Изберете страница

Въпреки, че Apple всяка година го казва, камерата на iPhone 13 изглежда наистина носи много подобрения

Камерите продължават да са едни от най-големите диференциатори в смартфоните, а iPhone не прави изключение. Apple посочва, че iPhone 13 и 13 mini имат “най-модерната система с двойна камера на компанията”, докато 13 Pro и 13 Pro Max имат “трите най-мощни камери досега”.

Въпреки, че всяка година чуваме подобни изявления, сега като че ли Apple наистина прави голяма крачка напред със своите камери, особено в Pro моделите. Както винаги въпросът е какво компанията може да изтръгне от хардуера си с обработка на изображенията и софтуер.

Серията iPhone 13 представлява първият път, когато Apple увеличава размера на сензора ва основната камера след iPhone Xs и Xr през 2018 година, въпреки че миналогодишният iPhone 12 Pro Max имаше 47% по-голям сензор от 12 и 12 Pro. Размерът на сензора е ключов фактор за качеството на изображението, тъй като заедно с блендата на обектива определя колко светлина може да улови камерата. Повече светлина, по-малко шум и размазване.

Основните камери на iPhone 13 и 13 mini имат по-големи сензори, което е част от причината тя и ултрашироката да са подредени по диагонал в масива. Apple също така добавя оптична стабилизация на изображението със смяна на сензора, функция, която за първи път видяхме при 12 Pro Max. Не е ясно колко голям е сензорът на 13, но компанията посочва, че ще улавя 47% повече светлина от този на 12.

13 Pro и 13 Pro Max имат още по-голям първичен сензор и малко по-бърз обектив f/1.5, който улавя 2.2 пъти повече светлина от преди, според Apple. Отново точният размер на сензора не е обявен, но компанията даде размера на пиксела, който е 1,9 μm или по-голям от всеки съвременен смартфон, за който имаме информация. Apple може да си позволи това, защото сензорът е с относително ниска разделителна способност 12 мегапиксела, но все пак е вечатляваща статистика, която би трябвало да доведе до по-добра производителност при слава осветеност. За сравнение 12 Pro Max имаше 1,7 μm пиксели, докато всеки друг iPhone от Xs насам е имал 1,4 μm пиксели.

Не е ясно какви точно хардуерни промени е направила Apple в ултрашироката камера на iPhone 13, защото тя обяви просто, че има “по-бърз сензор”, който “разкрива повече подробности в тъмните области на вашите снимки”. Pro обаче има значителни хардуерни корекции, тъй като Apple е увеличила блендата до f/1.8 за 92% подобрение на способността за събиране на светлина. Сензорът вече има пиксели за фокусиране на борда – нещата рядко са извън фокуса при ултрашироки снимки, тъй като дълбочината на рязкост е толкова голяма, но добавяне на автофокус означава, че камерата може да се използва за макро фотография, с разстояние за фокусиране от 2 см.

Телеобективната кемера остава ексклузивна за телефоните 13 Pro, а Apple е увеличила еквивалентното си фокусно разстояние до 77 мм, или три пъти по-дълго от основната камера. Преди това на iPhone 12 Pro предлагаше 2х увеличение, докато 12 Pro Max имаше 2.5х. Тук има компромис – ако искате да кадрирате нещо с 2х увеличение, 13 Pro ще трябва да изреже от основната камера, намалявайки качеството на изображението. Но вашите снимки, които надхвърлят 3-кратно увеличение, ще бъдат много по-отчетливи от преди и трябва да направят по-добър портрет. Apple също така добави нощен режим към телефото за пръв път.

В сравнение с Android конкуренцията, компанията не прави много, за да ги надмине в хардуерната област. Големите пиксели от 1,9 μm са забележителни, но повечето производители на телефони с Android отдават приоритет на големите сензори с висока разделителна способност, а не на чистия размер на пикселите.

Mi 11 Ultra на Xiaomi например има огромен 50-мегапикселов сензор с 1.4μm пиксели, което означава, че има прилична способност за събиране на светлина, дори когато се снима с естествена разделителна способност, без да се обединяват пикселите заедно. И докато 3x телеобективът ще бъде полезен, сега е обичайно да се виждат 5x перископни телеснимки (или понякога дори 10x) в света на Android.

Така че въпреки че Apple е направила значителни хардуерни подобрения в линията на iPhone 13, както винаги производителността му спрямо конкурентите ще се свежда до това колко добре е оптимизиран неговият софтуер и конвейер за обработка на изображения. В крайна сметка iPhone 11 беше много по -добра камера от XS годината преди него, въпреки че хардуерът почти не се промени. Тази година Apple рекламира Smart HDR 4, който е в състояние индивидуално да регулира експозицията за множество хора в кадъра, но ще трябва сами да тестваме телефоните, за да разберем каква разлика носи това. Същото важи и за Photographic Styles, нова функция, подобна на филтър, която според Apple е по-интелигентна при регулирането на елементи като тонове на кожата и небето във всяка снимка.

Що се отнася до видеото, Apple прави голяма крачка със своя кинематографичен режим, който ви позволява избирателно да регулирате фокуса и дълбочината на рязкост при пост-обработка, като Portrait mode за снимки. Това е нещо, което определено ще трябва да тестваме подробно. Междувременно 13 Pro ви позволява да записвате и редактирате видео в кодека ProRes на Apple на самия телефон или можете да експортирате файла ProRes в Final Cut Pro на Mac.

Разбира се всичко това все още е само на теория и всички обичайни предупреждения относно чакането на пълни ревюта със сигурност все още важат, но изглежда, че годината ще е доста добра за камерата на iPhone. Apple никога няма да има най-бързия хардуер, но направи някои чудесни подобрения в области, които наистина имат смисъл, и за щастие не е заключила никакви функции към iPhone Max.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This