Изберете страница

Въпреки, че Apple всяка година го казва, камерата на iPhone 13 изглежда наистина носи много подобрения

Камерите продължават да са едни от най-големите диференциатори в смартфоните, а iPhone не прави изключение. Apple посочва, че iPhone 13 и 13 mini имат “най-модерната система с двойна камера на компанията”, докато 13 Pro и 13 Pro Max имат “трите най-мощни камери досега”.

Въпреки, че всяка година чуваме подобни изявления, сега като че ли Apple наистина прави голяма крачка напред със своите камери, особено в Pro моделите. Както винаги въпросът е какво компанията може да изтръгне от хардуера си с обработка на изображенията и софтуер.

Серията iPhone 13 представлява първият път, когато Apple увеличава размера на сензора ва основната камера след iPhone Xs и Xr през 2018 година, въпреки че миналогодишният iPhone 12 Pro Max имаше 47% по-голям сензор от 12 и 12 Pro. Размерът на сензора е ключов фактор за качеството на изображението, тъй като заедно с блендата на обектива определя колко светлина може да улови камерата. Повече светлина, по-малко шум и размазване.

Основните камери на iPhone 13 и 13 mini имат по-големи сензори, което е част от причината тя и ултрашироката да са подредени по диагонал в масива. Apple също така добавя оптична стабилизация на изображението със смяна на сензора, функция, която за първи път видяхме при 12 Pro Max. Не е ясно колко голям е сензорът на 13, но компанията посочва, че ще улавя 47% повече светлина от този на 12.

13 Pro и 13 Pro Max имат още по-голям първичен сензор и малко по-бърз обектив f/1.5, който улавя 2.2 пъти повече светлина от преди, според Apple. Отново точният размер на сензора не е обявен, но компанията даде размера на пиксела, който е 1,9 μm или по-голям от всеки съвременен смартфон, за който имаме информация. Apple може да си позволи това, защото сензорът е с относително ниска разделителна способност 12 мегапиксела, но все пак е вечатляваща статистика, която би трябвало да доведе до по-добра производителност при слава осветеност. За сравнение 12 Pro Max имаше 1,7 μm пиксели, докато всеки друг iPhone от Xs насам е имал 1,4 μm пиксели.

Не е ясно какви точно хардуерни промени е направила Apple в ултрашироката камера на iPhone 13, защото тя обяви просто, че има “по-бърз сензор”, който “разкрива повече подробности в тъмните области на вашите снимки”. Pro обаче има значителни хардуерни корекции, тъй като Apple е увеличила блендата до f/1.8 за 92% подобрение на способността за събиране на светлина. Сензорът вече има пиксели за фокусиране на борда – нещата рядко са извън фокуса при ултрашироки снимки, тъй като дълбочината на рязкост е толкова голяма, но добавяне на автофокус означава, че камерата може да се използва за макро фотография, с разстояние за фокусиране от 2 см.

Телеобективната кемера остава ексклузивна за телефоните 13 Pro, а Apple е увеличила еквивалентното си фокусно разстояние до 77 мм, или три пъти по-дълго от основната камера. Преди това на iPhone 12 Pro предлагаше 2х увеличение, докато 12 Pro Max имаше 2.5х. Тук има компромис – ако искате да кадрирате нещо с 2х увеличение, 13 Pro ще трябва да изреже от основната камера, намалявайки качеството на изображението. Но вашите снимки, които надхвърлят 3-кратно увеличение, ще бъдат много по-отчетливи от преди и трябва да направят по-добър портрет. Apple също така добави нощен режим към телефото за пръв път.

В сравнение с Android конкуренцията, компанията не прави много, за да ги надмине в хардуерната област. Големите пиксели от 1,9 μm са забележителни, но повечето производители на телефони с Android отдават приоритет на големите сензори с висока разделителна способност, а не на чистия размер на пикселите.

Mi 11 Ultra на Xiaomi например има огромен 50-мегапикселов сензор с 1.4μm пиксели, което означава, че има прилична способност за събиране на светлина, дори когато се снима с естествена разделителна способност, без да се обединяват пикселите заедно. И докато 3x телеобективът ще бъде полезен, сега е обичайно да се виждат 5x перископни телеснимки (или понякога дори 10x) в света на Android.

Така че въпреки че Apple е направила значителни хардуерни подобрения в линията на iPhone 13, както винаги производителността му спрямо конкурентите ще се свежда до това колко добре е оптимизиран неговият софтуер и конвейер за обработка на изображения. В крайна сметка iPhone 11 беше много по -добра камера от XS годината преди него, въпреки че хардуерът почти не се промени. Тази година Apple рекламира Smart HDR 4, който е в състояние индивидуално да регулира експозицията за множество хора в кадъра, но ще трябва сами да тестваме телефоните, за да разберем каква разлика носи това. Същото важи и за Photographic Styles, нова функция, подобна на филтър, която според Apple е по-интелигентна при регулирането на елементи като тонове на кожата и небето във всяка снимка.

Що се отнася до видеото, Apple прави голяма крачка със своя кинематографичен режим, който ви позволява избирателно да регулирате фокуса и дълбочината на рязкост при пост-обработка, като Portrait mode за снимки. Това е нещо, което определено ще трябва да тестваме подробно. Междувременно 13 Pro ви позволява да записвате и редактирате видео в кодека ProRes на Apple на самия телефон или можете да експортирате файла ProRes в Final Cut Pro на Mac.

Разбира се всичко това все още е само на теория и всички обичайни предупреждения относно чакането на пълни ревюта със сигурност все още важат, но изглежда, че годината ще е доста добра за камерата на iPhone. Apple никога няма да има най-бързия хардуер, но направи някои чудесни подобрения в области, които наистина имат смисъл, и за щастие не е заключила никакви функции към iPhone Max.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This