Изберете страница

Джони Айв вече не е косултант на Apple

Джони Айв вече не е косултант на Apple, твърди The New York Times, позовавайки се на собствени източници. Известният индустриален дизайнер напусна длъжността си на главен дизайнер в Apple през 2019 година, след над 20 години работа в компанията и създаде собствена фирма LoveFrom, но въпреки това остана консултант на Apple. Изглежда това партньорство вече е приключило и Айв вече няма роля, дори и малка, в разработването на продуктите на гиганта.

Според изданието, договорът на Айв с Apple, сключен веднага след напускането му, е изтекъл през последните седмици и двете страни са се споразумели да не го продължават. Източници на The New York Times твърдят, че някои от ръководителите на Apple не са били съгласни с високите суми, които компанията е плащала на дизайнера, а от друга страна той е привлякъл в своята фирма някои нейни таланти. И двете страни не коментират информацията официално.

Когато Джони Айв напусна поста си през 2019, Apple заяви в прессъобщение, че ще бъде клиент на новата му дизайнерска фирма LoveFrom, но въпреки партньорството, никога не е разкривала в кои точно проекти е участвал той. Последният продукт на Apple, дело на Айв беше Mac Pro 2019. Твърди се обаче, че дизайнерът е помогнал на компанията да проектира и AirPods Max, представени в края на 2020 година.

Джони Айв работи върху емблематични продукти на гиганта като iMac, iPod, iPhone и Apple Watch. Неговите проекти са добре известни със своя минималистичен стил, което със сигурност помогна на Apple да постигне това, което е днес. Слуховете твърдят обаче, че през последните години Айв е бил уморен от ръководенето на дизайнерския екип и е напуснал в следствие на бърнаут и недоволство от многобройните структурни промени по време на управлението на Тим Кук.

Не е ясно каква точно е причината договорът между Айв и Apple да не бъде удължен, но може би известна роля има и забраната LoveFrom да работи по проекти, считани за конкурентни на Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This