Изберете Страница

Джони Айв вече не е косултант на Apple

Джони Айв вече не е косултант на Apple, твърди The New York Times, позовавайки се на собствени източници. Известният индустриален дизайнер напусна длъжността си на главен дизайнер в Apple през 2019 година, след над 20 години работа в компанията и създаде собствена фирма LoveFrom, но въпреки това остана консултант на Apple. Изглежда това партньорство вече е приключило и Айв вече няма роля, дори и малка, в разработването на продуктите на гиганта.

Според изданието, договорът на Айв с Apple, сключен веднага след напускането му, е изтекъл през последните седмици и двете страни са се споразумели да не го продължават. Източници на The New York Times твърдят, че някои от ръководителите на Apple не са били съгласни с високите суми, които компанията е плащала на дизайнера, а от друга страна той е привлякъл в своята фирма някои нейни таланти. И двете страни не коментират информацията официално.

Когато Джони Айв напусна поста си през 2019, Apple заяви в прессъобщение, че ще бъде клиент на новата му дизайнерска фирма LoveFrom, но въпреки партньорството, никога не е разкривала в кои точно проекти е участвал той. Последният продукт на Apple, дело на Айв беше Mac Pro 2019. Твърди се обаче, че дизайнерът е помогнал на компанията да проектира и AirPods Max, представени в края на 2020 година.

Джони Айв работи върху емблематични продукти на гиганта като iMac, iPod, iPhone и Apple Watch. Неговите проекти са добре известни със своя минималистичен стил, което със сигурност помогна на Apple да постигне това, което е днес. Слуховете твърдят обаче, че през последните години Айв е бил уморен от ръководенето на дизайнерския екип и е напуснал в следствие на бърнаут и недоволство от многобройните структурни промени по време на управлението на Тим Кук.

Не е ясно каква точно е причината договорът между Айв и Apple да не бъде удължен, но може би известна роля има и забраната LoveFrom да работи по проекти, считани за конкурентни на Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This