейт, но тогава просто не го знаехме и бяхме доволни, че телефоните ни отново работят безпроблемно и надеждно.

Разбира се компанията никога няма да може да удовлетвори напълно желанията на всички, защото това просто е невъзможно, но аз лично смятам, че тя трябва да запази облика си и да пордължи да налага вижданията си, както едно време, вместо бавно, но сигурно да превръща софтуера си в новия Android.