Изберете Страница

Джони Айв вече не е косултант на Apple

Джони Айв вече не е косултант на Apple, твърди The New York Times, позовавайки се на собствени източници. Известният индустриален дизайнер напусна длъжността си на главен дизайнер в Apple през 2019 година, след над 20 години работа в компанията и създаде собствена фирма LoveFrom, но въпреки това остана консултант на Apple. Изглежда това партньорство вече е приключило и Айв вече няма роля, дори и малка, в разработването на продуктите на гиганта.

Според изданието, договорът на Айв с Apple, сключен веднага след напускането му, е изтекъл през последните седмици и двете страни са се споразумели да не го продължават. Източници на The New York Times твърдят, че някои от ръководителите на Apple не са били съгласни с високите суми, които компанията е плащала на дизайнера, а от друга страна той е привлякъл в своята фирма някои нейни таланти. И двете страни не коментират информацията официално.

Когато Джони Айв напусна поста си през 2019, Apple заяви в прессъобщение, че ще бъде клиент на новата му дизайнерска фирма LoveFrom, но въпреки партньорството, никога не е разкривала в кои точно проекти е участвал той. Последният продукт на Apple, дело на Айв беше Mac Pro 2019. Твърди се обаче, че дизайнерът е помогнал на компанията да проектира и AirPods Max, представени в края на 2020 година.

Джони Айв работи върху емблематични продукти на гиганта като iMac, iPod, iPhone и Apple Watch. Неговите проекти са добре известни със своя минималистичен стил, което със сигурност помогна на Apple да постигне това, което е днес. Слуховете твърдят обаче, че през последните години Айв е бил уморен от ръководенето на дизайнерския екип и е напуснал в следствие на бърнаут и недоволство от многобройните структурни промени по време на управлението на Тим Кук.

Не е ясно каква точно е причината договорът между Айв и Apple да не бъде удължен, но може би известна роля има и забраната LoveFrom да работи по проекти, считани за конкурентни на Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This